Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.12.2013

Videopeliala digitalisoituu

Peliala on kokenut merkittäviä muutoksia viimeisten kymmenen vuoden aikana. Salossa liiketaloutta opiskellut Otto Korko on tutkinut pelialan digitalisoitumista sekä kuluttajien ostokäyttäytymistä omassa opinnäytetyössään.

Miten peliala on muuttunut viimeisen vuosikymmen kuluessa?

Peliala on ollut muutoksen myrskyissä viimeisen kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2001 Microsoftin kehittämä Xbox oli markkinoille saapuessaan ensimmäinen konsoli, joka laajensi konsolipelaamisen mahdollisuuksia, ja tarjosi kuluttajille verkkopelaamismahdollisuuden Xbox Live -palvelun muodossa. Kaiken kaikkiaan internetin ja tiedonsiirtokapasiteetin kehitys on ollut se mahdollistaja, jonka johdosta pelit ovat nykypäivänä enemmän palveluita kuin vain pelkkiä tuotteita.

Liiketalouden tradenomiksi Salosta valmistunut Otto Korko on tutkinut pelialan digitalisoitumista sekä kuluttajien ostokäyttäytymistä omassa opinnäytetyössään. Opinnäytetyötä ohjasi Turun AMK:n yliopettaja Minna-Kristiina Paakki.

Digitaaliset jakelupalvelut jyräävät

Tänä päivänä kuluttajat ovat alkaneet käyttää yhä enenevissä määrin digitaalisia jakelupalveluita pelien hankintaan. Peliala elää murrosvaihetta, kun alan pääpaino siirtyy pois perinteisten, fyysisten levyjen myynnistä kohti puhdasta digitaalista jakelua.

-Opinnäytetyöni tavoitteena oli saada tietoa kuluttajien ostokäyttäytymisestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä kuten siitä, mitä etuja tai haittoja kuluttajat näkevät digitaalisessa jakelussa sekä miten digitaalisten jakelupalveluiden tulisi kehittyä, toteaa Otto Korko.

Kyselytutkimuksessa käytettiin erilaisia menetelmiä ja kysely lähetettiin kahdelle peleihin keskittyvälle keskustelufoorumille, jonka kautta saatiin yhteensä 108 vastausta. Tuloksista ilmeni yhteneväisyyksiä, mutta myös selkeitä eroavaisuuksia ydinpelaajien ja PC-pelaajien ostokäyttäytymisen suhteen. PC-pelaajat suhtautuivat selkeästi myönteisemmin alan digitalisoitumiseen.

-He kokivat mahdollisuutena mm. pelien alemman hinnoittelun. Digitaalinen jakelu kun useimmiten alentaa jakelukustannuksia, kertoo Korko saaduista tuloksista.

Pohjaa jatkotutkimuksille sekä jakelupalveluille kauppakanavien kehittämiseen

Liiketalouden opiskelijalle peliala ei ole se selvin vaihtoehto, kun opinnäytetyön aihetta lähdetään miettimään. Tällä kertaa aihe löysi tekijänsä, kun sekä median uutisointi esimerkiksi Rovion menestyksestä että oma kiinnostus pelialan tapahtumiin liittyen nostivat päätään.

 -Pelialan digitalisoitumista ja pelaajien digitaalista ostokäyttäytymisestä ei ole juurikaan laadittu julkisia tutkimuksia, minkä myötä opinnäytetyö antaa hyvän pohjan myös tuleville jatkotutkimuksille, toteaa Korko.

-Toisaalta jakelupalvelut voivat hyödyntää tutkimuksesta ilmeneviä tuloksia kauppakanaviensa kehittämisessä kuluttajien toiveiden mukaisesti sekä tiedostaen, minkä osa-alueiden johdosta osa pelaajakunnasta suhtautuu edelleen varauksella digitaalisten pelien ostamiselle, jatkaa Korko edelleen.