Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.12.2014
Voimavararyhmä

Valoa pimeyteen – ratkaisuja rakentamassa

Turun AMK järjesti syksyn aikana opiskelijoille ratkaisukeskeisen voimavararyhmän. Kokoontumisia oli Lemminkäisenkadulla kuusi, joista viimeinen viikolla 46. Ohjaajana toimi psykoterapeutti Outi Konsell. Tavoitteena oli löytää vahvuudet ja selviytymiskeinot, jotka voivat auttaa opiskelijaa erilaisissa ongelma- ja stressitilanteissa.

Teksti: Saija Vanhanen, viestintävastaava
Kuvat: Miia Tuominen

Opiskelijahyvinvointiin vaikuttaa elämänhallinnan ja opintojen edistäminen. Ne ovat taitoja, joihin tarvittavia valmiuksia voi oppia ja harjoitella ja joiden avulla voi parantaa opiskelukykyä. Uudenlaisten toiminta- ja ajattelutapojen löytäminen tukee opintojen loppuun saattamista ja elämänhallintaa. Näihin tapoihin pureudutaan Valoa pimeyteen -ryhmässä.

Seitsenhenkisestä ryhmästä neljä oli haastatteluhetkellä kokoontunut voimavararyhmän tapaamispaikkaan vetäjänsä Outi Konsellin kanssa. Ryhmä oli juuri lopettanut toiseksi viimeisen istuntonsa, hieman aikataulusta myöhässä. Näin heille kuulemma tapahtuu usein, sillä keskusteltavaa riittää.

Outi myöntää, että tämä on totta, ryhmällä riittää juttua, aika loppuu aina kesken. Mutta hän ei halua keskeyttää tarinoita, vaan ylläpitää kiireettömyyden tunnetta. Ryhmän kanssa on keskusteltu asiasta ja sovittu yhteisesti että lopetetaan ryhmä enemmän sisällön mukaisesti kuin tietyn kellonajan mukaan.

Voimavararyhmästä selviytymiskeinoja

Ryhmään valitaan 6-8 opiskelijaa hakemusten perusteella. Hakijoiden tulee sitoutua ryhmän toimintaan alusta lähtien.

Konsellin mukaan voimavararyhmässä lähtökohtana on siirtyä ongelmakeskeisyydestä kohti ratkaisujen rakentamista. Tavoitteena on, että opiskelija löytää omat vahvuutensa ja keinonsa, jotka auttavat häntä erilaisissa elämän hallintaa koskevissa kysymyksissä.

-    Hyvää tässä toiminnassa on, että me emme täällä keskity ongelmiin, vaan ratkaisuihin hankalien asioiden esiin tullessa. On jotenkin helpottavaa huomata, että ei ole ainoa, kenellä on ongelmia, totesivat ryhmäläiset.

Ratkaisuja hyvinvointiin lähdetään etsimään opiskelijalähtöisesti. Ryhmässä hän syventää itseensä tutustumista kotitehtävien, keskustelujen ja erilaisten toiminnallisten tehtävien kautta. Tehtävä voi olla esimerkiksi voimavarakartan täyttäminen, jossa tarkastellaan stres-saavaa tilannetta esimerkiksi miettien omia vahvuuksia, unelmia ja auttavia ajatuksia.

-    Käytämme toiminnassa apuna toiminnallisia menetelmiä: kirjoituksia, kuvia, voima-eläimiä apuna käyttäen. Keskustelujen jälkeen konkretisoimme tunnetiloja esimerkiksi korteilla, käytämme niitä palautteissa, kertoivat opiskelijat.

-    Ja keskustelemme paljon, jutut menevät syvälle ja käsittelemme hyvinkin henkilökohtaisia asioita, he jatkavat.

-    Tämä osoittaa, kuinka avoimin mielin tässä jutussa ollaan mukana.

Konsell myöntää, että tämä on totta, ryhmällä riittää juttua, aika loppuu aina kesken. Mutta hän ei halua keskeyttää tarinoita, vaan ylläpitää kiireettömyyden tunnetta.

Ryhmätapaamisten aiheita ovat mm. hyvinvointi, voimavarat, onnellisuus, ajatusten vaikutus mielialaan, käyttäytymiseen ja elämänhallintaan, arvot, tukiverkostot ja toivotun tulevaisuuden visiointi. Ryhmäläiset totesivat, että ihminen usein puhuu samantyyppisen ihmisen kanssa kuin itsekin on, mutta tässä ryhmässä sai tutustua sellaisiin ihmisiin, joihin ei välttämättä muuten tutustuisi. Annetuista aiheista tulee myös näin erilaisia näkökulmia esiin.

-    Siitä on ollut apua, että olemme vieraita toisillemme, kommentoi yksi ryhmäläisistä.

-    On ollut hienoa nähdä, että vaikka mukana on ihmisiä eri ammattialoilta, sukupuolista, ikäryhmistä, sosiaaliselta taustalta, niin silti on paljon yhtymäkohtia, yhtyivät muut ryhmäläiset aiheeseen.

Mitä ryhmä on toiminnasta saanut?

Ryhmä totesi, että mukaan kannatti lähteä, sillä he ovat saaneet uusia työkaluja asioiden käsittelyyn. Ryhmässä on käyty hyviä keskusteluja ja jaettu erilaisia, mutta kuitenkin samanlaisiakin kokemuksia toinen toisensa kanssa.

Outi Konsell totesi, että 6-8 henkilöä on ihanteellinen ryhmäkoko. Hakuprosessi helpottaa ryhmän muodostamisessa. Ryhmätoiminnan lisäksi myös yksilötapaamiset ovat mahdollisia. Ja kaikille ei ryhmätoiminta sovikaan, silloin voidaan sopia yksilötapaamisia.

Valoa pimeyteen -ryhmällä on hyvä kokemus ryhmätoiminnasta ja yhteinen kokemus, että ei ole yksin vaikeiden tilanteiden keskellä.

-    Meillä oli avoin, luotettava ilmapiiri.

-    Uusille hakijoille viestimme on: lähde mukaan, vaikka ujostuttaisi, tule mukaan omana itsenäsi! Ongelmasi ei tarvitse olla suuri, mukaantulo kannattaa, ryhmä kannustaa.

Seuraava aloitus on toivottavasti jo alkuvuodesta.

 

Tule avoimin mielin mukaan!