Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.1.2016

MM-kultamitalisti Susanna Tapani viihtyy urheilujohtamisen opinnoissaan

Urheilujohtamista Turun AMK:ssa opiskeleva Susanna Tapani ehtii opiskelujen lisäksi muutakin. Alkuvuonna hän pokkasi pelikavereittensa kanssa MM-kultaa Helsingissä järjestetyistä ringeten MM-kisoista. Voittoa juhlistettiin Turun AMK:n tiloissa mitalikahvein. Onnea ja menestystä myös jatkoon toivottaa Turun AMK!

Teksti ja kuvat: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava

Pienestä pitäen urheilua monipuolisesti harrastanut Tapani oli lapsena parhaimmillaan mukana viidessä lajissa samaan aikaan.

Harrastin mm. yleisurheilua, jalkapalloa, salibandyä, ringetteä, pesäpalloa ja myöhemmin tuli mukaan myös jääkiekko, Tapani toteaa.

Ringette oli alusta alkaen yksi tärkeimmistä lajeista, ja jäällä oleminen on Susanna Tapanin mielestä aina tuntunut luontevimmalta urheilemisen muodolta. Jääkiekosta ja ringetestä muotoutuivat nuoren päälajit siinä vaiheessa, kun opiskelut urheilulukiossa alkoivat.

Urheilu antaa minulle paljon. Ensimmäisenä tulee mieleen sosiaaliset suhteet, joita joukkuelajeissa on syntynyt ja jotka kestävät varmasti pitkälle elämässä. Se on myös opettanut mm. kestämään painetilanteita, tekemään töitä tavoitteiden saavuttamiseksi ja paljon muutakin, Tapani miettii.

Ringeten MM-kisoista kultaa napannutta Susannaa onniteltiin koulussa tammikuisena torstaina.

Paljon onnea ja kaikkea hyvää jatkoon, toivotti koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jaana Kallio-Gerlander.

Liiketalous ja urheilumarkkinointi ovat aina kiinnostaneet

Urheilu on aina ollut lähellä Susanna Tapanin sydäntä, ja hänen mukaansa on ollut hienoa pystyä yhdistämään se opiskeluihin. Koulu on Tapanin mukaan tarjonnut samalla myös loistavat puitteet treenaamiseen.

Opiskelupaikan valinta oli minulla alusta alkaen siinä mielessä selvää, että en oikein tiennyt vielä lukion jälkeen mitä haluaisin tehdä tulevaisuudessa, mutta liiketalous ja varsinkin urheilumarkkinointi kuulostivat mielenkiintoiselta, kertoo Tapani.

Opiskelu on ollut vaihtelevaa. Ensimmäisen vuoden aikana oli paljon intensiivisiä oppitunteja. Ja nyt kolmantena vuonna opiskelu on painottunut itsenäiseen opiskeluun.

 Itse olen pitänyt eniten käytännön töistä, joissa on päässyt tekemään tulevaisuuden työuran kannalta tärkeitä projekteja opiskelukavereiden kanssa, Tapani sanoo.

Parhaiten mieleen ovat jääneet yrityksille tehdyt markkinointisuunnitelmat ja tietysti urheilumarkkinoinnin kurssit ovat olleet itselle mieluisimpia. Tänä syksynä teen esim. seuralle työn urheiluorganisaation tulonhankintakurssille, hän jatkaa.

Tulevaisuudensuunnitelmat ovat opiskelija-urheilijalla vielä hieman auki. Urheilun saralla vuoden 2018 Olympialaiset ovat Tapanin seuraava suurempi tavoite.

Tällä hetkellä teen opinnäytetyötä, jossa tarkastelen valmentajien tavoitteen asettelua. Suunnitelmissa on kuitenkin myös opintojen jatkaminen, ja jonain päivänä toivoisin pääseväni työskentelemään haasteellisessa työssä, josta nautin, Susanna Tapani päättää.

Kaikkien aikojen kansainvälisimmät ringeten MM-kisat

Kaikkien aikojen kansainvälisimmät ringeten MM-kisat pidettiin vuodenvaihteessa Helsingissä
Turnaukseen osallistui yhdeksän joukkuetta kuudesta eri maasta. Kisat olivat järjestyksessään 11. ringeten MM-kisat ja ne pelattiin Helsingin jäähallissa. Kansainvälisissä kisoissa oli mukana yhdeksän joukkuetta kuudesta eri maasta: Tsekki, Slovakia, Ruotsi, USA, Kanada ja Suomi. Ringeten MM-kisojen suojelijana toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Ringeten MM-kisojen aikana käytiin Helsingissä myös paljon huomiota saaneet nuorten miesten U20-MM-jääkiekkokisat. Kaksien kisojen sama aikataulu oli Tapanin mielestä ainoastaan hyvä asia:

Katsojia oli paikalla runsaasti, mikä varmasti osittain johtui myös noista toisista kisoista. Yhtä kaikki tunnelma MM-kisojen loppuottelussa ja muissakin otteluissa oli mieleenpainuva. Itselläni oli päällä sellainen flow-fiilis, että kaikki tuntui sujuvan, tein sitten jäällä mitä tahansa.


Urheilujohtamisen opinnot Turun AMK:ssa

Urheilujohtamista on Turussa opiskeltu muutamien vuosien ajan. Käytännössä opiskelija on hakenut yhteishaussa liiketalouden opiskelijaksi ja opintojen edetessä valinnut sitten tämän urheilujohtamisen väylän syventäviksi opinnoikseen.

Turun AMK tekee urheilujohtamisen alalla pioneerityötä. Suomenkielistä ja Suomen olosuhteisiin sopivaa tutkimusmateriaalia liiketoiminnan ja urheilun yhdistämisestä on kovin vähän.

Tätä tutkimusaukkoa Turun AMK täyttää mm. Arvoa urheilusta –hankkeen kautta.