Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.11.2017

Suomen parhaat HR-aiheiset lopputyöt valittu

Turun ammattikorkeakoulun englanninkielisestä MBA-tutkintokoulutusohjelmasta valmistunut Niina Majaniemi sijoittui jaetulle 2.-3. Sijalle lopputyöllään ”THE MOST VALUED EMOTIONAL INTELLIGENCE TRAITS FOR MANAGERS” HENRY ry:n vuoden 2017 Suomen Paras HR-aiheinen gradu finaalissa Helsingissä.

Henry ry on henkilöstöjohdon ja –ammattilaisten yhdistys.

Niina Majaniemi tutki pääasiassa laadullisin tutkimusmenetelmin työpaikkailmoituksissa ja HR-ammattilaisten haastatteluissa ilmenneitä johtajilta ja päälliköiltä Suomessa vaadittavia tunneälyominaisuuksia.

Vuoden 2017 Suomen parhaaksi valittu HR aiheinen gradu on Eeva-Kaisa Kilpiön gradu  ”KONTROLLIODOTUKSEN JA SOSIAALISEN SUOTAVUUDEN VÄLINEN YHTEYS HENKILÖSTÖJOHTAMISESSA: Työelämän sankareita vai näyttelijöitä”?  Vaasan yliopistosta.

Kontrolliodotuksella tarkoitetaan ihmisen käsitystä omista vaikutus- ja menestysmahdollisuuksista elämässä. Kontrolliodotusta testataan rekrytointia tai urasuunnittelua varten sovellettavissa psykologisissa henkilöarvioinneissa, joten sen yhteys työmenestykseen on tunnustettu. Persoonallisuustestit perustuvat vastaajan itsearvioinnille. Siksi vastaukset ovat alttiita sosiaaliselle suotavuudelle. Tällä tarkoitetaan vastaajan taipumusta antaa itsestään sosiaalisesti hyväksyttävä kuva.

Voittaja-gradun tutkimusaineisto koostui 6384 ihmisen henkilöarvioinneista, jotka tehtiin rekrytointi- tai ylentämispäätöksiä varten. Gradun tulokset tukevat sitä oletusta, että jotkut saattavat käyttää itsekkäitä motiiveja hyväkseen näyttääkseen sisäisesti motivoituneilta työntekijöiltä ja menestyäkseen työelämässä.

– Erittäin mielenkiintoinen ja luotettava tulos. Kysymys on siten ”impression managementistä” eli jonkinlaisesta ”petoksesta, toteaa Turku ammattikorkeakoulun johtamisen yliopettaja, KTT Keijo Varis.

– Jos vastakkain on kaksi hyvää tutkimusta, toinen big dataan perustuva määrällinen ja toinen small dataan perustuva laadullinen, ja jos molemmat tutkimuskysymykset ovat yhtä tärkeitä, kuten nyt olivat, big data ja määrällinen analyysi voittaa aina, koska se tuottaa yleistettävämpiä tuloksia. Siinä mielessä kilpailun nyt voittanut gradu oli todellakin paras, eikä sille voi mitään, toteaa Varis.

– Toisekseen täytyy sanoa, että Eeva-Kaisa Kilpiön lopputyön ohjaaja KTT, Vaasan yliopiston kauppakorkeakoulun tutkimusjohtaja Mikko Luoma on entinen ja pitkäaikainen Suomen Johtamistaidon opiston tutkimusjohtaja ja Suomen parhaita johtamisen alan määrällisiä tutkijoita. Sen vuoksi onnittelemme vilpittömän lämpimästi Niinan kanssa itseämme parempia määrällisiä tutkijoita ja ohjaajia, kommentoi Keijo Varis.

- Meidän ylempien ammattikorkeakoulututkintojen opiskelijathan käyvät pääsääntöisesti työssä, eivätkä voi muun muassa sen vuoksi hankkia ja analysoida suuria yleisiä tutkimusdatoja, vaan tekevät opinnäytetyönsä pääasiassa rajallisella määrällä omia case-aineistojaan. Pääasiassa he kehittävät omien työantajiensa organisaatioita eli yrityksiä sekä kuntien ja valtion hallintoa, toteaa Keijo Varis.

– MBA-lopputyömme ovat sen vuoksi pääasiassa hyvin käytännöllisesti suuntautuneita, mutta Niina Majaniemen lopputyö oli poikkeuksellisesti teoreettisesti ja tutkimuksellisesti suuntautunut, Varis jatkaa.

– Olen kirjoittanut Niina Majaniemen kanssa hänen lopputyöstään englanninkielisen artikkelin, joka julkaistaan myöhemmin. Sitten Niinan lopputyön tulokset ja tunneälyn kehittämisen malli ovat myöhemmin kaikkien saatavissa myös pelkistetyssä muodossa, toteaa johtamisen yliopettaja Keijo Varis lopuksi.