Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.9.2017

Eurooppa-Kiina vesiyhteistyötä viriteltiin Turussa

CEWP:n (China-Europe Water Platform) korkean tason vuosikokous järjestettiin syyskuun lopulla Turussa. Järjestelyissä oli mukana myös Turun ammattikorkeakoulu, jolla on vesiosaamisesta vahvaa näyttöä sekä alueelliselta että kansainväliseltä tasolta.

Turun AMK:n vesitekniikan tutkimusryhmä mukana järjestämässä CEWP:n vuosikokousta

Teksti ja kuvat: Marketta Virta

Turun ammattikorkeakoulun vesitekniikan tutkimusryhmä oli vastuussa vuosikokouksen yhteydessä järjestetystä Research & Innovation  tapahtumasta. Tutkimusryhmä vastasi tapahtuman torstain kokonaisuuden käytännön järjestelyistä ja koordinoinnista yhteistyössä Loura-verkoston muiden toimijoiden kanssa. Virastotalolla järjestetty tapahtuma liittyi vuosittain järjestettävään China-Europe Water Platform  tapaamiseen. Tapaamiseen saapui korkean tason vierailijoita muun muassa Kiinasta, Virosta, Ranskasta ja Ruotsista.
 
– Tilaisuuden järjestäminen Turun AMK:n osalta alkoi keväällä 2017, Research & Innovation -tapahtuman koordinaattori Laura Laitinen, kertoo. – Tapahtumassa keskusteltiin vesiosaamisesta kestävän kehityksen, kiertotalouden ja älyveden kautta. Puhujia oli niin Pekingistä kuin Wienistäkin.

Käytännön järjestelyissä avustivat vesitekniikan opiskelija-assistentit ja kymmenen vapaaehtoista, joista osa oli kiinan kielen taitoisia. – Tilaisuus oli erittäin antoisa sekä osallistujille että järjestäjille. Ilmapiiri yhteisissä keskustelutilaisuuksissa oli rento ja sosiaalinen. Näihin konferensseihin on aina mukava päästä mukaan avustamaan ja seuraamaan puheenaiheita, opiskelija-assistentti Tapio Kankaanpää toteaa.

Asiantuntijoiden esitysten lisäksi tilaisuudessa käytiin kaksi paneelikeskustelua kiertotaloudesta ja älyvedestä. Tilaisuuteen osallistujien oli mahdollista vierailla myös posterinäyttelyssä, jossa oli esillä 20 posteria kiinalaisilta yrityksiltä ja suomalaisilta korkeakouluilta ja organisaatioilta. Posterinäyttelyssä esiteltiin vesitekniikan tutkimusryhmän hankkeita ja tutkimuksia muun muassa hulevesiin ja vedenlaadun mittauksiin liittyen. Myös VTT:n, Lounais-Suomen Jätehuollon ja Turun AMK:n koordinoima Telaketju-hankekokonaisuus oli esillä postereineen.

Telaketjun yhtenä tavoitteena on luoda vahva kiertotalouteen perustuva teollisuudenala, ja myös vuosikokouksessa veteen liittyvä kiertotalous oli näkyvästi esillä.

Koska vesi oli kaiken keskipisteessä, tapahtumaan osallistujat saivat kotiin viemisiksi suomalaista hanavettä juhlistavan vesipullon. – Pullolla haluttiin tuoda esille se, että Suomessa voi täysin turvallisesti juoda vettä suoraan hanasta, Laitinen kertoo.

Kiina, Euroopan komissio ja useat Euroopan unionin valtiot kirjoittivat vuosikokouksessa deklaraation EU:n ja Kiinan vesiyhteistyön syventämiseksi. Tavoitteena on kestävän kehityksen rakentaminen ja vesiturvallisuuden parantaminen. YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa vesikysymysten ratkaiseminen on keskeisellä sijalla.

CEWP on Euroopan unionin ja Kiinan välinen vesialan hallinnon, tutkimuksen ja yritysten yhteistyöverkosto. Turussa 21. – 22. syyskuuta järjestettyyn vuosikokoukseen osallistui lähes 400 vierasta yli 20 eri maasta.

cewp3.jpg