Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.4.2016

Capstone-innovaatioprojekti haastaa opiskelijat käyttäjälähtöiseen ajatteluun

Capstone-innovaatioprojekti on Turun ammattikorkeakoulun oppimiskokonaisuus, jossa korostuu käyttäjälähtöinen kehittäminen, yrittäjämäinen asenne, luova ajattelu ja ennen kaikkea yhteistyö alueen yritysten ja organisaatioiden kanssa.

Nyt neljättä kertaa startannut Capstone käynnistyi virallisesti keskiviikkona 5.11.2015. Paikalla ICT-Cityn aloitusmessuilla oli 18 asiakaslähtöistä projektia.

Teksti: Riikka Kulmala, projektipäällikkö ja Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava
Kuva: Taisto Suominen

Opiskelijoille tarjottavia projektikokonaisuuksia eli Capstone-innovaatioprojekteja on tänä syksynä tarjolla ennätysmäärä. Suuri osa projekteista liittyy sovelluskehitykseen projektin omistajan alasta riippumatta:

-    Olipa kyseessä sitten Turun musiikkijuhlien järjestäminen, Taidemuseovierailu, urheilutapahtuma, linja-autossa matkustaminen tai matematiikan opiskelu, tulee palvelun olla käytettävissä ainakin osittain myös mobiilista, toteaa projektipäällikkö Riikka Kulmala Turun AMK:sta.

Avainsanana sovelluskehityksessä on käyttäjien osallistaminen sekä teknologian monipuolinen ja innovatiivinen hyödyntäminen käyttäjäkokemuksen vahvistamisessa ja palvelukonseptin parantamisessa.

Aloitusmessuilla oli sovelluskehitysprojektien lisäksi tarjolla myös esimerkiksi vihreään teknologiaan liittyvä jätevirtamittarin kehittämisprojekti. Jätevirtamittari-kehittämisprojekti tähtää ruokailijoiden ja ruoanvalmistuksesta vastaavien käyttäytymisen muuttamiseen ja tätä kautta ruokahävikin määrän pienentämiseen ja resurssitehokkuuteen.

Yhteistyökumppanit yrityksistä ja organisaatioista esittelemässä projektikokonaisuuttaan

Opiskelijoille tarjottavia projektikokonaisuuksia esittelivät messuilla projektien omistajat, eli AMK:n yhteistyötahot yrityksistä ja organisaatioista. Samalla heidän oli mahdollista keskustella opiskelijoiden kanssa tarjoamastaan kehitysprojektista ja vaikkapa sen tavoitteista. Opiskelijat kokivat innovaatioprojektin asetelman kiinnostavaksi ja konkreettiseksi.

– Posterinäyttely esittää projektit hyvin ja kiinnostavalla tavalla. Keskustellessa projektien omistajien kanssa projekteista saa selkeän kuvan, miettii hyvinvointiteknologian kolmannen vuosikurssin opiskelija Waltteri Turunen.

Yksi tilaisuudessa esitelty projekti oli Uplause Oy:n tarjoama projekti, jonka tavoitteena on kehittää katsojan areenaelämystä vahvistava peli tai sovellus. Pelin tai sovelluksen tulee aktivoida katsojat osallistumaan pelin kulkuun ja näin nostattaa tunnelmaa urheiluareenalla. Projektin omistaja Jussi Marin Uplause Oy:stä odottaa opiskelijoilta innostunutta asennetta ja fiilistä, että opiskelijat ovat ”tosissaan ja täysillä mukana”.

-    Konkreettinen projekti on hyvä mahdollisuus tunnistaa omia vahvuuksiaan ja myös sitä mistä pitää ja mitä haluaa tehdä. Tämä on yrittäjälle hyvä paikka myös löytää potentiaalisia lahjakkuuksia, miettii Marin yhteistyömuotoa.

Uplause Oy:n lisäksi mukana ovat Elomatiq, Teleste, Bayer, Turun musiikkijuhlat, Turun taidemuseo, Everon Oy, Turun seudun joukkoliikenne, Turun yliopisto, Terveystalo, AKK ja Turku Sciece Park Oy.

Vuosi vuodelta haastavampia projektitöitä

Neljän vuoden kokemuksen siivittämänä ovat tarjolla olevat projektit muuttuneet vuosi vuodelta haastavammiksi.

- Tämä kertoo mielestäni hienosti siitä, että konsepti on toiminnallaan kyennyt vakuuttamaan sidosryhmien edustajat ja he haluavat olla mukana tarjoamassa projekteja opiskelijoillemme, toteaa koulutus- ja tutkimuspäällikkö Janne Roslöf Turun AMK:sta.

-    Nyt meillä onkin entistä suurempi vastuu ja haaste siinä, että pystymme toteuttamaan nämä hienot, mutta haastavat projektit kunnialla, Roslöf jatkaa.

Opiskelijoille Capstone-innovaatioprojekti on loistava mahdollisuus verkostoitua alueen yrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa. Tänä vuonna innovaatioprojektissa on mukana 140 opiskelijaa, jotka edustavat elektroniikan, tietotekniikan, liiketalouden, kemiantekniikan sekä kirjasto- ja tietopalvelun tutkinto-ohjelmia.

Capstone-innovaatioprojektit valmistuvat keväällä 2016, jolloin projektien lopputuloksia esitellään opintojakson lopetustilaisuudessa ICT-Cityssä. Projekteissa kehitetyt prototyypit ovat kehitysvaiheesta riippuen esillä myös maaliskuussa järjestettävässä ICT Showroomissa.

Lue lisää Capstone innovaatioprojektista ja projekteista.