Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.4.2016
Turvapaikanhakijat, kuva kodista

Koe turvapaikanhakijoiden muistojen tai unelmien koti piirustusten kautta

Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat ovat järjestäneet kevään aikana Pansion vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoille toimintaa. Ohjelmassa on ollut muun muassa tanssia, jalkapalloa ja piirtämistä. Piirustusnäyttely on esillä Ruiskadun kampuksen ensimmäisessä kerroksessa 11.- 15. huhtikuuta.

Ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelijoista kaksi ryhmää on ollut projektiharjoittelussa kevään ajan Pansion vastaanottokeskuksessa. Vastaanottokeskusta ylläpitää Suomen Punainen Risti. Toinen ryhmä on työskennellyt yhdessä aikuisten turvapaikanhakijamiesten kanssa, toinen alaikäisten nuorten kanssa.

Opiskelijat järjestivät aikuisten ryhmälle viime viikolla ohjelmaksi piirtämistä. Käytössä oli öljypastelliliidut ja puuvärit. Suuntaa antaviksi aiheiksi annettiin piirtää joko oma kotimaisema tai haavekuva omasta tulevaisuuden kodista.

- Nämä kuvat on nyt kerätty esille Ruiskadun kampukselle. Nähtävänä on maisemia mm. Somaliasta, Kurdistanista, Pakistanista ja Irakista, opiskelija Kati Ollula kertoo.

Keskiviikkoisin ei ole tylsää

Aikuisten ryhmä on avoin kaikille vastaanottokeskuksen asukkaille. Yleensä seuraan liittyy noin 15 asukasta kerran viikossa järjestettävään ohjelmalliseen toimintaan.

- Oli hienoa saada tällä kertaa mukaan liittyneet innostettua piirtämään, vaikka muutamat suhtautuivat ensin vähän epäillen omiin kykyihinsä. Saimme kuitenkin vakuutettua heillekin, että kaikki osaavat piirtää, Ollula hymyilee.

- Piirtäessään yksi miehistä kertoi, että ei ollut piirtänyt sitten lapsuuden, mutta oli Suomeen saavuttuaan innostunut uudelleen piirtämisestä ja oli nyt pikkuhiljaa kokeilemassa yhä lisää.

- Eräs osallistujista väitti, että ei olisi koskaan piirtänyt. Sitä on vaikea uskoa, kun näki hänen aikaansaamansa hienon lopputuloksen, Ollula toteaa.

Eräs vakiokasvo viikoittaisissa tapaamisissa on ollut somalialainen Abdirahman. Hän on toimittanut myös tulkin virkaa ryhmässä hyvän kielitaitonsa ansiosta.

- Olen ollut iloinen näistä tapaamisista ja tulen muistamaan nämä tulevaisuudessakin. Tiistaisin odottaa seuraavaa päivää, koska tietää, että keskiviikkoisin ei ole tylsää.

- Suosikkini oli viime kerta, jolloin tanssimme. Odotin sitä vähän pelolla. En ollut ollenkaan innoissani ajatuksesta tanssia, mutta sitten se paljastuikin oikein hauskaksi. Toivoisin, että voisimme tanssia uudestaankin, Abdirahman kertoo kokemuksistaan.

Liikunnan avulla harjoitellaan kieltä ja sosiaalisia suhteita

Nuorten ryhmässä on toimittu liikunnan kautta. Tavoitteina on ollut suomen kielen harjoittelu ja nuorten keskinäisten suhteiden vahvistaminen.

- Nuoret rakastavat erityisesti pallopelejä, eivätkä jaksa odottaa pääsevänsä pelaamaan uudestaan. Lentopallo ja jalkapallo ovat kestosuosikkeja, nuoria ohjaava Johannes Saarela kommentoi.

- Vedämme myös erilaisia leikkejä, joiden säännöt ovat riittävän yksinkertaiset selittää kielimuurista huolimatta.

Toimiminen yhdessä opiskelijoiden kanssa on nuorten yksikön ohjaajan mukaan auttanut nuoria harjoittelemaan sosiaalisia taitojaan ja kehittämään itsesäätelyään.

Turvapaikanhakijoiden piirustukset ovat esillä Ruiskadun kampuksen ensimmäisessä kerroksessa 11.- 15. huhtikuuta.