Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.2.2016

Jos ammattikorkeakouluja ei olisi, ne pitäisi keksiä

Työelämä tarvitsee uudenlaista osaamista eri aloilla ja alueilla – myös Varsinais-Suomessa. Tiukassa taloudellisessa tilanteessa osaamisen uudistaminen ja maan kilpailukyvyn vaaliminen nousevat entistä olennaisempaan rooliin.

Ammattikorkeakoulut ovat ratkaisu moniin korkeakoululaitoksen tarpeisiin, joita on tässä tilanteessa nostettu esiin: uudenlainen työ- ja elinkeinoelämälähtöisyys, aluevaikuttavuus, innovointi, ketteryys ja tehokkuus. Nämä kaikki sisältyvät jo valmiiksi ammattikorkeakoulujen toiminta-ajatukseen ja jopa lakisääteisiin tehtäviin.

– Nyt tarvitaan valtion taholta malttia korkeakoululaitoksen pitkäjänteiseen kehittämiseen, jotta saamme nykyisestä kokonaisuudesta rakennettua maailman parhaan korkeakoululaitoksen, sanoo Turun AMK:n rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila.

Kysyntä kasvaa

Suomalaisten ammattikorkeakoulujen verrattain lyhyen historian aikana on onnistuttu kehittämään korkeakoulutus, jonka hyötyjen ja vaikuttavuuden tunnistaminen on yhteiskunnallisesti elintärkeää. Ammattikorkeakoulut ovat kehittyneet tarpeeseen, jolle on nykyisessä tilanteessa erityistä kysyntää.

– Ammattikorkeakouluista valmistutaan nopeasti. Koulutus ja soveltava tutkimus vastaavat työelämän tarpeisiin, joten valmistuvat ovat hyvin työllistyviä käytännön osaajia, Taatila toteaa

Ammattikorkeakoulut ovat lisäksi verrattain kustannustehokkaita; esimerkiksi ammattikorkeakoulujen toimipisteverkko on tiivistynyt vuoden 2004 jälkeen kaikkiaan 30 toimipisteellä

Olennainen osa kilpailukykyä

Ammattikorkeakoulujen toiminta on dynaamista, mistä esimerkkinä ovat työelämän haasteisiin vastaavat ja monipuoliset ilmiöpohjaiset strategiset painoalat. Ammattikorkeakoulut ovatkin strategiaprosesseissaan kyenneet tunnistamaan kehitystrendejä, joiden huomioiminen koulutuksessa on yhteiskunnallisesti oleellista.

– Esimerkiksi maan hallitusohjelmastakin löytyvät kiertotalous ja digitalisaatio ovat myös meidän uudessa strategiassamme, joka valmistui jo ennen hallitusohjelmaa. Tätä osaamista me levitämme Varsinais-Suomeen niin koulutuksen kuin erilaisten yhteistyöhankkeiden kautta, Vesa Taatila huomauttaa.

Suomen kilpailukyky edellyttää vahvaa maailmanluokan korkeakoululaitosta. Ammattikorkeakoulut ovatkin sen olennainen osa vahvan aluevaikuttavuutensa, proaktiivisuutensa ja tarvelähtöisen toimintansa ansiosta.

Kuva: Johanna Stenroos-Vuorio

Kuvateksti:

Salossa ja Turussa toimiva BisnesAkatemia on kiitelty esimerkki ammattikorkeakoulujen dynaamisesta toiminnasta, jossa opiskelijat opiskelevat uudenlaisessa oppimisympäristössä yrittäjämäisesti.