Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.9.2017

Teknologia avuksi hoitotyössä: moniammatillinen työpaja ideoi

Vanhuskeskuksessa risteilee robottikärry, joka voi avustaa vaikka mehutarjoilussa tai pyykin logistiikassa. Runosmäen vanhuskeskuksessa ideoitiin keinoja tuoda teknologia avuksi hoitotyössä.

Teksti ja kuvat: Martti Komulainen

Suihkusänky, jonka asentoa voi muuttaa. Monitoimiturvaranneke, joka tunnistaa henkilön ja avaa ovat sinne minne on tarkoituskin päästä. Lattiatasoon laskeutuva sänky.

Nämä ja monia muita ideoita nousi Runosmäen vanhuskeskuksessa työpajoissa, joissa pohdittiin miten teknologian avulla voidaan helpottaa raskasta hoivatyön arkea. Esillä oli myös yritysten tuomia ratkaisuja, kuten sairaalan tai vanhuskeskuksen sisälogistiikkaa tehostava mobiilirobotti, joka voi avustaa vaikkapa pyykin tai lääkkeiden kuljetuksessa. 

Päivään osallistui vanhusten hoitotyön ammattilaisia eri yksiköistä. Turun AMK:sta mukana oli 12 konetekniikan insinööriopiskelijaa ja 20 sairaanhoitajaopiskelijaa. Koneautomaatio-opiskelija Riika Saurio organisoi tutustumispäivän ja työpajan osana opinnäytetyötään. 

Aluksi opiskelijat tutustuivat vanhuskeskuksen 12 osaston työhön ja etsivät sellaisia työvaiheita, joissa avustavaa teknologiaa voisi hyödyntää. Tutustumisen jälkeen havainnot kerättiin yhteen sekä jatkettiin ideointia moniammatillisissa työryhmissä.

Runosmäki1.jpg

Runosmäki3.jpg