Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.5.2015

Kielitaito ja kulttuurin tuntemus rohkaisevat

Enää ei opiskella vain luokissa eikä kielioppivirheitä metsästetä punakynällä. Opiskelun aikana hankittu kansainvälinen osaaminen avaa ovia ja helpottaa työnsaantia. AMK:ssa voi opiskella useampia vieraita kieliä.

Teksti ja kuva: Anne Lehikoinen

Opiskeli sitten insinööriksi, sairaanhoitajaksi tai teatteri-ilmaisunohjaajaksi, kukaan ei ole vielä kärsinyt hankkimastaan kielitaidosta. Päinvastoin, kielitaito on kevyt kuljettaa mukana ja usein se vie pitemmälle. On valinnan varaa – ja usein hauskempaakin.

Jos musiikin opiskelija osaa lausua hyvin saksaa tai insinööri jutustella portugaliksi, niin luonnollisesti siitä on vain hyötyä. Työmarkkinat avartuvat, sillä vaihtoehtoja on heti enemmän.

Oman alan työkokemusta voi nuorena vastavalmistuneena olla kiinnostava hakea vähän kauempaakin kuin kotimaakunnasta ja uskallusta lähtemiseen vahvistaa tietenkin jo valmiiksi hankittu kielitaito.

Kielitaito on avaintaito kansainvälistyvillä työmarkkinoilla

Moni suorittaa opintojaan vaihdossa ja tutustuu jo opintojen aikana muihin kulttuureihin. Kysymys on kuitenkin myös siitä, mitä kukin tuntee tarvitsevansa. Vielä on paljon opiskelijoita, jotka vierastavat kielten opiskelua, eivätkä koe sitä mitenkään tarpeelliseksi.

Suomen elinkeinoelämän kansainvälistymisen myötä vieraiden kielten osaamistarve on kuitenkin jatkuvasti kasvanut. Venäjällä halutaan puhua venäjää ja Saksassa saksaa.

Ammatillisten aineiden opiskelun ohella on tärkeää hankkia kansainvälistä osaamista, senhän kaikki tietävät ja myöntävät.

– Huolenaiheena on kuitenkin se, miten tämä itsestäänselvyys näkyy käytännössä? Suomen, ruotsin ja englannin lisäksi olisi hyvä opiskeluaikana hankkia muutakin kielitaitoa, muistuttaa päätoiminen tuntiopettaja Sanna Simola.

Kielitaidon hankkimista ei aina osata ajoissa arvostaa. Esimerkiksi ranskan ja saksan yo-kirjoittajia on nykyään vähemmän kuin ennen, kertoo Simola. Saksan opettajaa kuitenkin ilahduttaa, kun insinööriopiskelija ohi mennessään huikkasi saaneensa työpaikan juuri saksan kielen osaamisen ansiosta.

– Suomalaisissa pk-yrityksissä tarvitaan usein asiantuntijoita edustustehtäviin esimerkiksi ulkomaan messumatkoille, muistuttaa Sanna Simola, joka huolehtii AMK:ssa siitä, että ammattikorkeakoulun käyneet osaisivat muutakin vierasta kieltä kuin englantia.

Kielitaito on kilpailuetu, todetaan EK:n uusimmassa henkilöstö- ja koulutustiedustelussa. Esille tulee kasvava tarve useamman kielen osaajille. Kielitaito onkin luokiteltu kansallisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä tulevaisuuden avaintaidoksi.