Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.11.2016
VALTE-tiimi

Mikä ihmeen VALTE?

Tiistaina 1.11.2016 Turun ammattikorkeakoulu järjesti VALTE:n kansallisen hankekokouksen ICT-talossa. Kokoukseen osallistui yhteensä yli 20 projektiryhmän jäsentä hankkeessa mukana olevista oppilaitoksista.

Teksti: fysioterapeuttiopiskelija Joni Palviainen ja sosionomiopiskelija Maria Vuorisalo

Hankekokouksen tavoitteena oli kartoittaa, missä vaiheessa suunnittelu- ja toteutustyö on eri oppilaitoksissa sekä lisätä yhteistyötä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välillä.

Kokouspäivän jälkeen jatkettiin illallaTurun Tuomiokirkkoon tutustumisella sekä rennolla illanvietolla ravintola Ludussa. Illallisen aikana pöydissä kävi kova kuhina ja päivällä aloitettu verkostoituminen jatkui intensiivisesti. 

Keskiviikkona 2.11.2016 hankkeen yhteistyö jatkui Valmiina työelämään! – mutta millaisilla eväillä? -seminaaripäivällä BioCityssä. Seminaaripäivän tavoitteena oli esitellä tämän päivän ja tulevaisuuden työelämää sekä sen haasteita ja virittää aiheista keskustelua.

Seminaari oli kaikille avoin. Samanlaisia päiviä on tarkoitus järjestää kerran vuodessa koko hankkeen ajan lokakuun 2018 loppuun asti.

Seminaaripäivän polkaisivat käyntiin Turun yliopiston vararehtori Riitta Pyykkö sekä Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila.

Keskustelua herättivät erityisesti professori Markku Wilenius Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta esityksellään tulevaisuuden työelämästä sekä Susanna Kultalahti Vaasan yliopistosta esittelemällä väitöskirjansa tuloksia Y-sukupolvesta työelämässä.

Opiskelijanäkökulmaa päivään toivat Suomen ylioppilaskuntien liiton Alviina Alametsä, Suomen opiskelijakuntien liiton Sonja Raitamäki sekä Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI ry:n Rico Martikainen.

 Avoimen AMK:n polkuopiskelija Sowdan tunnelmia seminaaripäivästä: ”Päivä pisti miettimään erilaisia asioita, mm. miten työhyvinvoinnin kehittäminen onnistuu sairaanhoitajan näkökulmasta. Professori Markku Wilenius nosti esille esimerkin hollantilaisesta hoivayrityksestä, jossa organisaation toimintakulttuuri mahdollistaa hoitajien keskittymisen yhteen asiakkaaseen kerrallaan ja sama hoitaja on tekemisissä asiakkaan kanssa koko tämän hoitojakson ajan. Hoivakodissa päätökset tehdään asiakkaan kanta huomioon ottaen ja jokaisella työntekijällä on päätöksentekovastuu sekä vastuu päätöksensä seurauksista. Pitäisikö meidän pohtia, olisiko samansuuntaisen yrityskulttuurin mahdollista toteutua myös Suomessa.”

Valmiina työelämään! on sosiaali- ja terveysministeriön myöntämän Euroopan sosiaalirahaston avustuksella rahoitettu hanke. Hankkeessa ovat mukana Turun yliopisto ja ammattikorkeakoulu; Saimaan ammattikorkeakoulu; Vaasan yliopisto ja ammattikorkeakoulu; Jyväskylän yliopisto ja ammattikorkeakoulu; Oulun yliopisto, ammattikorkeakoulu ja ammattiopisto sekä Lapin yliopisto.

Hankkeen tavoitteena on kehittää valtakunnallinen työhyvinvoinnin opintokokonaisuus, joka on tarjolla valmistuville opiskelijoille oppilaitoksesta riippumatta. Opintokokonaisuus tullaan toteuttamaan virtuaalisessa ViLLE-oppimisympäristössä. Lisätietoja hankkeesta osoitteessa: www.valte.utu.fi