Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.4.2014
Näyttelytila

Kuka minä olen?

Omakuvallisissa työpajoissa työstetään omaa elämäntarinaa valokuvaten, maalaten tai kirjoittaen. Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian koordinoimat hankkeet keskittyvät omakuviin ja omakuvalliseen ilmaisuun.

Teksti: Taina Ponkamo, journalistiopiskelija

Vuonna 2008 haettiin avoimen ideahaun kautta Turku 2011 kulttuuripääkaupunkihankkeita. Turun AMK:n kuvataiteen koulutuspäällikkö Taina Erävaaralle syntyi idea hankkeesta, jossa yhdistyvät omakuva ja yhteisötaide, omakuvallisten menetelmien kehittäminen, kansainvälisyys, opiskelijoiden mahdollisuus osallistua työpajoihin ja omakuvien esille tuominen.

– Halusin myös tehdä laaja-alaisesti yhteistyötä alueen kuvataidekentän toimijoiden kanssa. Tämä kaikki,
ja enemmänkin toteutui, kun 2000 & 11 OMAKUVAA -hanke hyväksyttiin osaksi kulttuuripääkaupungin ohjelmaa, toteaa Taina Erävaara.

Hanke palkittiin Turun ammattikorkeakoulun Vuoden kultainen purje -tunnustuksella opetuksen ja hanketoiminnan kehittämisestä.

– 2000 & 11 OMAKUVAA -hankkeeseen osallistuneiden palaute oli positiivista, ja halusimme jakaa hankkeen aikana kehittämiämme omakuvallisia ja omaelämäkerrallisia metodeja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Esitimme idean nykyisille Contemporary Self-Portraits -hankkeen kumppaneille, jotka innostuivat ajatuksesta ja työstimme yhdessä uuden hakemuksen EU:n Kulttuuri-ohjelmalle, kertoo Taina Erävaara Contemporary Self-Portraits -hankkeen taustoista.

Kaksivuotisen (2012–2014) hankkeen aikana työryhmä on kehittänyt omakuvallisia ja omaelämäkerrallisia menetelmiä sekä järjestänyt työpajoja erilaisille kohderyhmille. Turun lisäksi työpajoja on ollut muun muassa Dublinissa sekä vuoden 2014 Euroopan kulttuuripääkaupungeissa Riiassa ja Uumajassa.

Turussa omakuvallisia työpajoja on järjestetty alueen taiteilijoille, opettajille, kuvataiteen opiskelijoille ja erilaisille yhteisöille. Joulukuussa 2013 toteutettiin työpaja Turun Kauppahallin yrittäjille ja henkilöstölle. Viimeisimmät työpajat olivat Contemporary Self-Portraits -näyttelyn yhteydessä. Työyhteisöille suunnattujen Miljööselfie-työpajojen vetäjänä toimi maalauksen opettaja Erika Adamsson.

Mitä omakuvallisessa työpajassa tapahtuu?

Omakuvallisissa työpajoissa valokuvataan, ollaan kuvattavana, maalataan, kirjoitetaan ja keskustellaan. Siellä jokainen voi kohdata itsensä uudella tavalla. Saada ehkä vastauksen kysymykseen: Kuka minä olen?

– Ihmisillä on monia todellisuuksia ja erilaisia rooleja. Mieleenpainuvimpina hetkinä huomaa johdatelleensa ihmisen tutustumaan itseensä uudella tavalla, löytämään ja hyväksymään kohtaamansa, kuvailee valokuvaaja Vesa Aaltonen, joka on ollut alusta alkaen ohjaamassa ja vetämässä työpajoja Suomessa ja ulkomailla.

– Omakuva-työpajoista olen saanut sekä itseymmärrystä että kuvia, joihin voin olla tyytyväinen. Kuvia, jotka kertovat jotain uutta itsestäni minulle itselleni sekä ehkä ne kertovat jotakin myös muille, kertoo 2000 & 11 OMAKUVAA -hankkeen työpajoihin osallistunut kuvataiteilija Hertta Kiiski.

– Ei muuten tulisi kuvattua oman elämänsä tähtihetkeä kanin, Juri Gagarin, pahimman vihollisensa tai nenäkarvan näkökulmasta. Ei tulisi lavastettua kuvaa, jonka aiheena ei ole enempää tai vähempää kuin elämän tarkoitus, kuten Magnus Scharmanoffin työpajassa, Hertta Kiiski jatkaa.

Contemporary Self-Portraits -työpajojen työhyvinvointia edistäviä menetelmiä on sovellettu työpajoissa: Taiteilija voi pahoin – omakuvalliset menetelmät taiteilijan työhyvinvoinnin edistäjinä. Alueen taiteilijat ja Taide¬akatemian henkilöstö työstivät valokuvaamalla, kirjoittamalla, keskustelemalla ja tutkimalla oman minänsä ja työminänsä välistä suhdetta.

Lisää aiheesta Työterveyslaitoksen sivuilla olevassa julkaisussa.