Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.6.2017

Tulevaisuuden leikkipuisto kannustaa kaikki liikkumaan

Minkälainen on tulevaisuuden leikkipuisto? Turun ammattikorkeakoulun ja Satakunnan ammattikorkeakoulun visiossa puisto kannustaa kaikki liikkeelle toimintakyvystä riippumatta. Korkeakoulut julkaisivat sähköisen suunnitteluoppaan, joka sisältää tarvittavat tiedot tulevaisuuden leikkipuiston toteuttamiseen.

Erityisesti lasten vähäinen liikkuminen on herättänyt lähivuosina huolta.

– Hyvin suunniteltu ympäristö innostaa lapsia liikkumaan, joten leikkipuistolla voidaan tukea liikettä, projektipäällikkö Raija Luona-Helminen Turun ammattikorkeakoulusta kiteyttää oppaan lähtökohtia.

Yhdenvertaisesti kaikille sopiva

Opas on tarkoitettu asiantuntijoille, jotka suunnittelevat ja rakentavat liikuntaa tukevia leikkipuistoja Design for All -periaatteella. Nykyleikkipuistot eivät välttämättä vielä vastaa tätä periaatetta. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi esteetöntä rakentamista.

– Puistoa voivat käyttää kaikki iästä, kulttuuritaustasta, äidinkielestä, taloudellisesta tilanteesta ja toimintakyvystä riippumatta, Luona-Helminen selittää.

Tulevaisuuden leikkipuisto on yhteisöllinen: eri-ikäiset lapset perheineen, isovanhempineen ja ystävineen pystyvät toimimaan siellä turvallisesti ja vaivatta.

– Vastapainona ns. teemapuistoille tulevaisuuden liikuntaleikkipuisto on luonnonmukainen ja antaa tilaa lapsen mielikuvitukselle sekä vapaalle leikille, Luona-Helminen kuvailee.

Eri alojen osaajien yhteistyön tulos

Kaikille sopiva liikunnallinen leikkipuisto -suunnitteluopas on vapaasti käytettävissä verkossa osoitteessa: leikkipuisto.turkuamk.fi

Opas kuvittaa erityyppisten leikkialueiden, luontoympäristön ja digiteknologian mahdollisuuksia pikapiirrosvideoiden avulla. Lisäksi opas havainnollistaa 2D- ja 3D-mallinnuksilla, miltä erilaiset suunnitteluratkaisut käytännössä näyttäisivät leikkipuistossa.

Tekijät ovat kahdesta eri korkeakoulusta ja usealta eri alalta: mukana on rakennusalan, fysioterapian, sosiaalialan, peliteknologian ja muotoilun asiantuntijoita. Liikuntaa tukeva leikkipuisto kaikille 2015–2017 -hanketta on rahoittanut Opetus- ja kulttuuriministeriö (Liikuntapaikkojen rakentamista, ylläpitoa tai käyttöä palveleva tutkimus- ja kehitystyö).