Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.3.2017

Turun korkeakoulujen yhteistyö tekniikan alalla laajenee ja tehostuu

Turussa toimivat korkeakoulut Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu ja Yrkeshögskolan Novia ovat yhdessä Turku Science Park Oy:n kanssa solmineet aie-sopimuksen, jolla tähdätään alueellisen tekniikan koulutuskeskittymän vahvistamiseen.

Sopimus täydentää 2016 aloitettua laaja-alaista Turku Future Technologies -yhteistyötä tuomalla siihen tutkimus- ja kehitystoiminnan lisäksi myös koulutuksellisen ulottuvuuden.

Teknisten alojen korkeakouluyhteistyön keskeinen haaste Turussa ja Lounais-Suomessa on teknillisen alan ylemmän korkeakoulutason koulutusmäärien vajavaisuus verrattuna alueen vahvaan asemaan teknologiateollisuuden keskittymänä sekä verrattuna muihin suuriin kaupunkiseutuihin ja maakuntiin.

Vahvistuvan yhteistyön tarkoitus on tehostaa osaamisen ja koulutuksen laaja-alaista kehittämistä Turussa yhteistyössä muun Suomen ja ulkomaisten korkeakoulujen kanssa alueen elinkeinoelämän tarpeiden mukaisesti ja alueen kilpailukyvyn takaamiseksi. Erityisenä painopisteenä on palvella Turun ja Lounais-Suomen alueen voimakkaasti kasvavan teknologiateollisuuden monialaisia ja kehittyviä osaamistarpeita.

Yhteistyön kautta voidaan Turun alueella ja Lounais-Suomessa toteuttaa ja ohjata esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevia ja tulevia maisteriohjelmia sekä muita korkeakoulujen yhteisiä koulutuksia ja hankkeita. Lisäksi voidaan kehittää, toteuttaa ja ohjata koulutuksen ja tutkimuksen edellyttämiä infrastruktuureita.

Uutta yhteistyötä voidaan soveltaa esimerkiksi Rolls Roycen tänään julkistaman Turkuun tulevan merkittävän investoinnin ja sen mukanaan tuomien rekrytointi- ja koulutushaasteiden ratkaisussa. Osana uuden toimintamallin käynnistämistä korkeakouluilla on valmius välittömästi lähteä kehittämään monialaista ja pitkäjänteistä yhteistyötä laajapohjaisesti alueen yritysten kanssa.

– Turun alueella on vahva ja kasvava tarve erityisesti tekniikan alan korkeakoulutukselle. Turun AMK:n laaja-alainen insinöörikoulutus antaa erinomaiset mahdollisuudet laajentaa tekniikankoulutusta alueella. Nykyisten Åbo Akademin ja Turun yliopiston vahvojen kemiantekniikan, tietotekniikan ja biotekniikan koulutusten lisäksi on diplomi-insinöörikoulutuksen laajentaminen erityisesti konetekniikan ja materiaalitekniikan osalta aivan välttämätön pitkän aikavälin osaamispääoman kehittymiselle Turussa ja Lounais-Suomessa, toteaa Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen.