Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.11.2014
Tukialus-logo

Työelämälähtöiset projektit oppimisympäristönä

Sosiaalipalvelujen kehittäminen ja yrittäjyyteen tutustuminen olivat tähtäimessä Tukialus-projektien opiskelijoilla. Loppuseminaarissa 12.11.2014 esiteltiin projektien tuloksia. Toimeksiantajien edustajat olivat mukana tapahtumassa.

Teksti: Saija Vanhanen, viestintävastaava
Kuvat: Miia Tuominen

Syksyn 2014 Tukialus-projektit lopettivat toimeksiantonsa esittelemällä toimintaansa ja tuotoksia Turun AMK:n Ruiskadun tiloissa. Työelämän edustajilta oli kaikkiaan kahdeksan projektia ja lisäksi oli Tukialuksen markkinointiryhmä. Esillä oli paljon erilaisia oppimiskokemuksia ja tehtäviä.

Tuotoksiin tutustuivat myös ohjaavat opettajat Juha Knuuttila ja Laura Närvi sekä ulkopuoliset toimeksiantajat. Toimeksiantajissa oli vanhoja tuttuja, jotka jo tietävät toimintatavan ja ovat innokkaita osallistumaan siihen erilaisten tehtävien tarjoajina. Mutta paikalla oli uusiakin toimeksiantajia.

Projektikokemuksia

Turun lähimmäispalveluyhdistys ry Kotikunnaalle on tehty erilaisia kehittämistehtäviä jo useampina vuosina. Tänä vuonna opiskelijaryhmä teki vaikuttavuuskyselyn Lähimmäispalvelu ry:n avoimet ovet -hankkeessa. Satu Järvenpää oli tyytyväinen lopputulokseen ja iloitsi, että nyt yksi konkreettinen ja suuritöinen tehtävä on tehty luovutettavaksi eteenpäin.

-    Vaikuttavuuden painoarvoa nostaa, kun sen on tehnyt ja analysoinut ulkopuolinen taho, Järvenpää totesi kyselystä.

-    Tämä on hieno yhteistyömuoto, kun opiskelijat ovat innostuneita ja aktiivisia. He tekevät töitä itsenäisesti, mutta pyytävät apua tarvittaessa, hän innostui kehumaan ryhmää.

Uutena toimeksiantajana oli Webaition VäinöTV. Projektiryhmä teki interaktiivisia lähetyksiä kotona asuville, yli 65-vuotiaille. Lähetyksiä pystyy seuraamaan suorina nettisivuston kautta.

-    Ikäihmiset pääsivät VäinöTV:n lähetykseen saapumalla Lehmusvalkaman kuvauspaikalle, jossa he voivat  osallistua ohjelman tekoon. Heidän ei ollut pakko olla kuvassa mukana, vaan he voivat osallistua pelkällä äänellä, vastaamalla kysymyksiin, kertoivat Tanja Hienonen, Hanna-Mari Nurmi, Eveliina Paju ja Ida Salmi.

He tekivät projektissa suoratoistolähetyksiä myös Kunnonkodista ja Poijusta. Teijo Pöyhönen Webaitiosta totesi, että on hienoa päästä näyttämään toimintoa eri paikkoihin.

-    Striimauksen eli suoratoiston materiaali luodaan reaaliaikaisesti web-kamerasta. Tällaisen uuden toimintamallin tutuksi tekeminen vaatii aikaa, huomautti Pöyhönen.

-    Lähetyksiä on ollut erityisen kiva tehdä. Olemme oppineet, miten pitää olla kameran edessä, nähneet miltä tilanteet näyttävät ruudussa. Ja tekniikka on tullut meille tutuksi, naureskelivat ryhmäläiset kokemuksiaan.

Oppimisen kokemuksia voi saada pienistä takapakeistakin. Yhden ryhmän tehtävänä oli järjestää Flowerhat-tapahtuma, jonka tavoitteena oli toteuttaa rajoja rikkova verkostoitumistapahtuma sosiaalialan ammattilaisille, opiskelijoille ja yrityksille. Tapahtuman järjestäjinä olivat AMK:n Tukialuksen lisäksi Aapeluskodit Oy ja Merikratos Oy.

-    Riskinottokykyä ei ollut tarpeeksi lipunmyynnin suhteen. Alun manailun jälkeen lähdimme kuitenkin kokoamaan seuraaville projektilaisille pohjatietoa tulevaan tapahtumaan, kertoivat projektiryhmäläiset.

Ja hyvää työtä he tekivätkin, kuten kaikki ryhmät. Hienoa työtä, kiitokset opiskelijoille ja toimeksiantajille!

Tukialus-projektit syksyllä 2014

•    Euran kunta, perusturvalautakunta -perhepalvelut
•    FlowerHat  / Turun amk
•    KTO kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus, Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri
•    Markkinointiryhmä / Turun amk
•    Naantalin kaupunki, ikäihmisten palvelut
•    Raision kaupunki, perhepalvelut
•    Turun ammatti-instituutti
•    Turun lähimmäispalveluyhdistys ry
•    Webaitio

Miten Tukialus toimii?

Tukialuksessa suoritetaan sosionomi (AMK) –opiskelijoiden palvelutoimintaa työpaikkojen antamissa tehtävissä.  Sosionomikoulutuksen kolmannen vuoden opiskelijat työskentelevät kymmenen viikon ajan 4-5-hengen tiimeissä joka kevätlukukausi, tammi-maaliskuussa, ja syyslukukausi, syys – marraskuussa.

Opiskelijatiimit muodostetaan osaamisperusteisesti. Ne toimivat opiskelijaprojektipäällikön johdolla ja opettaja-valmentajan tukemana. Opiskelijat toteuttavat sosiaalialan yritysten tai yhteisöjen tilausten pohjalta asiakaspalvelua, kokeilu- ja kehittämishankkeita, selvitystöitä sekä yleisö- ja asiakastapahtumia.

Toimintaa kuvaa

•    Avoimuus ja ulospäin suuntautuneisuus Tukialus näkyy aktiivisesti sekä AMK:ssa että sosiaalialan työelämäkentällä.
•    Nopeus Periaatteena on ketteryys.  
•    Vastuullisuus Opiskelijat ottavat vastuun omasta oppimisestaan sekä työelämän toimeksiannossa sovituista tehtävistä.
•    Toiminnan jatkuva asiakaslähtöinen arviointi ja kehittäminen Opiskelijapalaute kerätään Tukialus-toiminnasta, opintojakson opintojärjestelyistä ja opetuksesta viikoittain. Opiskelijat arvioivat omaa toimintaansa ja saavat palautetta toimeksiantajilta ja opettajilta.
•    Tuloksellisuus Onnistumisen kriteerinä on toimeksiannossa sovitun täyttäminen.