Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.5.2015

Kirjastossa voi udella vaikka merikatkoista

Toukokuussa kirjastosta on voinut perinteisen aineiston ohella löytää rapuja, merikatkoja sekä tiukkaa faktaa Itämerestä. Näin on ollut Naantalissa, jossa Turun AMK:n kirjasto- ja tietopalvelun opiskelijat ovat lähestyneet työelämää järjestämällä Itämeri-aiheisen Tunnetko meresi?-tapahtuman osana Turun AMK:n UTELE-hanketta.

Teksti: Maija Paloposki

Tiede tarkkoine termeineen voi joskus tuntua tavallisesta kuulijasta liiankin hienolta, ja silloin tekisi mieli udella hieman lisää. Turun AMK:n UTELE-hanke tarjoaa ratkaisun: ideana on yleistajuistaa ja levittää tutkimustietoa yleisen kirjaston ympäristössä.

Samalla opiskelijat ovat päässeet tositoimiin, kun he ovat kokeneet tapahtumajärjestämisen eri vaiheet. Tavoitteena on ollut lisätä vuorovaikutusta kirjaston, opiskelijoiden ja asiakkaiden kesken ja tutustuttaa opiskelijat työelämään.

Projektipäällikkö Ritva Hyttinen uskoo, että opiskelijat ovat myös saaneet oivan mahdollisuuden kehittää ammatti-identiteettiään, kun he ovat luvan kanssa päässeet kokeilemaan, mitä kaikkea kirjastossa voidaan tehdä.

– Kirjastotoiminnan tulee olla aktiivista, osallistuvaa ja osallistavaa. Toivommekin, että valmistuttuaan opiskelijoilla on kehittävä ote ja rohkeutta kokeilla eri asioita.

Kokemuksesta rikastuu

Itämeri-aiheista tietoutta julistava Tunnetko meresi?-tapahtuma jalkautui toukokuussa Naantalissa sekä pääkirjastoon että Suopellon lähikirjastoon. Molemmissa kirjastoissa tapahtuma kesti kolme päivää.

Kirjastoalan kolmannen vuoden opiskelija Tiina Vesalainen oli aktiivisesti mukana järjestämässä tapahtumaa pääkirjastossa. Järjestelyvaiheessa hän työsti merifaktavideota, laati viestintäsuunnitelmaa ja ideoi aktiviteetteja. Tapahtumassa hän valokuvasi, haastatteli ja videoi sekä vastasi poskimaalauksesta ja akvaariosta.

Prosessia hän pitää varsin opettavaisena.

– Tapahtuman järjestäminen-kurssi on ollut erittäin hyödyllinen, ja onhan aina hyvä laittaa CV:hen, että olin toteuttamassa näin laajaa tapahtumaa. Nyt olen myös konkreettisesti nähnyt, miten tapahtuma voidaan toteuttaa ja kuinka eri tilanteet ja muutokset pitää ottaa huomioon.

Lisäksi Vesalainen kokee kehittäväksi sen, että kokemus antoi eväät pohtia, mitä voisi jatkossa tehdä toisin. Hän miettii, että vastuualueet olisi voitu jakaa aiemmin ja että olisi ollut hyvä, jos opiskelijoilla olisi ollut jo suunnittelun alussa enemmän teoreettista tietoa tapahtumajärjestämisen eri vaiheista.

– Projektin aikana tuli paljon muutoksia. Kyseessähän on toimeksiantajan suunnitelmat vastaan meidän odotuksemme, joten loppujen lopuksi opin suunnattomasti. Kokemuksesta rikastuu.

Hänen mielestään UTELEn idea tieteen levittämisestä yleiseen kirjastoon on loistava.

– Kirjastot ovat hyvä kanava tavoittaa mahdollisimman paljon ihmisiä. Näin saadaan kaikkien saataville tietoa, joka sellaisenaan voi olla varsin tieteellistä ja vaikeaselkoista, kun taas kirjastoissa tietoa voi ammentaa oheisaineiston kautta. Samoin jo hieman kansantajuisempi teksti voi herättää halun tietää lisää, ja kirjastossa yleensä on jo entuudestaan mahdollisuus tarjota lisää tietoa. Tämä voisi hyvinkin olla uusi osa kirjaston palvelumuotoilua.

Itämeri sopii kirjastoon

Naantalin kirjastotoimenjohtaja Tarja Tuomi kertoo yhteistyön opiskelijoiden kanssa sujuneen enimmäkseen hyvin.

– Keskustelu on ollut avointa, ja tapahtumissa on ollut positiivinen tekemisen ote. Palautetta on tullut vähän, mutta se on ollut pääosin myönteistä.

Hän kuitenkin kokee, että tiedonkulkuun olisi voitu panostaa enemmän. Myös järjestelyt olisivat vaatineet laajempaa tiedottamista, sillä monille asiakkaille tapahtuma tuli yllätyksenä.

Itämeri-aiheiset tapahtumat ovat hänen mielestään sopineet Naantaliin erittäin hyvin, sillä sijaitseehan paikkakunta meren rannalla. Naantalissa on myös maan suurin suomenkielinen saaristoalue.

– Meri ja sen tila kiinnostavat naantalilaisia, joillekin meri on myös elinkeino. Lisäksi Naantalissa on paljon kesäasukkaita.

UTELEn Itämeri-aiheiset tilaisuudet jatkuvat vielä syksyllä: Naantalin pääkirjastossa tapahtuu 11. syyskuuta ja Suopellon lähikirjastossa 3. joulukuuta.

Hanke alkoi vuoden 2014 alussa ja päättyy loppuvuonna. Turun AMK:n kanssa yhteistyökumppaneina toimivat Helsingin kaupunginkirjasto, Naantalin kaupunginkirjasto, Kontulan kirjasto ja Jakomäen kirjasto. Lisäksi Turun AMK:n vesitekniikan tutkimusryhmä ja Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos ovat olleet aktiivisesti mukana toiminnassa.