Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.6.2015

Tutkimusryhmä esittelyssä: Tulevaisuuden tuoteprosessit

Tulevaisuuden tuoteprosessit -tutkimusryhmä haistelee muutoksen tuulia ja kehittää uusia ratkaisuja teknologiateollisuuden suunnitteluprosesseihin ja valmistustekniikoihin. Eräs keskeinen teema on ekotehokkaat teknologiat, sillä luonnonvarojen niukentuminen haastaa myös teknologiateollisuuden pienentämään ympäristökuormitusta.

Teksti ja kuvat sekä video: Martti Komulainen

Tulevaisuuden tuoteprosessit -tutkimusryhmän koti on Koneteknologiakeskuksen tiloissa Lemminkäisenkadulla. Siellä toimiva TTI-(Tulevaisuuden TeknologiaInsinööri)-toimisto ei lepää kesälläkään, vaan yritystoimeksiantojen parissa työskentelee silminnähden innostunut joukko insinööriopiskelijoita, joukossa välillä myös myynnin ja muotoilun opiskelijoita.
 
Opiskelijoiden innostuksen taustalla on projektimainen oppiminen, jossa opiskelijaryhmä ottaa vastuuta yrityksiltä tulevien tilaustöiden junailusta. Opettajat ovat taustalla varmistamassa työn laadun ja oppimistavoitteiden saavuttamisen.
 
Projektimaisen oppimisen kokemuksista tutkimusryhmän vetäjä Jussi Liikkanen oli kertomassa alkuvuodesta  Phoenixissä Yhdysvalloissa pidetyssä SolidWorks World 2015-konferenssissa, jossa oli esillä suunnitteluympäristön viimeisimmät trendit. - Yli 5000 alan asiantuntijaa koonneessa konferenssissa kävi ilmi että oppimismenetelmien kehittämisessä Turun AMK:n ei tarvitse häpeillä - projektimainen, todellisiin toimeksiantoihin pohjaava opetus edustaa sitä mihin suuntaan muuallakin halutaan opetusta kehittää, toteaa Jussi Liikkanen.

3D-tulostusta kierrätysmateriaaleista?

Tulevaisuudessa yhä suurempi osa valmistuksesta tapahtuu raskaiden tuotantolinojen sijaan erilaisilla tulostustekniikoilla, kuten 3D-tulostuksella. Yleisemmin käytetään nimitystä ainetta lisäävät tekniikat (Additional Manufacturing, AM). Tulostuksella minimoidaan ainehävikki ja voidaan räätälöidä tuote vastaamaan asiakkaan tarpeita.
 
Tutkimusryhmässä kehitetään kierrätysmuovin käyttöä 3D-tulostuksessa. Resurssitehokkuutta tarvitaan niukkenevien luonnonvarojen ja kiivaan väestönkasvun maailmassa. Kehittämisprojekteissa testataan teollisuuden sivuvirtoina syntyvien materiaalien soveltuvuutta ainetta lisäävien valmistusmenetelmien raaka-aineeksi. Tällöin myös valmistusprosessi voisi olla raaka-aineen syntypaikalla ja logistiset kustannukset saataisiin minimoitua. Projektin tavoitteena on kartoittaa raaka-ainevirtoja yrityksissä, mukana mm. Meyer Turku ja Resurssitehokas liiketoiminta -tutkimusryhmä.

Digitalisaatiota ja robotisaatiota

Turun AMK:n strategiassakin esiintyvä digitalisaatio vyöryy vauhdilla myös teknologiateollisuuteen. Puhutaan teollisesta internetistä, jossa anturitekniikat ja niistä saatava tieto sekä internet yhdessä mullistavat tuotanto- ja suunnitteluprosesseja. Myös konenäkö, laserhitsausmenetelmien kehittäminen ja erilaiset virtuaaliset teknologian oppimisympäristöt ovat tutkimusryhmän kiinnostuksen kohteita.

Tulevaisuuden tuoteprosessit –tutkimusryhmä on mukana myös SHOK (strategisen huippuosaamisen keskittymä) -yhteistyössä, jossa kehitetään elinkeinoelämän kannalta tärkeitä osa-alueita. ProMaGNet-hanke keskittyy yritysten digitaalisen tuoteprosessin kehittämiseen, käytännössä kehitetään yritysten suunnitteluympäristöjä. Alueelta mukana on mm. MacGregor ja Piikkio Works.