Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.11.2013
Moniaistinen sirkusesitys TutuT.

Saavutettavia kulttuurisisältöjä kehittämässä

Turun AMK:n Taideakatemian kaksivuotisen Kulttuurin saavutettavuus ja vapaaehtoiset -hankkeen tavoitteena on ollut saavutettavuuden huomioinen taiteen sisällön tuottamisen eri vaiheissa ja eri taiteen aloilla.

Hankkeessa on toiminut kuusi eri osaprojektia, joissa kehitettäviä menetelmiä on testattu käytännössä. Avainsanoja Taideakatemian saavutettavuusprojekteissa ovat olleet yhdenvertaisuus, erilaiset ja uudet yleisöt, esteettömyys tilassa ja asenteissa, tiedollinen saavutettavuus, moniaistisuus, kulttuurilaitosten saavutettavaksi tekeminen ja saavutettavuuden huomioiminen työskentelytavoissa.

Koordinaattorilla monipuolisen hankkeen langat käsissään

Kulttuurin saavutettavuus ja vapaaehtoiset -hankkeen koordinaattorina Taideakatemiassa toimii Venla Heinonen. Heinoselle työ monipuolisessa hankkeessa on ollut mielenkiintoista ja näkökulmia avaavaa:

-    Itsellenikin on entisestään kirkastunut yhdenvertaisuuden edistämisen tärkeys – taiteessa, kulttuurissa ja muilla elämän osa-alueilla. Mieleenpainuvia hetkiä on ollut monia, mutta päällimmäisenä mieleen on jäänyt opiskelijoiden innostus eri produktiossa. Esimerkiksi Kuvataide mielenterveystyössä -projektin yhteisötaideteosten avajaistilaisuus Peltolan hoitokodissa ja Itu ry:n tiloissa oli erityinen: avajaisissa oli juhlan tuntua ja osallistujat olivat selvästi ylpeitä omista teoksistaan ja kokivat asian tärkeäksi.

Saavutettavuusajattelua on juurrutettu osaksi opetusta ja näin myös osaksi valmistuvien opiskelijoiden ammattitaitoa. Osaprojektien suunnittelussa on ollut mukana lukuisia asiantuntijaorganisaatioita ja -henkilöitä, kuten Näkövammaisten keskusliitto, ITU ry, Turun kaupungin psykiatrinenklinikka, turkulaiset Linnateatteri ja Tehdas teatteri, selkokielikouluttaja Satu Itkonen ja graafikko Markus Itkonen. Hankkeen aikana tehdyt toimenpiteet on kerätty yhteen painetuiksi ja sähköisiksi julkaisuiksi.

Kulttuurin saavutettavuus ja vapaaehtoiset -hanke alkoi Turun AMK:n hallinnoimana vuonna 2012 ja se on jatkoa Turun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuodelle 2011.

TutuT – sirkusta monin aistein

Miltä akrobaatin nivelet kuulostavat? Mitä ääniä puvustus voi tuoda esitykseen?  Miltä tuntuu, kun ihmispyramidi rakentuu katsojan yläpuolella?

Saavutettavuus puhuttaa juuri nyt kulttuurialalla, erityisesti näyttämötaiteessa. Sirkustaiteilija Sakari Männistö ohjasi keväällä 2013 moniaistisen esityksen Turun AMK:n Taideakatemian sirkusopiskelijoille. Nykysirkusesitys Tutut tuntui, näkyi, kuului ja tuoksui.

Moniaistisuus on läsnä lähes joka esityksessä, vaikka visuaalisuus ja kuuleminen yleensä hallitsevatkin kokemusta. Tutut-esitys toteutettiin erilaista esityskokemusta ajatellen ja moniaistisuutta vietiin pidemmälle. Koettavaksi tuotiin muun muassa ilmavirta ja tuoksut, osaa sirkusvälineistä pääsi koskettamaan ja taiteilijat olivat fyysisestikin hyvin lähellä yleisöä.

-    Halusimme tarjoilla yleisölle kokonaisvaltaisen elämyksen, mahdollisuuden nähdä, kuulla ja kokea sirkus. Tunteen siitä, että asioita voi katsoa, kokea ja tehdä monella tavalla, niin kuin itselle on mahdollista ja hyvältä tuntuu, Männistö sanoo.

Saavutettavuus taiteellisen työskentelyn keskiöön

Tutut-produktiossa saavutettavuus oli alusta alkaen osa taiteellista työskentelyä: se ei ollut rajoite, vaan uusia näkökulmia avaava työtapa.

-    Suunnittelimme sisältöjä muillekin kuin näkö- ja kuuloaistille. Ilmaisulle avautui aivan uusia mahdollisuuksia ja esitysrakenne hahmottui toisin. Suunnittelu oli ”empatialähtöistä”, ja se eteni kosketuksen ja erilaisten fyysisten ja henkisten tilojen kokemisen kautta. Työryhmän tuli olla koko ajan herkillä ja tiedostaa, mitä tunteita näennäisesti pieni teko voi katsojalle tuoda, Männistö jatkaa.

Esityksessä nähty moniaistinen puvustuselementti oli Turun AMK:n Taideakatemian puvustaja Mervi Kuittisen käsialaa.

-    Näyttävyyden lisäksi sirkuspuvustuksessa on aina keskityttävä siihen, että esiintyjä pystyy turvallisesti esiintymään pukunsa kanssa. Moniaistisessa esityksessä puvustus ei voi olla vain koriste tai teknisesti toimiva. Paitsi näyttävää, sen pitää olla myös kuuluvaa ja tuntuvaa. Suunnittelemani puvustuselementti on esiintyjälle metallirojusta rakennettu häntä, joka oli äänekäs, raskas, arvokas, ylväs. Siitä tuli mieleen barokin koristeellisuus, kuvailee Kuittinen.

Kaikki kävijät hyötyvät saavutettavuudesta

Saavutettavuus ei ole vain erityisryhmiä varten. Myös niin sanottu tavallinen katsoja saa esityksestä uudenlaisia elämyksiä. Ohjaaja Sakari Männistö uskoo, että saavutettavuus monipuolistaa katsojakokemuksen:

-    Ihmiset kokevat esitykset aina eri tavoin. Ehdotonta totuutta siitä, mikä on hyvää ja mikä on huonoa, tai miten esitys tulisi ymmärtää, ei ole. Ihmisten vastaanottimet ovat erilaisia, aistit ovat auki eri tavoin ja kokemusten kirjo on ehdottomasti rikkaus.

Saavutettava nykysirkusesitys Tutut nähtiin huhtikuussa 2013 Taideakatemian Köysiteatterissa.

Hankkeen osaprojektit

Saavutettavuus eri aistien avulla – Moniaistinen sirkusesitys TutuT
Miten sirkusesitys voidaan tarjota erityiskohderyhmille? Tutkittiin ja kokeitiin, millaista lisätarjontaa esityskokonaisuuden yhteyteen voidaan tuottaa erityisesti näkö-, kuulo- ja tuntoaistein koettaviksi. Ensi-ilta huhtikuussa 2013.

Kuvataide mielenterveystyössä
Mielenterveyskuntoutumisen tukeminen kuvataiteen avulla. Kuvataideopiskelijat ja toimintaterapeuttiopiskelijat suunnittelivat ja tekivät yhteistyössä työpajoja, museokäyntejä sekä yhteisötaidetta.

Sosiaalinen saavutettavuus –  Oopperan uudet yleisöt
Unissa kaikki oli selkeämpää -oopperatuotanto, jonka ensi-ilta marraskuussa 2013. Tuotannossa keskiössä keinot saavuttaa kulttuurille uusia kohdeyleisöjä.

Tiedollinen ja tiedotuksen saavutettavuus – Kulttuurilaitoksen opasteet ja viestintä
Taideakatemian esitys- ja näyttelytiloihin tehtiin esimerkkejä siitä, miten kulttuurilaitoksen opasteviestintää voidaan parantaa. Lisäksi mainonnansuunnittelun opiskelijoille järjestettiin selkokielikoulutus

Kulttuurinen saavutettavuus – Animaatio ja elokuva maahanmuuttajien kotouttamisessa
Kohderyhmänä maahanmuuttajanaiset, joille pidettiin työpajoja. Tuloksena syntyy 1-3 minuutin pituisia animaatioita heidän elämästään.

Esteettömyys – Kulttuurilaitosten esteettömyyskartoitukset
Hyvinvointipalveluiden opiskelijat tekivät esteettömyyskartoituksia eri kulttuurilaitoksille Turussa. Esteettömyyskartoituksen avulla pyrittiin löytämään vinkkejä myös siihen, miten kiertävä teatterituotanto voisi ottaa huomioon esteettömyyden.