Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.5.2015

Terveysala ja liiketalous ne yhteen soppii

Opiskelijoiden välinen yhteistyö on hedelmällisintä silloin, kun tiimityöskentelyllä voidaan ylittää eri alojen rajat. Esimerkki tästä löytyy Turun AMK:n Salon toimipisteestä, jossa terveysalan ja liiketalouden opiskelijat ovat lyöneet hynttyyt yhteen. Tavoitteena on rakentaa molempia aloja tukeva Hiiskanpellon hyvinvointikeskus.

Teksti: Maija Paloposki

Salon kampuksella on jo pitkään tehty eri koulutusohjelmia yhdistävää työtä, jonka tausta-ajatuksena on rakentaa niin sanottu pedagogiikan testiakatemia.

Yksi esimerkki yhteistyöstä on Hiiskanpellon hyvinvointikeskus eli tiimi- ja projektioppimiseen perustuva terveyden ja liiketalouden yhteinen oppimisympäristö.

Käytännössä työ on kevään aikana näkynyt yhteistreeneinä, joissa osapuolet ovat tuoneet esille molempia aloja hyödyttävää ammattiosaamistaan: tradenomit ovat kertoneet yrityksen perustamisesta ja terveysalan opiskelijat ovat antaneet tietoa työterveyshuollon vaatimuksista ja työyhteisön tyypillisistä pulmista, kuten päihdeongelmista, uupumisesta sekä työpaikkakiusaamisesta.

Opiskelijat ovat kokeneet yhteistoiminnan mielekkäänä.

– Treenit sujuivat hyvin ja olivat antoisia ja mielenkiintoisia. Oli mukava antaa omaa osaamista henkilöille, jotka eivät aiemmin olleet perehtyneet asiaan sen enempää. Oli myös kiva kuulla toisten osaamisesta ja vinkeistä, tämän vuoden lopulla valmistuvat terveysalan opiskelijat Emmi Kleme, Kaisa Avsar, Merja Lehtonen ja Essi Turunen kertovat.

Terveydenhuolto ja liiketalous ovat aloja, jotka voivat äkkiseltään vaikuttaa keskenään aivan erilaisilta. Opiskelijat kuitenkin näkevät koulutusohjelmien tukevan toisiaan hyvin.

– Liiketalouden opiskelijat tulevat tarvitsemaan työterveyshuoltoa tulevaisuudessa joko työntekijöinä tai työnantajina, ja me taas tarvitsemme heidän antamiaan tietoja, mikäli olisimme kiinnostuneita perustamaan oman yrityksen. Nämä opit ja asiat ovat varmasti hyödyksi myös työelämässä, opiskelijat perustelevat.

Tavoitteita ja suunnitelmia riittää

Jatkossa moniammatillista yhteistyötä tradenomien ja terveysalan toimijoiden kesken on tarkoitus jatkaa ja kehittää laajemmaksi.

– Hiiskanpellossa tullaan tekemään monialaista yhteistyötä innovatiivisia menetelmiä hyödyntäen. Esimerkiksi terveysalan aloittavista kolmesta nuorisoryhmästä yksi opiskelee ”pilvessä”, mikä tarkoittaa erilaisten verkko- ja etämenetelmien hyödyntämistä, terveys- ja hyvinvointialan yliopettaja Tiina Pelander kertoo.

Toiminta-ajatus perustuu Salossa vuodesta 2011 toimineeseen BisnesAkatemiaan eli tiimi- ja projektioppimisen ympäristöön.

Liiketalouden lehtori ja valmentaja Päivi Killström toteaa, että kokonaisuudessa on saavutettu jo joitakin tavoitteita, mutta vielä on paljon suunnitelmia, jotka ovat vasta alussa.

– Meillä Salossa on pitkät kehittämisen perinteet, ja sekä terveyden että liiketalouden väki tukipalveluita unohtamatta ovat kaikki innokkaita kokeilemaan kaikkea uutta ja kehittämään työtään. 

Opiskelijat mukaan kehitystyöhön

Hiiskanpellon hyvinvointikeskus ei suinkaan ole ainoa esimerkki liiketalouden ja terveysalan yhteistyöstä. Päivi Killström kertoo, että henkilöstö on jaettu viiteen sekaryhmään kehitettävän aihepiirin mukaan.

Hiiskanpellon hyvinvointikeskuksen lisäksi aiheina ovat läsnätyöpajan rakentaminen (ympäristö, jossa harjoitellaan Office365-ympäristön käyttöä), e-oppimisympäristöjen rakentaminen, yhteiset käytänteet ja tukipalvelut sekä alueellinen yhteistyö.

– Myös opiskelijat otetaan mukaan kehittämiseen ja muun muassa läsnätyöpajan harjoitteluympäristöä ryhtyvät suunnittelemaan ja rakentamaan kaksi opinnäytetyön tekijää yhteistyössä O365-ympäristön pilottiopettajien kanssa, Killström kertoo.

Rehtori Vesa Taatilan toimeksianto Salon toimipisteen kehittämisestä pedagogiikan testiakatemiaksi onkin ollut henkilöstön keskuudessa innostusta herättävä projekti. Killström uskoo, että kehittäminen jatkuu vielä sen jälkeen, kun työryhmien osuudet on saatu päätökseen.

– Toiset ryhmät ovat edenneet pidemmälle, toiset ovat vasta suunnittelun asteella. Rehtorin haaste on otettu ilolla vastaan, sillä nyt saamme valtuudet kokeilla uusia menetelmiä ja jopa epäonnistua. Seuraava tsekkaus ja jatkosuunnittelu on perjantaina 8. toukokuuta, Killström sanoo.