Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.10.2014

Teknologian avulla edistetään yksilöllistä hyvinvointia

Turun ammattikorkeakoulussa hyvinvointi- ja peliteknologiaa ja niiden mahdollisuuksia on tutkittu jo vuosien ajan. Erilaisilla sovelluksilla ja järjestelmillä on tuotettu ratkaisuja tukemaan kansalaisten elämänlaatua, hyvinvointia ja toimintakykyä.

Konkreettisina esimerkkeinä ovat esimerkiksi erilaiset potilasmonitorointi- ja tietojärjestelmäsovellukset sekä viihde- että hyötypelit. 

Artikkelin teksti: Johanna Stenroos-Vuorio
Artikkelin kuvat: Paula Pitkäkangas

 Turun AMK:n hyvinvointi- ja peliteknologian sovellukset olivat mukana Tampereen Hyvä ikä –messuilla

Syyskuun lopussa Turun ammattikorkeakoulun hyvinvointi- ja peliteknologian osaajat ja hoitoalan osaajat osallistuivat Tampereen Hyvä ikä –messuille yhteisellä ständillään yhdessä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa. Tilaisuudessa molemmat ammattikorkeakoulut esittelivät osaamistaan yhdessä, ja kaiken kaikkiaan messuilla oli tarjontaa sekä ikääntyville, heidän läheisilleen että vanhustyön, hoiva-, kuntoutus- ja sosiaalialan ammattilaisille.

Turun AMK:n hyvinvointi- ja peliteknologiaryhmää edustaneet kertoivat paikalla olleille mm. siitä, miten yksilöllistä hyvinvointia voidaan edistää taiteen ja teknologian avulla. Esittelypisteellä oli toimintaa ja mahdollisuus tutustua pelillisiin ratkaisuihin, joista voi saada apua niin mielen kuin ruumiin hyvinvointiin.

Tuotteita ja palveluja ikääntyvien hyvinvointiin

Messujen teemana on mm. hyvinvoinnin edistäminen eri keinoin. Hyvinvointipalveluiden ja -tuotteiden kehittämistä on ehditty Turun ammattikorkeakoulussakin paljon tutkia. Esimerkiksi Gamified Solutions in Healthcare -tutkimushankkeessa on yhteistyössä Turun yliopiston kanssa kehitetty hyvinvointipeli SportWall.

–  Meillä tutkitaan, kehitetään ja testataan erilaisia liikunta- ja kuntoutussovelluksia ikääntyville ja niistä yksi sovellus oli messuillakin esillä ja kokeiltavana. Kyseessä on koukuttava liikuntasovellus nimeltään SportWall, joka toimii eleohjauksella ja kannustaa käyttäjää pelaamisen avulla liikkumaan enemmän, kertoo projektipäällikkö Paula Pitkäkangas Turun AMK:sta.

Tarkoituksena on kehittää ja mallintaa ikääntyville soveltuvia pelillisiä sovelluksia, joiden avulla ikääntyviä pyritään aktivoimaan ja heidän ennaltaehkäisevää liikuntaa lisäämään. Pelisovelluksia testataan kohderyhmällä hankkeen yhteistyökumppaneiden, Attendon ja Turun kaupungin asiakkailla, toteaa Pitkäkangas.

Kaiken tehtävän kehittämistyön tavoitteena on mm. ennaltaehkäisevä ikääntyvien fyysinen aktivointi, joissa apuna ovat erilaiset liikunta- ja muistisovellukset. Sovelluksia kehitettäessä sopivaksi kohderyhmälle on jo toteutettu erilaisia testejä, koska käyttäjälähtöisyys on hankkeen tutkimus- ja kehitystyön perusta. Lokakuussa järjestetään seuraavat testijaksot Attendon asiakkaille Rääkkylässä, missä saadaan lisää tietoa kohderyhmälle parhaiten soveltuvista liikuntaa aktivoivista peleistä.

CoastAl-yhteistyö yhdisti Turun ja Porin voimavarat

Tampereen Hyvä ikä –messuille Turun toimijat osallistuivat siis yhteisellä ständillään Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa. Kahden ammattikorkeakoulun yhteistyön taustalla vaikuttavana voimana on Lounais-Suomen ammattikorkeakoululiittouma (CoastAL). Liittouman ammattikorkeakoulut, Satakunnan AMK ja Turun AMK, ovat sitoutuneet tekemään yhteistyötä esimerkiksi tutkimus, kehitys ja innovaatio -toiminnassaan. Yhteisesti määritelty toiminnan tavoite on mm. kansalliseen ja kansainväliseen kärkeen tähtäävien yhteisten tutkimustiimien perustaminen:

Tampereen-messut ovatkin yksi konkreettinen ilmentymä tästä jo vuosi sitten aloitetusta yhteistyöstä, kertoo hyvinvointi- ja peliteknologiatutkimusryhmän vetäjä Elina Kontio Turun ammattikorkeakoulusta.

Yhteinen hyvinvointi- ja peliteknologian tutkimusryhmä on mukana valtakunnallisessa ja eurooppalaisessa keskustelussa, kun kehitetään teknologian uusia käyttäjälähtöisiä sovelluksia kotiin ja muistisairaille, tutkitaan teknologian käytettävyyttä ja kehitetään siihen liittyvää koulutusta liittoumassa ja yhteistyössä kansainvälisten kumppaniverkostojen kanssa.

Yhdessä Lounais-Suomen pk-yritysten ja julkisen sektorin toimijoiden kanssa ryhmä tulee varmasti olemaan merkittävä alan kehittäjä- ja tutkijataho, jatkaa Kontio edelleen.

Tampereen Hyvä Ikä esittelee tuotteita ja palveluja ikääntyvien hyvinvointiin ja ratkaisuja vanhustyöhön. Messuilla ja ohjelmassa on tarjontaa sekä ikääntyville, heidän läheisilleen että vanhustyön, hoiva-, kuntoutus- ja sosiaalialan ammattilaisille. Tänä vuonna mm. asumisen ratkaisut ovat hyvin esillä. Keskeisiä teemoja ovat myös hyvinvointi ja sujuva arki.