Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.11.2015

Tietoa kotimaisten sienituotteiden kaupallistamisesta

Herkkuruokaa puusta hanke oli Turun ammattikorkeakoulun kaksi- ja puolivuotinen kehityshanke, jonka aikana luotiin tieto- ja osaamispohjaa kotimaisten syötävien lahottajasienten viljelyyn. Kevein ja edullisin menetelmin viljely voisikin kehittyä Suomessa maa- ja metsätalouden merkittäväksi kasvusuunnaksi.

Kemiantekniikan alaan liittyneessä tutkimuksessa saatiin selvityksiä mm. sienituotteiden kaupallistamisesta, viljelykeinoista sekä tieto- ja menetelmäpohjaa viljelyn kehittymiselle jatkossa.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava ja Sinikka Leino, asiakkuusvastaava
Kuvat: Jukka Vauras ja Outi Tuomela

Nyt päättyneen hankkeen veturina toimi Turun AMK:n Jouni Issakainen, joka oli edistänyt aihetta ensimmäistä kertaa jo vuosien 2009 – 2010 aikana. Issakainen on biologi ja alan asiantuntija, joka oli siis jo ennen nyt päättynyttä hanketta perehtynyt aiheeseen sekä toiminut yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön toimijoiden kanssa.

Järjestelmällistä koetoimintaa ja matalan teknologian viljelymenetelmien kehittämistä

Koska kotimaisilla sienilajeilla ei ole aiemmin suoritettu järjestelmällistä koetoimintaa matalan teknologian viljelymenetelmien kehittämiseksi, tuotantoa ja sitä tukevaa muuta yritystoimintaa on ollut vaikea kehittää.

Herkkuruokaa puusta -hankkeessa kehitettiinkin runsaasti uusia, yksinkertaisia viljelykeinoja, joilla kotimaisia, luonnonvaraisia, puuta lahottavia ruokasieniä voidaan viljellä maatalouden ohessa pienin investoinnein.

Käytännössä koeviljelyitä suoritettiin yhteensä kahdeksalla ammattimaisella maatilalla sekä kahdella vapaaehtoisella lisätilalla. Lisäksi hankkeessa tehtiin yleisiä kartoituksia sienielinkeinojen kannalta ja parannettiin alan edellytyksiä, eli selvitettiin esimerkiksi eri sienituotteiden kannattavuutta ja mahdollisia myyntireittejä.

Hankkeella luotiin monialaista tieto- ja menetelmäpohjaa sille, että syötävien lahottajasienten matalan teknologian viljely alkaisi kehittyä Suomessa maa- ja metsätalouden merkittäväksi kasvusuunnaksi. Koeviljelytulokset olivat lupaavia ja viljelijät, jotka toteuttivat koeviljelyä, saivat tästä hyvää kokemusta liiketoimintansa kehittämiseen.
Hankkeen aikana laadittiin perusteellinen pohjaselvitys kaupallisten lahottajasienten matalan teknologian viljelyvaihtoehdoista ja -mahdollisuuksista Suomessa. Selvitys toimii maatalous- ja tutkimuspolitiikan tukena.

Julkaisu on ladattavissa ilmaiseksi Turun AMK:n julkaisukauppa Lokista.
Lisätietoja: Herkkuruokaa puusta