Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.11.2014

Varsinais-Suomen matkailuun etsittiin tulevaisuuden tekijöitä

Matkailun alueellinen tulevaisuusfoorumi kokoontui ensi kertaa 12.11.2014. Järjestäjien tavoitteena oli saada paikalle mahdollisimman paljon sellaisia yrityksiä ja organisaatioita, joille matkailijat ovat merkittävä asiakasryhmä.

Tilaisuuden järjestävät ovat tyytyväisiä, sillä paikalle saapui yli 30 henkeä, joista noin puolet edusti matkailualan yrityksiä ja toinen puoli tutkijoita, opettajia ja alan kehittäjiä. Lisäksi paikalla olivat ELY ja Varsinais-Suomen liitto.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava

 - Yhdessä mietimme keinoja vaikuttaa matkailuelinkeinon ja koulutuksen tulevaisuuteen, kertovat matkailualaa Turun AMK:ssa opettavat lehtorit Telle Tuominen ja Susanna Saari.

Ohjelman avasi Turun AMK:n rehtori Vesa Taatila, joka korosti avaussanoissaan sitä, että matkailu on aina kasvanut ennusteitaan kovemmin. Tätä taustaa vasten peilaten myös koulutustarpeen ennakointi on haastava tehtävä, jatkoi Taatila pohdintaa.

- Miten Varsinais-Suomesta voitaisiin tehdä Suomen matkailualue numero 1, kannusti Taatila paikalla olleita miettimään.

Matkailualan koulutustarpeen ennakointia ja Varsinais-Suomen matkailun kehittämistä

Seminaarissa pohdittiin, mistä matkailualan koulutustarpeen ennakoinnissa on kyse? Tätä on syytä miettiä, jotta koulutuspaikkatarpeen kehittämistä on mahdollista ohjata. On osattava ennakoida sitä, mitä matkailualalla pitää tulevaisuudessa kouluttaa.

Tähän tuo lisähaastetta se, että kyseessä on laaja ala, jossa on runsas määrä erilaisia ydinpalveluita. Tällaisia ovat esimerkiksi majoitus, liikenne ja ruoka, mutta myös matkailijalle erityistä sisältöä tuottavat palvelut kuten nähtävyydet, tapahtumat ja muunlaiset aktiviteetit.

Tulevaisuuden tutkijat Hanna-Kaisa Aalto ja Maija Mäki (Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimus) vetivät paikalla olleille workshopin, jossa yhdessä visioimme tilannetta 10 vuoden päähän.

- Keskustelu oli vilkasta mutta vielä on tarve ravistella ajatusmaailmaamme ja päästä ”pois” nykymallista, miettivät Tuominen ja Saari edelleen.

Varsinais-Suomi on Suomen kolmanneksi tärkein matkailualue. Tavoitteena on saada erityisesti maksukykyisiä, kestävää kehitystä arvostavia asiakkaita alueelle. Maakuntaohjelmakin puhuu resurssiviisaudesta  - ei houkutella massoja vaan laatua ja maksukykyä.

Haasteena matkailualan kehittämiselle ovat mm. saavutettavuus, ympärivuotisuus, innovatiivisuus, elämyksellisyys ja palveluiden laatutaso. Tehdyistä ryhmätöistä esille nousivat matkailutarjontana erityisesti seuraavat asiat:

  •  varsinaissuomalainen luonto
  • elämäntapa (esim. "kotimatkailu", perinteisten arkisten askareiden tuotteistaminen kuten marjastus, halonhakkuu)
  • rauha (rauhallinen yhdessä olo, kiireettömyys) ja
  • kasvun haku erityisesti ulkomaalaisista asiakkaista, jotka voisivat mainitusta tarjonnasta olla erityisen kiinnostuneita.

Tilaisuuden lopuksi muodostettiin alan koulutustahojen ja elinkeinon edustajista asiantuntijaryhmä, joka alkaa tarkemmin hahmottaa matkailualan koulutustarpeita Varsinais-Suomessa.

Asiantuntijaryhmän työskentelyn lisäksi on tarkoitus jatkossakin pohtia tulevaisuusnäkymiä laajemmissa ennakointifoorumeissa. Yhteinen tahtotila tuntui olevan perinteiset tutkintorajat ylittävään, modulaariseen opintopolkuun.

Tilaisuus oli osa ELY-keskuksen ja Varsinais-Suomen liiton koordinoimaa toimialakohtaista ennakointia, jolla tuetaan potentiaalisten kasvualojen kehitystä ja vaikutetaan esimerkiksi Valtioneuvoston koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan 2015 – 2020.