Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.9.2014
Erityisliikunta Laura Vuorio

Esittäytymisiä Erityisliikunnan päivillä

Turun AMK osallistui Jyväskylässä järjestettyihin valtakunnallisiin 8. Erityisliikunnan päiviin 26.–28.8.2014. Neuroliikkuja paikallistasolla ja Liikunta kuntoutuksen tukena -projektit esittelivät tapahtumassa toimintaansa.

Teksti: Saija Vanhanen, suunnittelija

Erityisliikunnan päivien ohjelmassa oli erityisliikuntaan liittyviä ajankohtaisia asioita laajasti eri ikäryhmien kannalta. Puheenvuoroissa tuotiin esille eurooppalainen näkökulma ja liikuntakulttuurin eriytyminen.

Teemaseminaareissa käsiteltiin muun muassa vammaisurheiluvalmennusta, terveys- ja liikunta-alan toimijoiden välistä yhteistyötä, palveluketjuja sekä mielenterveyttä. Työpajoissa tuotiin käytännönläheisemmin esille erityisliikkujien keinoja olla osana koulutus- ja liikuntakulttuuria.  

Turun ammattikorkeakoulusta mukana olivat fysioterapeuttiopiskelija Laura Vuorio, lehtori Päivi Mäkilä ja projektipäällikkö Raija Luona-Helminen. Vuorio, joka suorittaa Neuroliikkuja paikallistasolla 2013 - 2015 - projektissa syventävän fysioterapian harjoittelua, esitteli ständillä projektia.

-    Ständillä työskentely ja projektin esittely oli hyvä oppimiskokemus, se avarsi itselleni hankkeiden ja projektien tärkeyttä, Vuorio toteaa.
 
-    Erityisesti pidin työpajasta, jossa käsiteltiin vammaisurheilijan polkua sekä valmentamisen erityispiirteitä. Oli ainutlaatuista päästä kuuntelemaan itse urheilijoiden mietteitä ja kokemuksia aiheesta, hän jatkaa.

Raija Luona-Helminen piti kommenttipuheenvuoron päivien 7. teemaseminaarissa: ”Öljyä liikuntapalveluketjuun – kuntoutuksesta liikuntaan”. Hän kertoi, miten onnistunut liikuntapalveluketju kuntoutuksesta liikuntaan voidaan rakentaa ja minkälaisia elementtejä sen rakentaminen edellyttää. Case-esimerkkinä oli Neuroliikkuja paikallistasolla 2013 - 2015 -projekti.

Liikunta kuntoutuksen tukena 2014 – 2015 –projektia esitteli posterilla vastuututkija Päivi Mäkilä.

Liikunta kuntoutuksen tukena 2014-2015

Projektin tavoitteena on, että vaikeavammaisen kuntoutujan siirtyminen kuntoutuspalveluista liikuntapalveluihin tehdään näkyväksi. Samalla selkiytetään ketjussa toimivien roolit ja tehtävät vaikuttamalla ketjun rakenteisiin ja sisältöön.

Kehittämistoiminta tähtää muutokseen, joka tapahtuu toiminnan avulla. Varsinais-Suomessa asuville vaikeavammaisille tehdään kyselytutkimus. Siinä selvitetään vaikeavammaisen liikuntatoimintaan osallistumista rajoittavat ja edistävät tekijät. Vastausten perusteella valitaan vaikeavammaisia kuntoutujia syventävään haastatteluun.
 
Lisäksi tehdään haastattelut avoterapiaa toteuttaville fysioterapeuteille Kelan avoterapian standardiin liittyvän liikuntakokeilumahdollisuuden käytöstä sekä pilottikuntien soveltavasta liikunnasta vastaaville työntekijöille vaikeavammaisten liikuntamahdollisuuksista kunnassa.

Vaikeavammaisten liikuntatoimintaa kehitetään yllämainittujen tulosten perusteella. Vuonna 2015 järjestetään seurantatutkimus.

Neuroliikkuja paikallistasolla 2013-2015

Tavoitteena on, että neuroliikkuja voi liikkua haluamallaan tavalla. Neuroliikkujan liikuntapolut ovat erilaisia ja yksilöllisiä.

Kehittäminen tähtää muutokseen, joka tapahtuu sparrauksen ja toiminnan avulla. Toiminta edellyttää kykyä ja halua tunnistaa liikuntatoimintaa edistäviä ja rajoittavia tekijöitä, hämmästellä, laittaa itsensä peliin ja sietää epävarmuutta. Työote on ratkaisukeskeinen ja dialogi on toiminnan edellytys.

Pilottikunnissa nykytila on selvitetty ja tavoitteet toiminnalle asetettu. Lisäksi on koottu verkostoja ja eri ammattikuntien yhteistyö ja yhteinen koulutus on aloitettu. Neurologisten vammaisyhdistyksien liikuntavastaaville on järjestetty yhdistysiltoja ja yhteisiä lajikokeiluja sekä tietoisuuspäiviä.  On myös organisoitu liikuntaneuvontaa, neuroliikkujatapahtumia ja – ryhmiä sekä etäkonsultaatioita projektivastaavien kanssa.

Pilottikuntina ovat Loimaa, Paimio, Turku ja Uusikaupunki. Projektiin osallistuu myös 14 neurologista vammaisjärjestöä.