Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 3.10.2016

Opiskelijat kiertotaloutta edistämässä

Korkeakouluopiskelijoista löytyy suuri hyödyntämätön potentiaali niin yritysten kuin kaupunkienkin kehittämiseen. Turussa opiskelijat on valjastettu alueen kehittämiseen kiertotalouden näkökulmasta. Opiskelijoiden käsissä jätemateriaaleista syntyy tänä kesänä varaosia ja kierrätyskalusteita.

- Kiertotalous vaatii uudenlaista näkökulmaa tekemiseen ja vanhojen ajatusmallien päivittämistä. Korkeakouluopiskelijoilta löytyy paljon uusia ideoita ja tuoretta tutkimustietoa tämän pohjalle, tutkimusryhmän vetäjä Piia Nurmi Turun ammattikorkeakoulusta kertoo.

Banderolleista designtuotteiksi

Suurten tapahtumien ohessa syntyy metreittäin muovista mainosmateriaalia, banderolleja, jotka tapahtuman jälkeen yleensä päätyvät kaatopaikalle. Turkulainen kiertotalousosaaminen näyttäytyy 8. – 10.7. järjestettävässä Ruisrockissa kun viime vuoden festivaalin mainosmateriaalia muutetaan Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden käsissä uusiksi kierrätyskalusteiksi. Viime vuonna opiskelijat myivät banderolleista valmistettuja design-tuotteita Ruisrockin design-kylässä. Katso kuvia tuotteista täältä.

Ajatus banderollien hyödyntämiseen lähti parin vuoden takaa erään opiskelijaryhmän ideoinnista. Opiskelijat etsivät erilaisia Turussa syntyviä jätejakeita, joille ei vielä ole löydetty hyödyntämiskanavaa. Turun AMK lähti keräämään paikallisilta toimijoilta käytettyjä banderolleja yhteistyössä Turun kaupungin kanssa vuonna 2014. Useana vuonna sen jälkeen eri alojen opiskelijat ovat päässeet tutustumaan kiertotalouteen banderollien kautta ideoimalla niille uusia käyttötarkoituksia. Materiaalista on valmistettu esimerkiksi reppuja, hattuja ja riippumattoja.

Banderolliyhteistyötä on tehty myös pienten design-yritysten kanssa. Pisimmälle yhteistyötä on jatkettu turkulaisen Punainen Norsu -yrityksen kanssa, joka käyttää Turun AMK:n keräämää banderollimateriaalia tuotteidensa raaka-aineena. Myös muille kiinnostuneille yrityksille on tarjottu materiaalia ilmaiseksi käyttöön eri puolille Suomea.

Banderolleja on myös käytetty uudelleen erilaisten tapahtumien yhteydessä esimerkiksi tilanjakajina, katoksina ja piknik-mattoina. Viime vuoden H2Ö-festareilla banderolleja nähtiin myös lukuisten tilataideteosten pohjina, joiden päälle Taideakatemian opiskelijat olivat taiteilleet massiivisia maalauksia.

Turun AMK ja Turun kaupunki jatkavat banderolliyhteistyötä ja toimintaa kehitetään eteenpäin. Banderolleja on tähän mennessä kerätty ja hyödynnetty mm. Turun kaupunginteatterilta, Ruisrockilta ja Turun filharmoniselta orkesterilta. Saman yhteistyön merkeissä kaupungin puistoista kaadettuja puita on käytetty uudestaan erilaisten tapahtumien rekvisiittana; puistopuujakkaroina ja pöytinä niitä on nähty ainakin Creative Business Camp ja The Shift -tapahtumissa.

Autojen muovi kierrätykseen 3D-tulostuksen avulla

Toinen kiertotalouden konkreettinen toteutuma on Turku AMK:n yhdessä Autopurkaamo Oili Jalonen Oy:n kanssa toteuttama kesäpaja, jonka tavoitteena on hyödyntää purettavien autojen muoviosia 3D-tulostuksen raaka-aineena.

Kesäpajan aikana selvitetään muun muassa, mitkä automerkit ja -mallit päätyvät yleisimmin romutukseen ja minkälaista muovia niistä on kannattavimmin purettavissa. Tällä hetkellä haasteena on juuri eri muoviyhdisteiden tuntemattomuus eri automerkeissä. Kierrätysmuovien hyödyntämismahdollisuuksia halutaan tunnistaa laajemmin, esimerkiksi 3D-tulostuksen raaka-aineena. Kesän aikana saatuja tuloksia on tarkoitus hyödyntää erityisesti Oili Jalosen omassa prosessissa, muun muassa auton varaosatulostukseen liittyen. Haaveena on, että tulostusmateriaalina varaosissa olisi kierrätysmateriaali.

Mukana kesäpajassa on nelihenkinen monialainen ryhmä: yksi muotoilija, yksi energia- ja ympäristötekniikan opiskelija ja kaksi ICT-alan opiskelijaa. Monialainen opiskelijatiimi tuo tekemiseen erilaisia näkökulmia. Esimerkiksi ICT-puolen opiskelijat ovat hyviä järjestelmien luomisessa, muotoilija näkee muovimateriaalin mahdollisuudet raaka-aineena ja energia- ja ympäristötekniikan opiskelija tuo kestävää näkökulmaa toteutukseen. Työtä tukemassa ja sparraamassa on opiskelijaohjaaja, toimeksiantajan edustaja Oili Jaloselta sekä opettajaohjaaja.

Oili Jalonen on kesäpajan pääasiallinen toimeksiantaja, mutta laajemmin tehtävä selvitys kytkeytyy Turun AMK:n koordinoimaan Kierrätysmuovien 3D tulostuksen sovelluslaboratorio -hankkeeseen.

Turun kaupungin tiedote