Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.6.2017

Turun ammattikorkeakoululle nousee hamppurakennus

Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun kampuksen sisäpihalle rakennetaan testirakennus, jossa hyödynnetään hamppu-kalkki -massiivirakennetta. Testi on osa Rakenneratkaisuja hampusta -hanketta, jonka tarkoituksena on tuoda esille hamppurakentamisen mahdollisuuksia ja pitkällä aikavälillä edistää hamppu-kalkkirakenteen yleistymistä.

Rakennuksen tarkoitus on testata kotimaisten raaka-aineiden toimivuutta Suomen ilmastossa hamppurakentamisen tekniikalla, jota on tehty Euroopassa jo pidempään. Eniten hamppua hyödynnetään rakentamisessa Ranskassa ja Isossa-Britanniassa. Hamppua viljellään jo Suomessa ja yhdeltä hehtaarilta saadaan raaka-aine keskikokoisen omakotitalon rakentamiseen. Suomessa sitä on käytetty perinteisesti rakennusten eristeenä. Testirakennuksen fysikaalisia ominaisuuksia, kuten kosteuden ja lämpötilan muutoksia seurataan sen valmistuttua.

Hamppu-kalkkikomposiitti on ominaisuuksiltaan hengittävä, lämmöneristävä, hiilineutraali ja paloturvallinen. Elinkaaren lopussa rakennus on täysin kierrätettävissä, eikä siitä synny ongelmajätettä. Hamppu-kalkkimassa voidaan käyttää maataloudessa maanparannusaineena.

Hamppu-kalkkiseos koostuu hampun päistäreistä, rakennuskalkista ja vedestä. Näiden suhdetta voidaan vaihdella halutusta lopputuloksesta riippuen.

 

Tuotantolaitteistoa Ranskasta

Hamppubetonille suunniteltu ruiskuvalulaite saapuu Turun AMK:lle juhannuksen jälkeen. Juuri materiaalille ja ammattirakentajille kehitetty laite on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Laitteen ranskalainen kehittäjä Vincent Denis sekä englantilainen hamppurakentaja ja ekologisen arkkitehtuurin taitaja Graham Durrant tulevat opastamaan laitteen käytössä.

 

Lisätietoa hankkeesta

http://rakennetaanhampusta.turkuamk.fi/

Rakennetaan hampusta, Varsin Hyvä ry, Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry ja LounaPlussa ry, 1.4.2016-30.6.2018.

Rakenneratkaisuja hampusta, Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), 1.6.2016-30.9.2018.