Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.11.2016

Turussa Euroopan parasta langattoman tietoliikenteen tutkimusta!

Turun AMK:n tutkimusryhmä on 9.11. vastaanottanut EU:n huippupalkinnon langattoman tiedonsiirron kehittämistyöstä. Palkintorahoituksella jatketaan Euroopan parasta radiotekniikan ja spektrin jakamisen tutkimusta.

EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointi-hankkeita. Kilpailut ovat uusi Horisontti 2020 -rahoitusmuoto, joiden kautta etsitään vastauksia yhteiskunnan kriittisiin ongelmiin.

Taajuudet täyttyvät – uutta teknologiaa tarvitaan

Turun AMK yhteistyökumppaneineen voitti kilpailun otsikolla ”Collaborative spectrum sharing”, jolla tarkoitetaan useamman tietoliikennejärjestelmän hyödyntämistä samalla taajuusalueella.

Palkinnon suuruus on 500 000 euroa, ja se luovutettiin toimijoille marraskuun 9. päivänä Roomassa pidetyssä Second Global 5G Event -tilaisuudessa. Palkinto on osoitus siitä, että Turussa on Euroopan parasta osaamista radiotekniikan ja spektrin jakamisen tutkimuksessa.

– Tarve tällaiseen tutkimukseen on syntynyt mobiilidatan käytön räjähdysmäisessä kasvusta. Koska radiotaajuudet ovat täynnä, tarvitaan uusia keinoja hyödyntää tätä hupenevaa resurssia, kertoo tutkimusvastaava Jarkko Paavola Turun AMK:sta.

– Voiton kautta saatava rahoitus antaa meille aivan uudenlaisen mahdollisuuden kehittää toimintaa ja lähteä markkinoimaan osaamistamme kansainvälisesti, Paavola toteaa.

Turussa kehitettiin hajautettu autonominen spektrin jakamisjärjestelmä

Turun AMK on ollut mukana useissa Tekes-hankkeissa, joissa on jo aiemmin kehitetty langattomien tietoliikennetekniikoiden tutkimuksen vaatimia laboratoriotestaus- ja kenttämittausjärjestelmiä. Kilpailuun ilmoitetun ratkaisun tuli olla konkreettinen ja sen toimivuus piti myös demonstroida.

– Spektrin jakamisjärjestelmät (spectrum sharing) ovat toistaiseksi olleet keskitetysti hallittuja. Turussa kehitimme kuitenkin hajautetun autonomisen järjestelmän, joka optimoi oman toimintansa. Demonstroimme järjestelmän toimintaa Turun AMK:n radiolaboratoriossa niin sanotun TVWS-radioverkon avulla, jonka ohjaamiseksi rakensimme erillisen kontrolliverkon. Spektrinmonitorointimittauksilla todennettiin järjestelmän toimivuus, yliopettaja Reijo Ekman kertoo.

Turun AMK:n kumppaneina hankkeessa olivat King’s College London, joka koordinoi hanketta, Queen Mary University of London, EU-komission tutkimuskeskus Joint Research Centre (JRC) sekä suomalainen PK-yritys Fairspectrum.

Lisätietoja:
Tutkimusvastaava Jarkko Paavola, Turun AMK, p. 040 355 0335,
jarkko.paavola@turkuamk.fi

Katso videot:

Jarkko Paavolan suomenkielinen haastattelu, kesto 2:16

Future of UHF -hankkeen video, engl. tekstit, kesto 1:21