Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.12.2014
Kullervo-ooppera. Kuva: Sara Jaatinen

Taideakatemian opiskelijat ovat suurtuotannon visualisteja

Sekä Turun Logomon että Helsingin Musiikkitalon lavoilla nähtävän Kullervo-oopperan visuaalinen osuus on osittain Taideakatemian opiskelijoiden käsialaa. Opiskelijat tekevät töitä isojen nimien kanssa, sillä konsertin johtajana on Sibelius-tulkitsija, maestro Leif Segerstam.

Teksti: Hannele Yli-Viitala Kuva: Sara Jaatinen

Suunnittelun lisäksi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian opiskelijat ovat mukana Turun filharmonisen orkesterin  mahtipontisen Kullervo-produktion käytännön toteutuksessa. Jean Sibeliuksen säveltämä musiikki sekä opiskelijoiden ja taiteilijoiden tekemä taide luovat yhdessä vaikuttavan kokonaisuuden.

– Yritimme saada esitykseen modernin ilmeen, emme tuottaa perinteistä Kalevalaa, kuvataiteen kolmannen vuoden opiskelija Sara Jaatinen kertoo.

– Käytämme pääasiassa kuvaamiamme videoita, mutta luomme myös kolmiulotteisia ”veistoksia” sekä käytämme kuoroa osana kokonaisuutta, Jaatinen paljastaa.

Jaatinen ja muut opiskelijat olivat mukana suunnittelussa jo viime keväänä, kun projektiin liittyvät opinnot alkoivat. Päävastuussa visualisesta ilmeestä ovat taiteilijat ja Taideakatemian opettajat Susana Nevado sekä Beverley Carpenter.

– Viime keväänä esitimme ideoita ja tänä syksynä aloimme työstää projektia. Kuvasimme ja editoimme screeneillä näkyviä videoita.

Työryhmässä on ollut mukana kuusi opiskelijaa, joiden työpanos on vaihdellut muiden opintojen mukaan. Sara Jaatinen saa myös ajaa videoita eli hän on vastuussa yhdestä screenistä esitysten ajan. Hän on oppinut projektin aikana uutta tekniikasta ja kuvaamisesta.

– Tulevaisuudessa uskallan lähteä vastaaviin projekteihin mukaan, kun tiedän, millaista se on. Olen saanut myös uusia kontakteja, Jaatinen pohtii.

Kullervoa esitetään perjantaina 5.12. Logomossa ja sunnuntaina 7.12. Helsingin Musiikkitalolla. Maestro Leif Segerstamin rinnalla solisteina nähdään sopraano Johanna Rusanen-Kartano sekä baritoni Juha Kotilainen. Musiikkia tuottavat myös Mieskuoro Laulun Ystävät sekä Laulu-Miehet.