Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 3.2.2016

Loikka sinne, kolmas tänne

On digiloikkaa ja tuottavuusloikkaa, mutta meilläpä on Kolmiloikka. Turun AMK:n ja SAMK:n yhteisen hankkeen nimi on ”Kolmiloikalla vaihtovirtaa” ja siihen on osallistunut valtava määrä amkilaisia, sekä opiskelijoita että henkilökuntaa. Tyytyväisenä loikkaansa.

Teksti ja kuva: Anne Lehikoinen

– Tässä hankkeessa on jo moneen kertaan nähty, että poolit on yksinkertaisesti laitettava sekaisin. Monialaisuus on vahva pohja, sanoo projektipäällikkö Anttoni Lehto.

Kun olet oman alasi opiskelijoiden tai työkavereiden kanssa, saat juuri niitä vastauksia ja ajatuksia, mitä odotitkin. Aina kannattaa hakeutua toisenlaiseen ympäristöön.

Yleisemmin puhutaan siirtymisestä epämukavuusalueelle, mutta nyt emme varsinaisesti puhu siitä. Tämähän on kaikesta päätellen ollut mukavaa!

Osallistujat ovat tyytyväisiä

Hankekokemukset ovat olleet myönteisiä ja "loikanneet" hyvin innokkaita. Isompia ja pienempiä innovaatioita ja hankeideoita on vireillä.

Tarkoituksena olikin yhteistyössä vaihtaa, sekoittaa ja synnyttää uusia ajatuksia ja hankkeita, jotka jatkossa ylläpitävät kestäviä siltoja korkeakoulun ja ulkomaailman välillä. Ettemme tyytyväisinä jäisi yksin omaan kotiin leikkimään.

– Tässä OKM:n rahoittamassa hankkeessa on kyse kolmesta erilaisesta toimintatavasta, loikasta, jolla aikaansaadaan asiantuntijavaihtoa AMK:n ja esimerkiksi yritysten tai eri kumppanien kanssa. Toimimme sekä alueellisesti, kansallisesti että kansainvälisesti, Lehto esittelee.

Kolmiloikka loikkii lähelle ja kauas

Hanke jatkuu elokuun loppuun 2016. Silloin saamme tutkimustuloksia ja tarkempia raportteja eri toiminnoista.

Henkilöstön intraan kirjoittamista blogiteksteistä selviää joidenkin osallistuneiden kokemuksia sekä kotimaasta että ulkomailta.

Mutta mitä kaikkea tämän hankkeen puitteissa on tehty?

Ensimmäisen loikan ideana on, että opiskelijat pääsevät hyödyntämään oman alansa asiantuntijuutta. Tässä raja-aidat ylittyvät, kun kehittämiskohteet ovat ”aidosta, oikeasta elämästä” ja opiskelijoiden tuoreita ideoita kuunnellaan. Nopea innovointiprosessi on osoittautunut toimivaksi ja nämä opintojaksot tulevat ehdottomasti jatkumaan, kertoo Anttoni Lehto.

Toisessa loikassa aktiiviset amkilaiset ovat työskennelleet muutamia kuukausia eri yrityksissä ja organisaatioissa. Hankehakemuksia syntyy, kun pitempään päässä muhineen ajatuksen kanssa pääsee irrottautumaan pois arkiympyröistä.

Yrityksissä yhteistä osaamista on hiottu molemmin puolin ja kumppanuussuhteet tiivistyvät. Yhdessä on päästy eteenpäin.

Kieltenopettaja on esimerkiksi perehtynyt alueemme ison organisaation lisääntyneeseen kieli- ja viestintäkoulutuksen tarpeeseen. Paikan päällä kuulee todellisen tarpeen ja on helpompi selvittää miten koulutus kannattaa järjestää. Tämän tyyppiset toimeksiannot ovat olleet työnantajille täysin maksuttomia.

CARPE-korkeakouluissa kävi kolmiloikkaajia

Kansainväliset loikkaajat ovat kolmannessa loikassa hypähtäneet muun muassa ympäri Eurooppaa CARPE-korkeakouluihin.

Yhteisiä hankehakemuksia on jo valmistunut. Vaihtokorkeakouluissa vierailleet ovat saaneet aidon näkökulman toiseen kulttuuriin ja ammatillinen yhteistyö toimivan perustan.

– Tämä on ollut varsinainen hyvän mielen projekti, päättää Lehto. On kiva työskennellä aktiivisten, työstään innostuneiden ihmisten kanssa.

– AMK:n tulevalla uudella kampuksella pitääkin ehdottomasti huolehtia siitä, että eri alojen asiantuntijat, opettajat ja opiskelijat törmäilevät toisiinsa. Silloin syntyy aina uutta, Anttoni Lehto vielä painottaa.

Kolmiloikalla vaihtovirtaa on Opetus- ja kulttuuriministeriön erillisrahoittama Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Turun ammattikorkeakoulun yhteishanke. Hanke kehittää ja kokeilee asiantuntijuuden vaihtoon liittyviä toimintatapoja ja rakenteita lounaisrannikon hyväksi.