Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.10.2017

Ensimmäiset työnohjaajat valmistuivat

Tyytyväisiä, odottavia sekä samalla haikeita tunteita huokui ilmassa, kun uudet työnohjaajat valmistuivat. Hetki oli historiallinen, sillä koulutus oli ensimmäinen Turun AMK:n ja Helsingin Psykoterapiainstituutin sopimusyhteistyönä toteutettu työnohjaajakoulutus.

Koulutuksessa painottui ratkaisukeskeisyys, jossa vuorottelivat teoria ja toiminnalliset harjoitukset. Koulutus oli 60 opintopisteen laajuinen ja kesti kaksi vuotta.

Koulutuksessa yhdistettiin kahden oppilaitoksen osaamista. Opettajina toimivat Helsingin Psykoterapiainstituutista Kimmo Tapiala sekä AMK:sta Outi Konsell ja Ilkka Uusitalo.

– Koulutus on prosessi, jossa ihmiset tuovat omat kokemuksensa mukaan. He luovat uutta ja siitä syntyy jotain ainutkertaista. Koulutuksen jälkeen asiat vielä kirkastuvat, myöhemmin voi löytää keskeisiä oivalluksia omista muistiinpanoista. Koskaan ei kuitenkaan ole valmis, Uusitalo toteaa valmistujaistilaisuudessa.

Ratkaisukeskeiset menetelmät sanoitettu

Vuonna 2015 aloittanut ryhmä oli monialainen, mikä laajensi heidän työelämätuntemustaan ja ymmärrystä eri alojen ominaispiirteistä. Tästä he saivat eväitä toimia monen eri alan työyhteisöjen parissa.

– Koulutuksessa on tehty valtavasti töitä todistuksen eteen. Ryhmä on lukenut satoja sivuja, tehnyt paljon yksilöharjoittelua lukuisten ihmisten parissa parantaen heidän elämäänsä ja harjoitellut yhteiskunnallisesti vaikuttavaa työnohjausta. Tämän jälkeen heidän on aika siirtyä ammatilliselle polulle, Tapiala kannustaa.

– Isolla sydämellä pärjää työnohjaajana. Tällä ryhmällä on iso sydän, Konsell rohkaisee.

Koulutuksessa harjoiteltiin ratkaisukeskeisiä menetelmiä. Erilaisten näkökulmien mahdollisuus on ratkaisukeskeisyyden perusteita, ihmisillä on monta tietä kulkea samaan suuntaan. Se pitää vain havaita ja tiedostaa.

– Koulutuksessa joutuu tutustumaan omaan itseensä, havainnoimaan itseään.  Se on kasvattanut kärsivällisemmäksi ja ymmärtäväisemmäksi. Ratkaisukeskeisyyden toivoisi sisältyvän jokaisen elämään, valmistuneet miettivät.

– Menetelmä on antanut uusia tapoja kommunikoida. On saanut valmiuksia arkeen omassa perustyössä ja välineitä työyhteisössä toimimiseen.

Ratkaisukeskeinen ajatustapa oli toimintona jo entuudestaan ainakin jollakin tapaa tuttua ryhmälle, mutta koulutuksessa se sanoitettiin ja siitä tehtiin tavoitteellista toimintaa.

– Saatuja konkreettisia menetelmiä oppi käyttämään harjoittelussa, jotka olivat erittäin antoisia. Harjoittelua tehtiin yksilö- ja työyhteisöharjoitteluina. Koulu avusti asiakkaiden saamisessa, sillä niiden saaminen ei ollut itsestäänselvyys.

Valmistuneet kiteyttivät työnohjauksen näin: kun ihminen kuormittuu koko ajan, jotta selviää työnohjauksen keinoin, pitää tietoisesti pysähtyä tarkkailemaan toimintatapojaan ja jatkaa niin, että tuloksena on toimintatavan muutos.

Uusina yrittäjinä kouluttajiksi

Valmistuneet voivat hyödyntää koulutusta omassa työssään kehittäen omaa ammattitaitoaan. He voivat myös tehdä työnohjausta oman työnsä ohella tai siirtyä kokopäiväisiksi yrittäjiksi.

Uudet työnohjaajat Paula Santanen ja Anne-Maj Kuusisto jatkavat yhteistyötään myös koulutuksen jälkeen. Vielä heidän yrityksellään ei ole virallista nimeä, mutta he ovat tehneet jo yhdessä työnohjausta.

– Haluamme auttaa ihmisiä löytämään ratkaisukeskeiset menetelmät. Annamme koulutusta firmoille ja organisaatioille. Annamme myös työnohjausta ajatuksella työnilo ja tekemisen meininki, he kiteyttävät hymyillen yrityksensä toimintaa.

Heillä on ideologia, että pitää saada tulosta, mutta positiivisen ja ilon kautta. Nykyhetken vaarana on, että työnilo katoaa.

– Ilo tarttuu. Sitä ei tarvitse näytellä, mutta siitä tarvitsee pitää huolta. Kun ihminen kokee työnsä ja työympäristönsä mukavaksi ja iloiseksi, hän kehittyy.

Työn pirstaloitumisen ja etätyön aikana kohtaamiset tulevat vähäisemmiksi. Niitä kuitenkin kaivataan. Kun työympäristössä koetaan työn iloa, se vetää ihmisiä työpaikalle tapaamaan työkavereita. Työkaverit tuovat jaksamisen työhön. Jos työtaakkaa ei voi jakaa, se on kuormitustekijä.

– Haluamme auttaa organisaatioita tunnistamaan ne ilonaiheet, mitkä vievät organisaatiota eteenpäin niillä resursseilla, mitä siellä on.

Kiinnostaako työnohjaajakoulutus?

Hae avoimin mielin, ole valmis heittäytymään ja muuttumaan, sillä koulutus tulee muuttamaan sinua ja ajatusmaailmaasi.

– Koulutus on prosessi, johon ryhmähenki vaikuttaa. Se on vaativaa, mutta menee kevyemmin, jos motivaatio on korkealla, toteavat valmistuneet työnohjaajat.

Koulutuksesta on hyötyä kaikkiin ammatteihin, siinä oppii ymmärtämään vuorovaikutusta ja ryhmädynamiikkaa uudella tavalla. Saat käyttöösi menetelmät, joita jokainen tarvitsee.

– Tästä saa myös uuden ystäväjoukon, kollegoita ja verkostoja, joiden kanssa yhteys säilyy!

Onnea valmistuneille työnohjaajille!