Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.11.2014
Moskovan vierailulta

Pitkäaikainen työ tuottaa tuloksia kansainvälisissä yhteyksissä

Turun AMK:n suuhygienistikoulutuksen osaamista esiteltiin Venäjällä, kun Paula Yli-Junnila ja Johanna Mattila keskustelivat Moskovassa yhteistyön jatkamisesta Venäjän suuhygienistiliiton (Professional Society of Dental Hygienist in Russia) kutsumana.

Teksti: Saija Vanhanen, suunnittelija

Vierailun taustalla on pitkä yhteistyö Pohjois-Skandinavian ja Baltian maiden kanssa. Suuhygienistikoulutus on partnerina Oral Hygiene Nordplus -projektissa, minkä päätuloksena on Current Best Practices -opintojakso. Projektiyhteistyö on alkanut Pohjoismaiden kanssa jo yli 15 vuotta sitten ja levinnyt sittemmin Baltian maihin.

Yhteistyöstä Baltian maiden kanssa seurasi yhteistyö venäläisen DRC-Groupin kanssa. Yrityksen brändi R.O.C.S. ja suuhygienistikoulutus ovat tehneet tutkimusyhteistyötä. Moskovan vierailulla Paula Yli-Junnila ja Johanna Mattila kävivät myös kyseisessä yrityksessä kertomassa alustavat tutkimustulokset sekä neuvottelemassa mahdollisista uusista yhteistyöhankkeista.

DRC-Group järjesti aiemmin Turun ammattikorkeakoulun kanssa konferenssin Ruiskadulla ja esitteli silloin vierainaan tuomilleen venäläisen suuhygienistiliiton jäsenille yhteistyökumppanit AMK:sta.

Vieraana monessa kohteessa

Moskovassa järjestettiin Dental Expo 2014:n yhteydessä Venäjän suuhygienistiliiton vuosittainen konferenssi.  Paula Yli-Junnila ja Johanna Mattila osallistuivat konferenssiin paikallisen suuhygienistiliiton vieraana. Yli-Junnila kertoi suuhygienistikoulutuksesta Turun ammattikorkeakoulussa ja suun terveydenhuollon organisoitumisesta Suomessa. Mattilan puheenvuorossa tuli esiin täydennyskoulutus ja sen monet yhteistyömahdollisuudet. Osallistujille esiteltiin konkreettinen ohjelma 3,5 päivän täydennyskoulutuksesta Turussa keväällä 2015.

Edustajamme pääsivät myös seuraamaan ja kommentoimaan suuhygienistien mestaruuskilpailuja. Kilpailut ovat vuosittain järjestettävä tapahtuma, joka etenee vaiheittain osakilpailusta lopulliseen mestaruuskilpailuun.

-    Meidän koulutuksellamme olisi heille annettavaa esimerkiksi ergonomian ja potilasohjauksen koulutuksella, totesi Yli-Junnila.

Yksi tärkeimmistä vierailukohteista oli paikallinen oppilaitos,  State Education Establishment ”Moscow Stat Regional College No 2”. Siellä koulutetaan suuhygienistejä ja hammasteknikkoja. Koulutus toteutetaan siellä erillisinä oppiaineina, ilman yhteistyötä koulutusten kesken.

Sosiaalinen ohjelma oli hienosti suunniteltu, siinä panostettiin oman kulttuurin monipuoliseen esittelyynja mikä tärkeintä,isännät olivat varanneet runsaasti aikaa vierailleen ja keskusteluun.

-    Vierailu oli loistavasti suunniteltu. Koimme, että olimme tärkeitä yhteistyökumppaneita, hymyilivät Yli-Junnila ja Mattila iloisena.

-    Henkilökohtaiset tapaamiset ovat tärkeitä tällaisessa yhteistyössä. Yhteistyö perustuu henkilökohtaisiin kontakteihin, pitkäaikaiseen työhön ja luottamukseen. Niissä on huomioitava myös kulttuurierot ja kielihaasteet, he totesivat lopuksi.

Miten tästä eteenpäin, siitä voit lukea seuraavasta Aurinkolaivan numerosta.