Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.5.2015

Stara: ”Rohkeasti eteenpäin!”

Stara-sarjan viidennessä osassa esitellään musiikin tutkinto-ohjelman yliopettaja Timo Korhonen. Kitaransoittoa opettava Korhonen on voittanut useita kansainvälisiä palkintoja ja konsertoinut ympäri maailmaa.

Teksti ja kuvat: Tuulia Kujanpää

Korhonen aloitti kitaransoiton opettajana Turun konservatoriossa vuonna 1994. Turun ammattikorkeakouluun hän siirtyi vuonna 2000. Ennen uraansa Turun AMK:ssa hän toimi kymmenen vuotta opettajana Sibelius-Akatemiassa.

– Opettajana tavoitteeni on olla kuin puutarhuri, ohjaan opiskelijoiden kasvua, Korhonen kertoo.

Kotimaisten oppilaitosten lisäksi hän on opettanut myös ulkomailla. Korhonen oli vierailevana professorina Firenzen Conservatorio di Musica Luigi Cherubinissa vuosina 2005–2007. Hänen mukaansa suomalaisilla on sieltä opittavaa.

– Voisimme oppia sieltä asennetta. Suomalaisten tulisi olla ylpeämpiä omasta osaamisestaan.

Uran varrelle mahtuu monenlaisia huomionosoituksia. Hän on esimerkiksi voittanut Münchenin kansainvälisten musiikkikilpailujen kitarasarjan 1982, Cannes Classical -palkinnon vuoden parhaasta konserttolevytyksestä 2003 ja kaksi kertaa Yleisradion Vuoden levy -palkinnon.

Korhonen sanoo olevansa luonteeltaan perusoptimisti, jonka mielestä aina kannattaa unelmoida.

 – ”Kyllä se siitä” on mottoni. Rohkeasti eteenpäin! Kannattaa tähdätä korkealle. Kaikki ovat ratkaistavissa olevia asioita.

Korhonen on opettanut monia myöhemmin menestyksekkäiksi nousseita kitarataitureita kuten Ismo Eskelistä ja Otto Tolosta, jotka ovat voittaneet useita kansainvälisiä kitarakilpailuita ja esiintyneet ympäri maailmaa.

Halu esiintyä pienestä pitäen

Korhonen sai ensimmäisen kitaransa yhdeksänvuotiaana. Klassisen kitaran valitsemiseen innosti television musiikkiohjelmassa esiintynyt John Williams, joka soitti brasilialaissäveltäjä Heitor Villa-Lobosin sävellyksiä. Taide ja esiintyminen ovat kiinnostaneet Korhosta pienestä pitäen.

– Vanhempani veivät minut lapsena katsomaan näytelmiä, ja joskus myös näyttelin niissä. Teatteri lumosi, tuntui kuin kaikki näyttämöllä esitetty olisi totta. Siitä syttyi haluni esiintyä, Korhonen kertoo.

Ensimmäisen konserttinsa Korhonen piti 14-vuotiaana. Kolme vuotta myöhemmin hän voitti soittokilpailun Münchenissä, ja siitä alkoi hänen kansainvälinen uransa. Hän on opiskellut muun muassa Sibelius-Akatemiassa ja sveitsiläisessä Baselin musiikkiakatemiassa.

Korhosen mukaan musiikin ammattilaisen tulee olla tietoinen miksi ja mitä hän tekee.  Hänen mielestään soittamisessa on kyse syvällisestä tyylin ymmärtämisestä, mutta myös muuta tarvitaan.

– Kaikessa, mitä muusikko tulkitsee, tulee olla hänelle ominainen ja kiistaton leima. Tämä erottaa muusikot toisistaan, ei lahjakkuus.

Monipuolinen ura

Korhonen on levyttänyt muun muassa Bachin ja Heitor Villa-Lobosin sävellyksiä. Matkapuhelimen käyttäjille on tullut tutuksi Nokia Tune. Sävellys on oikeasti Francisco Tárregan Gran Vals, jonka Korhonen nauhoitti vuonna 1993 Nokialle matkapuhelimen mainoskampanjaa varten.

– Tallennettani käytettiin Nokian mainoskampanjassa eri medioissa, puhelinkeskusten odotusmusiikkina ja myös mallina soittoäänelle.

Esimerkkeinä uransa huippuhetkistä Korhonen mainitsee hänelle tehdyt sävellykset, jotka saattavat jäädä elämään. Tällaisia ovat esimerkiksi Magnus Lindbergin Mano o mano ja Leo Brouwerin Concerto of Helsinki.

– Suurenmoisia hetkiä on tullut vastaan myös opetustilanteissa, kun nuori oivaltaa syvällisesti ja muuttuu siinä hetkessä, eikä hänen maailmansa enää ole sama kuin minuutti aikaisemmin.

Soittouransa lisäksi Korhonen kehittää Dadadim-nimistä verkkoon rakennettua oppimisympäristöä, jossa musiikinoppijat, -ammattilaiset, oppijoiden vanhemmat ja musiikkialan yritykset voivat kommunikoida keskenään.