Sivu päivitetty 16.2.2017

Loistava muusikko kuoriutuu kehittämällä persoonaa

Kuuluisuutta niittänyt muusikko Raphaëlla Smits ilahdutti Turun AMK:n musiikin opiskelijoita opetuksellaan ja väkevällä musisoinnillaan. Belgialainen Smits tunnetaan maailmanlaajuisesti uniikin tyylin omaavana kitaristina sekä opettajana.

Teksti: Sanna Kilpinen

Kuva: Marleen Peeters

Musiikkikoulutus eroaa eri maissa ja kouluissa valtavasti. Yhtäläinen haaste on kitaransoiton korkealaatuisen tason ylläpito ja kehittäminen. Smitsin mukaan keskinkertaisten ja loistavien kitaristien välinen kuilu vaihtelee ja on tällä hetkellä suurempi kuin parikymmentä vuotta sitten.

– Minun opiskeluaikana meillä oli sama ongelma. Muutamat persoonallisuudet erottuivat keskinkertaisesta massasta. Kouluttautuminen muusikoksi on vaativaa ja aikaa vievää. Loistaakseen tarvitsee kurinalaisuutta ja pitkiä päiviä. Monet opiskelijoista selviytyvät siitä ongelmitta, mutta joillekin oman tason säilyttäminen on haastavaa, pohtii Smits.

Persoonan kehittäminen on avainasemassa

Smitsin mukaan tärkeintä musiikillisessa kasvussa on oman persoonallisuuden kehittäminen. Tietojen ja taitojen lisäksi tarvitaan oma halu kehittää persoonaansa – se kuuluu musiikissa, ja tekee muusikosta muista erottuvan. Myös musiikin ymmärtäminen on ehdottoman tärkeää.

– Yrität olla mahdollisimman täydellinen muusikkona, mutta kaikista tärkeintä on musiikki itse, kiteyttää Smits.

Vaihtotoiminta antaa uusia näkökulmia

Opettajavaihdot ovat loistavia tilaisuuksia opiskelijoille. Opettajista jokainen opettaa persoonallisella tyylillään. He jakavat yhteisen päämäärän, mutta tulokulma on erilainen. Uudet näkökulmat innostavat opiskelijoita opinnoissaan.

Smits kokee vaihtotoiminnan luovan kaikille samanlaisen mahdollisuuden.

– Osalla opiskelijoista ei ole taloudellisia ongelmia, kun taas osan on elettävä varovaisesti. Heillä ei ole varaa ostaa kallista instrumenttia puhumattakaan mahdollisuudesta lähteä opiskelemaan ulkomaille.

Reilun kolmenkymmenen opettajavuotensa aikana Raphaella Smits on opettanut belgialaisessa Lemmensintituutissa sekä vieraillut opettajana eri puolilla maailmaa Länsi-Euroopasta Japaniin. Kerran tai kahdesti vuodessa Smits tekee opettajavaihtoja Erasmuksen kautta. Nyt hän vieraili Turun ammattikorkeakoulussa kolmatta kertaa.