Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.10.2023
Kätilö (AMK)

Kätilö (AMK)

Kätilönä toimit seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen sekä naistentautien hoitotyön asiantuntijana. Kätilö ohjaa ja hoitaa naista ja koko perhettä elämänkulun eri kehitysvaiheissa ja terveydentilan muutos- ja häiriötilanteissa.

Kätilö toimii asiantuntijana perhesuunnittelussa, raskaana olevan, synnyttävän ja synnyttäneen naisen, terveen vastasyntyneen ja perheen kätilötyössä sekä naistentautien hoitotyössä. Kätilö työskentelee perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa julkisella ja yksityissektorilla tai itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Kätilön ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi voit hakea ammattioikeuksia sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

Kätilöopintojen sisältö

Kätilökoulutuksessa opintosi koostuvat perusopinnoista, ammattiopinnoista, harjoitteluista, opinnäytetyöstä sekä valinnaisista opinnoista. 

Kätilön perusopintojen tavoitteena on, että kehityt viestintä- ja kansainvälisyysosaamisessasi, omaksut näyttöön perustuvan tutkivan työotteen toimintatavaksesi opiskelijana ja hoitotyön asiantuntijana sekä hankit ammatissa vaadittavan kielitaidon.

Ammattiopintojen tavoitteena on, että sisäistät eettisesti korkeatasoisen toimintatavan sekä terveyden edistämisen periaatteet. Kehityt eri-ikäisten ihmisten terveysongelmiin vastaajana ja perehdyt hoitotyön ammatillisen tehtäväalueen keskeisiin ongelmakokonaisuuksiin ja sovellutuksiin sekä niiden tieteellisiin perusteisiin. Ammattiopintojen tietoperustana on hoitotieteeseen pohjautuva hoitotieto, johon kytket ammatin kannalta keskeisten muiden tieteenalojen tietoperustaa. Ammattiopinnot suuntautuvat ensin hoitotyöhön ja suuntaavassa vaiheessa kätilötyöhön.

Harjoittelu on kiinteä osa kätilökoulutuksen opintoja. Suoritat osan harjoittelustasi ammattikorkeakoulun opetustiloissa luokka- ja simulaatioharjoituksissa, jolloin harjaannutat ja kehität perustaitojasi voidaksesi jatkaa opiskeluasi erilaisissa hoito- ja toimintaympäristöissä. Harjoittelussa kehität systemaattisesti hoitokäsitystäsi ja -taitoasi syventäen opiskelusi tavoitteita opintojaksolta toiselle siirryttäessä.

Vapaasti valittavien opintojen avulla syvennät ja laajennat hoitotyön ja kätilötyön ammatillista osaamistasi.

Opiskelusi toteutuu Turun ammattikorkeakoulun innovaatiopedagogiikan lähtökohtien mukaan. Se näkyy muun muassa innovatiivisina oppimismenetelminä, erilaisina sosiaalisina oppimisympäristöinä, opintojen vaihtoehtoisina suoritustapoina, kansainvälisyytenä ja yrittäjämäisenä toimintana. Koulutus toteutuu monimuotoisin opetusmenetelmin.

Lue myös:

Projektiopintoja ja opinnäytetyö Ruisrockissa - miten kätilöt päätyivät festareille?

Kehopositiivisuuteen kannustava piste ylitti kaikki odotukset Ruisrockissa

Hae yhteishaussa

Voit hakea koulutukseen korkeakoulujen yhteishaussa. Seuraava yhteishaku koulutukseen on:

  • kevään yhteishaku 13. – 27.3.2024 klo 15.00

Hakeminen tapahtuu Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. tarkempaa tietoa koulutuksesta sekä hakulomakkeen.

Yhteishaussa opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella. Opiskelijavalinnat -sivulta löydät lisätietoa valintatavoista. 

Hae polkuopintoihin

Voit hakeutua opiskelemaan myös avoimen AMK:n väylän kautta suorittamalla ensin opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Avoimen AMK:n polkuopinnoissa opiskelet ensimmäisen vuoden opinnot yhdessä tutkinto-opiskelijaryhmän kanssa. Kun olet suorittanut riittävän määrän opintopisteitä polkuopinnoissa, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen AMK:n väylähaussa ja jatkaa opintojasi keskeytyksettä saman ryhmän kanssa. Opiskelu avoimessa AMK:ssa on maksullista.

Seuraava haku koulutuksen polkuopintoihin on 

  • kesän polkuopintojen haku heinä-elokuussa 2024

Polkuopintoihin haetaan Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. lisätietoa polkuopintojen sisällöstä sekä hakulomakkeen. 

Suomenkielisten polkuopintojen hakijoilta, joiden koulusivistyskieli on muu kuin suomi, edellytetään todistusta kielitaidosta. Katso tarkemmat ohjeet kielitaidon todistamisesta polkuopintohaussa.