Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.5.2017

Koneinssit vuosimallia 1967 tutustuivat insinöörikoulutukseen

Käyttöinsinööreiksi vuonna 1967 valmistuneet tutustuivat nykyiseen insinöörikoulutukseen Turun AMK:n #factoryn tiloissa Lemminkäisenkadulla. Paljon oli muuttunut sitten opiskelu- tai työaikojen mutta jotain tuttuakin löytyi.

Teksti ja kuvat: Martti Komulainen ja Sakari Koivunen

Iloinen puheensorina täytti Turun AMK:n #factoryn tilat kun 50 vuotta sitten valmistuneet käyttöpuolen koneinsinöörit tapasivat ja tutustuivat nykyisiin insinöörien oppimisympäristöihin. Koulutustehtävissä, meriteollisuuden palveluksessa, konepajoissa, logistiikan ja monien muiden alojen tehtävissä toimineille käyttöinsinööreille esiteltiin nykyisiä oppimisympäristöjä ja teknologisia sovelluksia. - Hyvä että valmistuttiin 50 vuotta sitten, totesivat silloisesta Turun teknillisestä oppilaitoksesta valmistuneet alumnit, ihmetellen miten paljon tekniikan ala on muuttunut. 
 
Koulutusvastaava Sakari Koivunen esitteli uusimpia tekniikoita, mm. ihmisläheisiä robotteja, 3D-tulostusta sekä virtuaalista oppimisympäristöä. Perinteisempiäkin työstö- ja särmäyslaitteita päästiin katsomaan.
 
Käyttöinsinöörit olivat vaikuttuneita nykyisten opintojen monipuolisuudesta ja erikoistumisvalinnoista: 50 vuotta sitten opinnoissa ainoa valinnaisuus tehtiin saksan ja englannin kielen välillä. Myös yritysten ottaminen mukaan opetuksen kehittämiseen moduulikummiuden kautta sai konkarit myhäilemään.
 
Kun huoneessa on kerralla yli 700 vuotta insinöörikokemusta, teki mieli kysyä neuvoa nuoremmalle polvelle. Yhdessä todettiin insinöörin tehtävien olevan edelleen pitkälti samoja kuin puoli vuosisataa sitten, vain työkalut ovat muuttuneet. Keskiössä on edelleen kokonaisuuksien hahmottaminen, oikeiden kysymysten kysyminen ja tekniikan soveltaminen ihmisen mielen mukaiseksi.

Erityisinä terveisinä opiskelijoille toivottiin viisautta ja rohkeutta viedä koulussa tutuksi tulleita uusia teknologioita ja ajatuksia työelämään. Kokemuksesta käyttöinsinöörit tiesivät sanoa, että teollisuus ei pärjää jos vierastamme muutosta ja edistystä. Tässä nuorella polvella on ratkaiseva rooli.