Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.9.2014

Bisnesakatemia haastoi uudet opiskelijat heti kättelyssä

Bisnesakatemiassa on toimittu vuodesta 2011 alkaen. Reilun kolmen vuoden aikana akatemian toiminta on vakiintunut ja tiimiyrityksissä projektityö ja tiimioppiminen ovat osa luonnollista arkipäivää.

Syyskuun ensimmäisenä päivänä aloittivat Bisnesakatemiassa järjestyksessään neljännet akatemialaiset. Tunnelma Salon Kick off –tilaisuudessa oli innostunut ja vastaanottavainen.

Kirjoittaja: Johanna Stenroos-Vuorio, tiedottaja

– Tervetuloa mukaan! Welcome all!, puheli Bisnesakatemian päävalmentaja Jaana Kallio-Gerlander innostuneesti ja esitteli samassa niin opettaja-valmentajat kuin opiskelija-apuvalmentajatkin paikalla olleille, Bisnesakatemiassa nyt aloittaville opiskelijoille.

Koska Bisnesakatemiassa kaikki tehdään tekemisen kautta, ei tässäkään tilaisuudessa pitkään löhöilty auditorion tuoleilla. Seuraavilla sanoilla johdatteli päävalmentaja opiskelijat matkaan:

–  Ensimmäinen haaste kaikille tiimeille on seuraava: luotte omalle yrityksellenne ns. tähtituotteen. Tuotteen, jolla oma bisnes pyöräytetään reippaasti käyntiin. Aikaa tähän ideointiin teillä on viitisen tuntia. Kello kahdelta tänään iltapäivällä jatketaan ideoiden esittelyllä tässä samassa tilassa.

Tiimit järjestäytyivät ja lähtivät omissa ryhmissään toteuttamaan annettua tehtävää. Suomalaisten joukossa matkaan lähti vaihto-opiskelijoista koostuva tiimi. Ryhmässä on opiskelijoita Hollannista, Saksasta sekä Ranskasta.

–  Tällainen vaihto-opiskelijaryhmä on mainio, sillä nykypäivän työelämässä vaaditaan yhä enemmän kielitaitoa ja kykyä toimia eri kulttuureista lähtöisin olevien ihmisten kanssa. Kampuksella toimiva ”vaihtaritiimi” saa kuin luonnostaan suomalaisetkin opiskelijat kotikansainvälistymään ja käyttämään englannin kieltä arjessaan, iloitsee paikalla ollut Turun AMK:n kansainvälisten asioiden assistentti Reetta Partala, joka on taustalla huolehtinut ja järjestellyt kaikkien paikalle saapuneiden vaihto-opiskelijoiden asioita.

Mikä on Salossa toimiva BisnesAkatemia?

BisnesAkatemia on oppimisympäristö, joka perustuu projektityöhön ja tiimioppimiseen. Perinteisestä lukujärjestyksestä on akatemiassa luovuttu, ja oppimisprosessissa ovat mukana myös ulkoiset asiakkaat. Opinnot suoritetaan pienryhmissä eli opiskelijoiden itsensä perustamissa tiimiyrityksissä. Tällä hetkellä BisnesAkatemiassa on opiskelijoita noin 120. Tiimiyrityksiä on kuusi, samoin valmentajia.

Yksi BisnesAkatemia-mallin lähtökohta on opiskelijakeskeisyys. Opiskelijat osallistuvat oman oppimisensa suunnitteluun ja opetussuunnitelmatyöhön mentorointimallin avulla. Vuoden BisnesAkatemia-uran jälkeen opiskelijalla on mahdollisuus kouluttautua tutoriksi, joka auttaa uusia opiskelijoita kouluun ja opiskeluun liittyvissä asioissa.

Turun ammattikorkeakoulun Salon toimipisteessä on vuodesta 2000 lähtien toteutettu harjoitusyritystoimintaa liiketoimintaosaamisen ja yrittäjyyden perusasioiden oppimisessa. Toiminnan taustalla (kaikkien osuuskuntien äitinä) muistetaan Salossa edelleen vuonna 2004 perustettu osuuskunta Zemi, joka loi pohjan kaikelle sen jälkeen tapahtuneelle.