Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.3.2015

Turkulainen yrittäjä Mikko Hietala omistaa Suomen parhaan leipomon

Turkulainen MBakery on Suomen paras leipomo. Valinta tapahtui Nelosen Suomen paras leipomo -ohjelman finaalissa tiistaina 17.3.2015. Leipomon perustaja Mikko Hietala laittoi nykyisin jo 18 työntekijää käsittävän yrityksensä pystyyn vuonna 2012.

Tuolloin nimittäin Hietalan silloinen työpaikka, samalla paikalla sijainnut Aschanin leipomo Mälikkälässä, lopetettiin. Ammattitutkintonsa lisäksi Hietala on valmistunut bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi Turun ammattikorkeakoulusta. Turun AMK onnittelee voitosta ja toivottaa hyvää jatkoa!

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava
Kuvat: MBakery

– Yrittäminen oli ollut kyllä mielessä jo tätä ennen ja nyt kun tarjoutui ”puoliksi valmis konditoria”, oli kynnys aloittamiseen helpompi, miettii yrittäjä Mikko Hietala lähtökohtia yrittäjäksi ryhtymisestään.

Yrittäjä osaa arvostaa koulutustaan. Saadut opit ja välillä lähes ”opiskelijan kiusaamiseltakin” tuntuneet tunnit ovat käytännössä osoittautuneet kullanarvoisiksi ja ovatkin nykyään lähes päivittäisessä arkikäytössä, tukemassa yrittäjän arkea.

Alan ammattilaisten palautteet auttavat yrittäjää kehittymään edelleen

Nelosen ohjelmassa ”Suomen paras leipomo” tuomareina toimivat Jenni Höijer ja Hans Välimäki etsivät Suomen parasta leipomoa ympäri Suomea. Finaalin päässeet kaksi yritystä suunnittelivat ja toteuttivat hääkakun Helsingin kaupunginvaltuutettu Nasima Razmyarille. Miten MBakeryn tiimi lähti purkamaan annettua tehtävää ja suunnittelemaan kakkua:

– Soitimme asiakkaalle, ja keskustelimme hänen ajatuksistaan. Annoimme omia ehdotuksiamme ja kuuntelimme äänenpainosta, mitä Nasima ideoistamme piti. Lopuksi tietysti sitten toteutimme tuon finaalissa nähdyn kakun, kertoo Hietala.

Toisena tuomarina ohjelmassa ollut Hans Välimäki kehui MBakeryn voiton varmistuneen tuotteiden tasaisuuden, omaleimaisuuden ja laadun perusteella. Miltä tällaiset kehut yrittäjästä kuulostavat? 

– Kaikki kehut tuntuvat luonnollisesti hienoilta, mutta ammatillisesti katsoen suurin hyöty kilpailusta oli juuri se, että tuomareina oli alan huippuja, ammattilaisia, joilta saadut opit kehittävät meitä eteenpäin. Suoran palautteen saannin merkitystä ei voi riittävästi korostaa, miettii Hietala.

Yritys tarjoaa aitoja makuja, aitoja tuotteita

Vajaat kolme vuotta toiminut yritys, leipomo-konditoria MBakery on kasvanut merkittävästi, ja tulevaisuuden suunnitelmia innokkaalla yrittäjällä on jatkuvasti:

Yrittäjälle asiakkaat, sitoutuneet sellaiset, ovat elintärkeitä. Mikko Hietala on onnellinen siitä, miten sitoutunutta hänen asiakaskuntansa on. Kanta-asiakkaita on paljon sekä yritys- että yksityispuolella. Heitä yrittäjä palkitsee kehittämällä yritystään ja sen tuotteita.

Kevään aikana myyntiin tulee mm. artesaanileipää ja artesaanijäätelöä:

– Nimitys artesaanileipä tulee leivän tekotavasta. Tällä tavalla valmistettava leipä tehdään juureen ilman hiivaa ja paistetaan lopuksi kiviarinalla. Tuloksena on maukasta, aromikasta ja parempaa leipää, toteaa Hietala.

– Kun taikinan annetaan levätä jopa 72 tuntia, tulee siihen automaattisesti aromikas maku, hän miettii edelleen.

Sama ajatus on taustalla, kun yrittäjä laajentaa tarjontaansa artesaanijäätelöön. Jäätelö on täyttä tavaraa; marjaa, kermaa ja sokeria.

– Artesaanijäätelö vastaa siis valmistamistavoiltaan perinteistä italialaista jäätelöä eli gelatoa.  Raaka-aineet valitaan huolellisesti ja tarjottavassa jäätelössä on teollista jäätelöä pienempi ilmapitoisuus, kertoo Hietala.

– Ensimmäiseksi jäätelöä on saatavilla kahviloittemme yhteydestä, mutta tarkoitus on laajentaa myyntiä myös vähittäiskauppoihin, yrittäjä kertoo.

Pullahöttöä tai teollista jäätelöä ei asiakkaille siis ole tarjolla. Hyvä niin.

Bio- ja elintarviketekniikan insinööriopinnot kantavat arjessa

Yrittäjä Mikko Hietala on valmistunut insinööriksi Turun AMK:n bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelmasta. Nykyisin prosessi- ja materiaalitekniikan nimellä toteuttavasta koulutuksesta Hietala toteaa seuraavasti:

– Opintojen aikana saadut tiedot ovat olleet käytössä. Esimerkiksi yrittäjän ammatissa on runsaasti asioita, joihin olen suoraan saanut apua ja tukea opinnoistani.

Materiaalin lämpöoppi tuntui Hietalan mukaan koulussa lähinnä opiskelijoiden kiusaamiselta, mutta se hyöty, mikä siitä esimerkiksi yrittäjän työssä on ollut, on suunnatonta.

– Vaikka miten useasti joudumme laskemaan esimerkiksi pakastinten lämpöhävikkiä, hän miettii.

Yllättäen myös ns. yleiset opinnot vaikka tietojenkäsittelyyn liittyen ovat olleet korvaamattomia.

– Excell on melkeinpä ykköstyökaluni tällä hetkellä, ja olisin ollut todellisessa pulassa ilman sitäkin atk-oppia, toteaa yrittäjä.

Yrityksellä menee hyvin; suomalaiset ja turkulaiset arvostavat aitoja makuja ja oman kaupungin poikaa. No jokos muutkin kuin turkulaiset ovat löytäneet tiensä turkulaiseen MBakery-kahviloihin?

– No kyllä meillä on tamperelaisiakin asiakkaita, yrittäjä naurahtaa ja toivottaa niin uudet kuin vanhatkin asiakkaat tervetulleiksi.