Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.11.2015

Veneelliset vapaaehtoiset mukaan öljyntorjunnan lintulogistiikkaan

Turun ammattikorkeakoulun hankkeessa ”Öljyntorjunnan varautumisen kehittäminen Saaristomeren alueella” (OIL) kehitetään öljyntorjuntavalmiutta kartoitusten ja viranomaisyhteistyön kautta. Hankkeessa on valmistunut raportti öljyyntyneiden lintujen pelastamisen kehittämisestä vapaaehtoisvoimin toteutettavilla venekuljetuksilla.

Teksti: Mirva Kuvaja, opiskelija-assistentti
Kuva: Shutterstock

Saaristomeri on erittäin vilkkaasti liikennöity merialue, jonka kulkuväyliä käyttävät monen tyyppiset alukset. Navigointi alueella on hyvin haastavaa, minkä johdosta suuren öljyonnettomuuden mahdollisuus on todellinen. Veteen päässyt ja rannoille levinnyt öljy vahingoittaa myös Saaristomerellä pesiviä lintuja.

Öljyonnettomuuden sattuessa torjuntatoimintaa johtavat Suomen ympäristökeskus ja alueellinen pelastuslaitos. WWF Suomi kouluttaa vapaaehtoisia, jotka voivat myös viranomaisten kutsusta osallistua öljyyntyneiden lintujen pelastamiseen. Vapaaehtoisten rooli öljyntorjunnassa onkin erittäin tärkeä, sillä viranomaisten resurssit rantojen puhdistamiseen ja öljyyntyneiden lintujen pelastamiseen ovat rajalliset.

Yhteistyö viranomais- ja vapaaehtoistahojen välillä on tärkeää

Öljyisestä vedestä ja rannoilta pyydystetyt linnut kuljetetaan WWF:n hoitokonteille, jossa ne pestään ja niiden elintoiminnot vakautetaan. Ripeä kuljetus hoitokonteille voi parantaa lintujen selviytymismahdollisuuksia. Öljyonnettomuuden sattuessa ulkosaaristossa tai sellaisella alueella, jonne on vaikea päästä teitse, öljyyntyneitä lintuja voidaan kuljettaa hoitokonteille myös veneillä.

Öljyntorjuntatoimenpiteisiin ryhdyttäessä torjuntaa johtava viranomaistaho päättää saatavilla olevien resurssien käytöstä. Tällä hetkellä öljyyntyneiden lintujen venekuljetuksiin on tarkoitus käyttää ensisijaisesti Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kalustoa, mutta on todennäköistä, että onnettomuuden sattuessa sitä tarvitaan muissa öljyntorjuntatehtävissä.
Osana OIL – hanketta on suunniteltu toimintamallia, jossa vapaaehtois- ja viranomaistahojen yhteistyöllä voidaan kuljettaa linnut nopeasti hoitokonteille.

Vapaaehtoisten rooli lintukuljetuksissa

Jotta vapaaehtoistoiminta olisi tehokasta, on kehitettävä ja ylläpidettävä vapaaehtoisten omaa verkostoa, johon kuuluu mm. lintujen pelastamisesta kiinnostuneita ja veneen omistavia lintuharrastajia, joilla on myös lintujen käsittelyyn vaadittavat taidot. Verkoston kautta on mahdollista ohjata ja järjestää vapaaehtoisten kouluttamista ja harjoituksia.

Vapaaehtoistoiminnan tulisi olla ohjattua ja Saaristomeren kansallispuiston ystäväyhdistyksen, Arkipelagia-seuran, puheenjohtaja Jouko Lehtonen on kiinnostunut lintulogistiikan kehittämisestä ja toivoo, että seuran kautta voidaan aktivoida ihmisiä osallistumaan öljyntorjuntakoulutuksiin ja toimintaan. Arkipelagia-seura aikoo myös järjestää lintujenkuljetusharjoituksia ensin karttaharjoituksena ja myöhemmin merellä.