Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.11.2017

Maahanmuuttajien urapolkuja ja kielitaitoa kehitettiin intensiivikurssilla

Toinen Vertaista vailla -intensiivikurssi päättyi perjantaina 27.10. Neljä viikkoa kestäneen kurssin aikana vahvistettiin maahanmuuttajien työelämäverkostoja, kohennettiin työnhakutaitoja ja selkiytettiin urapolkuja. Suomen kielen taito karttui kurssin ohella, sillä kaikki aiheet käsiteltiin suomeksi.

Teksti ja kuvat: Marketta Virta

Kurssin päättäjäispäivänä tunnelma luokassa on lämmin: neljä viikkoa tuntuu hitsanneen kurssilaiset yhteen. Yksi kurssin kouluttajista, Heli Kamppari Turun yliopiston Brahea-keskuksesta, kehuu ryhmää ahkeraksi ja hyvähenkiseksi. – Tuntuu kuin olisimme tunteneet kauemmin kuin kuukauden, hän toteaa kurssilaisille. Luokasta kuuluu hyväksyvää hyväksyviä kommentteja.

Myös kurssille osallistujat kehuvat hyvää ilmapiiriä. – Kurssin järjestäjät olivat todella ammattimaisia ja avuliaita. Myös kaikkien tapaamiemme opiskelijoiden tarinat olivat motivoivia, Esmeralda Kapcari toteaa. 

Kurssin aikana on vierailtu eri yrityksissä, tunnistettu omaa osaamista ja harjoiteltu työhaastattelutilannetta. Kotoutuminen on tapahtunut kuin luonnostaan. – Tavallisella suomen kielen kurssilla, jossa on vain maahanmuuttajia, ei oikeastaan samalla tavalla integroidu suomalaisiin kuin tällaisella kurssilla, jossa koko ajan ollaan suomalaisten kanssa tekemisissä, Jeanne Rabelo kertoo. 

Kouluttajien lisäksi kurssin osallistujien tukiverkostoon kuuluvat muun muassa eri alojen tutkinto-opiskelijat, yrityskummit ja maahanmuuttajataustaiset vertaisohjaajat. Vertaisryhmissä käsitellään sekä työelämään liittyviä aiheita että maahanmuuton aiheuttamia muutoksia elämässä. Sohil Morched uskoo, että kurssi on antanut oikeat välineet päästä työelämään kiinni: – Olemme uusia Suomessa emmekä täysin tiedä, mistä kysyä neuvoa ja mistä aloittaa.

Vertaistavailla_2.jpg

Intensiivikurssin jälkeen työ jatkuu

Vaikka intensiivikurssi päättyy, kurssilaisilla on mahdollisuus osallistua jatko-ohjaukseen neljän kuukauden ajan. Jatko-ohjauksessa keskitytään tarkemmin jokaisen tulevaisuudensuunnitelmiin. Ohjaustapaamiset toteutetaan kouluttajien ja yritysmaailmasta tulevien mentorien kanssa. Yrittäjäksi tähtäävät saavat henkilökohtaista neuvontaa, ja toimintaansa lopetteleva yrittäjä voi parhaassa tapauksessa saada maahanmuuttajasta yrityksensä jatkajan.

Turun ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Varsinais-Suomen Yrittäjien yhteisen Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tuella toteutettavan hankkeen tavoitteina on tukea maahanmuuttajien yrittäjyyttä ja nopeuttaa työhön tai ammatilliseen koulutukseen pääsyä. Hankkeessa järjestetään kaksisuuntaista kotoutumista edistäviä tilaisuuksia yrittäjille ja kotoutuville maahanmuuttajille. Toukokuuhun 2019 kestävän hankkeen aikana järjestetään yhteensä neljä intensiivikurssia, joista juuri päättynyt kurssi on toinen. Kolmas intensiivikurssi alkaa ensi helmikuun lopussa.