Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.3.2017

Lions’ Arenassa testattiin paineensietoa ja kykyä heittäytyä hetkeen

Maaliskuisessa Lions’ Arenassa salolaiset tutkinto- ja vaihto-opiskelijat kohtasivat arvovaltaisen tuomariston. Tuomaristossa liikeideoita arvioineet yritysjohtajat ja yrittäjät Anne Berner, Timo Ketonen, Jouko Häyrynen, Olli Kähkönen ja Teemu Malinen ehtivät iltapäivän aikana tutustua yhteensä kahdeksaan opiskelijoiden liikeideaan.

Tuttuun tv-formaattiin perustuvassa tilaisuudessa leijonat lopulta peukuillaan näyttäen joko ”söivät esiintyjät” tai sitten antoivat sekä liikeidean että esittelijän elää. Salossa opiskelijat siis kirjaimellisesti paiskattiin Areenalle selviytymään.

Teksti ja kuvat: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava

Paikalle saapuneita leijonia yhdistää yrittäjyyden lisäksi arvostus koulutusta kohtaan, totesi aloitussanoissaan projektipäällikkö Timea Gál Jäger Turun ammattikorkeakoulusta samalla, kun hän toivotti kaikki tervetulleiksi itse tapahtumaan.

Innovaatiopedagogiikassa on kyse opiskelijoiden innovaatiovalmiuksien luomisesta yhdistämällä opetusta, tutkimus- ja kehitystyötä sekä yhteistyötä työelämän toimijoiden kanssa, ja tätä juuri Salon BisnesAkatemiassa maaliskuisessa tilaisuudessa tehtiin.

Meillä jokaisella on mahdollisuus menestyä

Yritysjohtaja Anne Bernerin mukaan Salossa voidaan havaita aivan sama kuin missä tahansa muuallakin, kun yrittäjyyttä mietitään. Ajatukset bisnesideoihin ja liiketoiminnan kehittämiseen tulevat aina hyvinkin erilaisilta toimialoilta. Koulutuksella taas luodaan perusedellytykset myös riskinottoon yrittämisessä:

- Ainoastaan yhteen toimialaan keskittyminen voi olla vaarallista, sillä hyvä liikeidea ja toimiva bisnes syntyy ennen kaikkea hyvästä ideasta, tulee se sitten miltä alalta tahansa, mietti Berner tilaisuuden jälkeen.

Kullanarvoisena kaikki kuulijat pitivät sitä, miten leijonat ennen liikeideoiden esittelyä esittelivät itse itsensä. Samalla he jakoivat ajatuksiaan siitä, mitä yrittäminen heidän mielestään on ja mitkä asiat siinä ovat keskeisiä.

Leijonat korostivat luovuutta, uskoa omaan asiaan ja sen eteenpäin viemiseen ja virheiden tekemiseen:

- On löydettävä oikeat ihmiset ympärilleen, totesi yrittäjä Timo Ketonen.

- Ja muistettava, että virheen voi tehdä, mutta että saman virheen tekeminen uudelleen voikin olla sitten kohtalokasta, jatkoi toimitusjohtaja Olli Kähkönen.

BisnesAkatemialaiset selvisivät paineen alla

Lions’ Areenan ideana oli, että opiskelijat liikeideoineen paiskattiin leijonien eteen areenalle testaamaan ideoitaan käytännössä. Samalla he laittoivat esiintymistaitonsakin testiin.

Itse esityksestä tuomarit arvioivat sekä liikeidean kannattavuutta tosielämässä, sen käytännöllisyyttä, yksityiskohtien hallintaa että myös itse esitystä:

– Kuulemamme esitykset oli kaikki valmisteltu hyvin. Ajatus jokaisessa esityksessä oli juurikin siinä, miten ideasta olisi mahdollista saada aikaan hyvää liiketoimintaa. Näin sen pitääkin olla, totesi toimitusjohtaja Jouko Häyrynen MJus Oy:stä.

Oman idean esittäminen ja tuomariston edessä puhuminen on vaativaa puuhaa mutta Turun ammattikorkeakoulun Salon toimipisteen BisnesAkatemialaiset onnistuivat liikeideoidensa esittelyssä hienosti.

Yksi idea, jolle Leijonat yhteistuumin peukuttivat esityksen päätteeksi, oli osuuskunta Vendican bisnesidea. Esitetty liikeidea kumpusi siitä, miten yritys voisi hyödyntää ongelmajätettä uudelleen ja näin laatia itselleen bisneksen. Tuottoakin tavoittelevat tulevat yrittäjät pyrkivät kuitenkin ideallaan samalla ratkaisemaan myös laajempia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten vähentämään nuorison työttömyyttä.

Osuuskuntalaisten ideaa leijonille tilaisuudessa esittelivät Damla Özberkan-Satan sekä Atte Ylitalo:

– Tuntui aivan uskomattoman hienolta, kun leijonien peukut nousivat pystyyn esityksemme päätteeksi, riemuitsi Özberkan-Satan tilaisuuden jälkeen.

Aivan vähällä leijonat eivät luolastaan ketään päästäneet, ja kehitysideoita sai aivan jokainen areenalle uskaltautunut:

– Meidän esittelyssämme leijonat tarttuivat mm. logistiikan järjestämiseen tässä kokonaisuudessa, kertoi puolestaan Atte Ylitalo.

– Opimme tilaisuudesta aivan konkreettisesti sen, miten tärkeää esityksissä on panostaa valmisteluun ja taustatyön tekemiseen. Jokaisen esiintyjän pitäisi myös ymmärtää se, miten tärkeää on todella uskoa siihen, mitä on esittämässä, toteavat Özberkan-Satan ja Ylitalo.

Tilaisuuden järjestäjänä Turun AMK:n puolelta toiminut Timea Gál Jäger kiitteli tilaisuuden jälkeen koko järjestelytiimiään.

– Tämä tilaisuus oli mahtava osoitus niistä mahdollisuuksista, joita nykyaikainen opiskelumuoto esimerkiksi täällä Salon BisnesAkatemiassa tarjoaa.

Ensi keväänä tilaisuus on tarkoitus järjestää uudelleen. Nyt vain valmistelemaan liikeideoita, joita sitten pääsee taas käytännössä testauttamaan.