Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.5.2015

Yhdistyksessä harjoittelija tutustuu laaja-alaisesti sosiaalikenttään ja toimii innovatiivisessa ympäristössä

DaisyLadies ry on turkulainen Suomeen muuttaneiden naisten yhdistys. Harjoittelupaikkana DaisyLadies ry on monipuolinen sosionomiopiskelijoille, sillä yhdistyksessä pääset kattavasti tutustumaan sosiaalialan työkenttään, kehittämään toimintaa ja harjoittelemaan eri ohjaustilanteita.

Teksti: Tanja Hienonen, viestintäharjoittelija

DaisyLadies ry on maahanmuuttajataustaisille naisille suunnattu yhdistys, jossa naisilla on mahdollisuus suorittaa työkokeiluja. Yhdistyksen tavoitteena on parantaa maahanmuuttajataustaisten naisten suomen kielen taitoa ja osallistaa heitä suomalaiseen yhteiskuntaan.

Yhdistyksessä toiminnanjohtaja on Katri-Maria Hirvonen, jonka työparina sosionomiharjoittelija toimii. Hirvonen kertoo, että yhdistyksen toiminta pyörii pääasiassa vapaaehtoistyöntekijöiden voimin ja harjoitteluun tulevat opiskelijat ovat suuri apu toiminnan pyörittämisessä.

- Kolmannen sektorin parhaita puolia ovat työn innovatiivisuus. Opiskelijalle saattaa tulla myös yllätyksenä, miten laaja-alaista työ on, pohtii Hirvonen.

Harjoittelijana menestyy opiskelija, joka omaa hyvät sosiaaliset taidot ja on aidosti kiinnostunut ihmisistä.

- Parhaiten pärjää henkilö joka on avarakatseinen, kestää hektisyyttä ja pystyy työskentelemään pienen paineen alla, listaa Hirvonen.

Maahanmuuttajataustaisten naisten kanssa pitää olla hyvät vuorovaikutustaidot, koska yhteistä kieltä ei välttämättä ole. DaisyLadies ry:ssä työkokeilussa olevat naiset oppivat suomenkieltä ja tekevät lisäksi vapaaehtoistyötä Kerttulin vanhainkodissa, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Perhekahvilassa ja Turun kirjakahvilassa.

- DaisyLadiesissa oppii suomen kieltä ja vapaaehtoistyötä, täältä saa myös apua opiskeluun ja työhön liittyvissä asioissa, kertoo kosovolainen työkokeilija Blerina Kelmendi.

Opiskelijat pääsevät harjoittelemaan laaja-alaista sosiaalityötä

DaisyLadiesissa harjoittelussa ollut sosionomiopiskelija Minna Kriikkulan mukaan, yhdistyksen toiminta antaa opiskelijalle paljon mahdollisuuksia harjoitella erilaisia ohjaamistilanteita; sekä yksilön ohjausta että ryhmän ohjaamista.

Kriikkulan mukaan harjoittelun aikana opiskelija pääsee kokeilemaan erilaisia menetelmiä ja pohtimaan, mitkä menetelmät toimivat maahanmuuttajatyössä.

- Harjoittelun aikana pääsee tutustumaan maahanmuuttajien palvelujärjestelmään ja maahanmuuttajanaisten tuen tarpeisiin. Työssä on läsnä myös verkostotyön kehittämisen näkökulma, johon opiskelija pääsee tutustumaan ja ottamaan osaa, kertoo Kriikkula.

Kriikkulan mukaan harjoittelupaikkana DaisyLadies on lämminhenkinen ja opiskelijana siellä tuntee olevansa tervetullut. DaisyLadiesissa on helppo kokea olevansa osa yhteisöä. Opiskelijalla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa oman harjoittelunsa kulkuun.

- Harjoittelun tavoitteista on helppo neuvotella DaisyLadiesin henkilökunnan kanssa ja mielestäni harjoittelusta pystyy rakentamaan omaa oppimista tukevan, kertoo Kriikkula.

Julkisen sektorin huono taloudellinen tilanne lisää kolmannen sektorin työmäärää

Vapaaehtoistyö on tärkeää yhdistysten toiminnan kannalta ja vapaaehtoisia rekrytoidaan koko ajan lisää. Myös julkisen sektorin heikko taloudellinen tilanne heijastuu kolmannelle sektorille vapaaehtoisten lisätarpeena.  Opiskelija voi kartuttaa työkokemustaan tekemällä vapaaehtoistyötä.

- Maahanmuuttajatyön osaamista vaaditaan nykyään monessa työssä, se myös lisää omia valmiuksia toimia monikulttuurisessa työssä. Vapaaehtoistoiminnan kautta voi kehittyä ohjaamistaidoissa, menetelmäosaamisessa, asiakastyön osaamisessa ja yhteiskunnallisessa osaamisessa, pohtii Kriikkula.

DaisyLadiesin yhteistyökumppaneita ovat muun muassa UN-Women, Delta Kappa Gamma – naiset ja Soroptimistit International.  Vapaaehtoiset käyvät pitämässä DaisyLadiesissa suomen kielen tunteja ja opettavat maahanmuuttajille suomalaista kulttuuria.

- Suomenkielen opetus maahanmuuttajille on haasteellista, maahanmuuttaneet ovat niin eritasoisia. Jotkut heistä eivät ole käyneet koulua ollenkaan. Kielen opiskelun lisäksi maahanmuuttajille opetetaan yhteisöllisyyttä ja käytännön asioiden oppimista, kertoo eläkkeellä oleva farmaseutti, UN-womenin vapaaehtoistyöntekijänä neljä vuotta ollut Paula Leppä.

Lepän mielestä opettaminen on hauskaa ja eläkkeellä ollessa se on mielekästä tekemistä.

DaisyLadies ry:n toiminnan mahdollistavat RAY ja Turun kaupunki.

DaisyLadies
Blerina ja Arelis ovat iloisia arjen ahertajia