Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.4.2016

Insinööriopiskelijat helpottamassa kansalaisen arkipäivän sujumista

Turun ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden insinööriopiskelijat ovat syksyn kuluessa kehitelleet tuotteita ja ideoita, joilla olisi tuotekehitykseen asti päästessään mahdollista helpottaa ihmisiä erilaisissa arkeen liittyvissä ongelmissa.

ICT-Cityn joulukuisessa tilaisuudessa kaikki tuotteet ja innovaatiot esiteltiin yleisölle. Tänä vuonna esillä oli yhteensä 15 projektia.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio

Paikalle saapuneet näkivät laadukkaan otoksen siitä, mihin kyetään, kun innostusta on riittävästi. Kaikki ei projekteissa ollut sujunut ongelmitta, mutta sinnikkäästi olivat insinööriopiskelijat ratkoneet eteen tulleita ongelmia.

- Kaikki ryhmät olivat saaneet projektityönsä valmiiksi, ja ryhmien pitämät 5 minuutin esitykset olivat kerrassaan upeita ja huolella valmisteltuja. Niistä näki sen, että opiskelijat olivat ylpeitä osaamisestaan ja saavutuksistaan, toteaa lehtori Teppo Saarenpää Turun AMK:sta.

Parasta tässä opintojaksossa on aina se innostuneisuus, jolla opiskelijat toimeen tarttuvat:

- Vaikka osaamista ei alkusyksystä vielä paljoa ollut, uskoivat opiskelijat siihen, että sitä syksyn aikana karttuu. Näin he uskalsivat tarttua hyvinkin haastaviin projekteihin, kehuu Saarenpää opiskelijoitaan.

Valkotaulunpyyhkijä ja kauko-ohjattava polkupyöränlukko kiinnostivat

Paikalla ollutta opetushenkilöstöä kiinnosti varsin kovin mm. Clobot-niminen robotti. Tämä valkotaulun pyyhkijärobotti olisikin oiva apu oppitunneille:

- Nyt valkotaulunpyyhkijä toimii kauko-ohjattuna kännykän kautta, mutta jatkossa olisi mahdollista kehittää tätä myös automaattisesti toimivaksi, ideoi projektinjohtaja Jussi Laakso.

YoLock on mobiilisovelluksella ohjattava polkupyöränlukko. Esittelemässä olleet tulevat insinöörit, Esa Leino ja Alex Mäkinen kertoivat:

- Lukko ei ole ainoastaan lukko, vaan siinä on lisäksi myös muita ominaisuuksia, jotka vaikeuttavat mahdollisen polkupyörävarkaan suunnitelmia. Jos lukkoa vääntää tai pyörää yrittää vaikkapa nostaa ilmaan, alkaa lukko pitää hälytysääntä.

Nyt esittelyssä kuultu ääni oli melko maltillinen, mutta tekijät vakuuttivat, että äänen voimakkuutta yms. voi käyttäjä säätää. Varmaa oli, että niin kova ääni saadaan ilmoille, että se todella hankaloittaa varkaan hommaa.

- Ja jos varas kuitenkin onnistuisi pyörän viemään, on tässä myös GPS-paikannus, joka helpottaa sitten jatkotoimissa, jatkoivat keksijät hymyillen.

Terra Ultra automatisoi terraarion päivittäiset toimenpiteet

TerraUltra 360 -robotti on oiva apu ihmisille, jotka haluavat automatisoida terraarion hoitamiseen liittyvien päivittäisten toimenpiteiden toteuttamista.

– Kehittämämme robotti mittaa terraarion ilmankosteutta, lämpötilaa, ylläpitää valosykliä ja tarvittaessa lisää ilmankosteutta pumppaamalla terraarioon vettä, kertoivat paikalla olleet projektiryhmäläiset.

TerraUltra 360 on täysin hallittavissa joko siihen liitetyn näppäimistön, erillisen pc-ohjelman tai sille suunnitellun internetsivun välityksellä. Robotille voidaan määritellä myös eri toimintojen raja-arvoja:

– Lisäksi tietoja voi tarkastella myös takautuvasti, sillä pc:lle tallentuvat tiedot takautuvasti jopa kahden viikon aikajaksoilta.

Terra Ultra 360, Clobot, YoLock ja monet muut robotit valtasivat ICT-Cityssä paikalla olleitten ajatukset joulukuisena maanantaina. Usein jopa hiljaisilla koulun käytävillä ei nyt ollut hiljaista. Myyntipuheet suomeksi ja englanniksi kuuluivat kauas ja pelirobotteja kokeilleiden nauru tavoitti kävijät käytävän päästä toiseen. Ensi vuonna tullaan tänne uudestaan!