Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.1.2018

Opiskelijoiden POKI-konsepti Sairaanhoitajapäiville

Turun ammattikorkeakoulun opiskelija Mette Huuskonen ja alumni Anna Suikkanen kutsuttiin puhujiksi Sairaanhoitajapäivät 2018 -tapahtumaan. Valtakunnalliset Sairaanhoitajapäivät 2018 järjestetään 22. – 23.3.2018 Helsingissä.

Mette Huuskosen ja Anna Suikkasen aiheena Sairaanhoitajapäivillä on polikliininen kirurgia (POKI) lähisairaaloissa.

Yleisesti leikkauksia tehdään vuodeosastohoitoa vaativina, päiväkirurgisina ja polikliinisina toimenpiteinä. Päiväkirurgiassa (PÄIKI) potilas tulee aamulla sairaalaan leikkausta varten ja pääsee seurannan jälkeen illalla kotiin. Toimenpiteessä vaaditaan yleensä puudutus tai nukutus. Paikalla ovat leikkaava lääkäri, anestesialääkäri ja kolme hoitajaa.

Polikliinisellä kirurgialla tarkoitetaan leikkaustoimenpiteitä, jotka pystytään tekemään paikallispuudutuksessa. Mukana on leikkaava lääkäri ja kaksi sairaanhoitajaa. Potilas tulee poliklinikalle toimenpiteen ajaksi, hänet operoidaan paikallispuudutuksessa ja kotiutuminen on joustavan nopeaa potilaan voinnin mukaan.

Eriytetään päiväkirurgia ja polikliininen kirurgia

Huuskonen ja Suikkanen kertovat, että toiminta sai alkunsa opintojen tuotteistamisen tehtävästä. He miettivät, miten voisivat tuotteistaa omaa osaamistaan tilanteessa, jossa päiväkirurgia siirrettiin Uudenkaupungin lähisairaalasta Tyksiin.

He päätyivät järkeistämään leikkaustoimintaa. Leikkausosastoilla tehdään paljon polikliinisia toimenpiteitä, mitkä vaativat leikkaussaliolosuhteet aseptiikaltaan ja puhtaudeltaan. Huuskonen ja Suikkanen järkeilivät, että niitä voisi tehdä jatkossakin, koska tilat ja henkilökunta ovat valmiina.

– POKI toimintana ei ollut uutta, mutta me mietimme, miten toiminnot voidaan koota järkevästi yhteen ja edistää sitä. Kun lähisairaaloissa lisätään avohoitopalveluita, tämä on yksi leikkaushoidon palvelu. Tehdään oikeita asioita oikeaan aikaan oikeassa paikassa, Suikkanen kiteyttää.

– Lähdimme miettimään toimintaa yhden erikoisalan pohjalta. Korvalääkäri Tuomo Mehtälä lähti mukaan toimintaan ja hän teki alussa paljon selvitystyötä, miten muualla toimitaan, Huuskonen toteaa.

He esittivät ajatuksensa Tyksin toimialuejohtajille, jotka innostuivat heti. Ajatusta lähdettiin kehittämään eteenpäin. Toiminta on nyt saatu täydellä painolla käynnistettyä ja yhteistyö toimii hyvin Tyksin ja maakunnan lähisairaaloiden välillä.

– Näin autetaan Tyksin jonoja ns. pienemmissä tapauksissa. Asiakkaatkin ovat olleet tyytyväisiä. Ensireaktio lähdöstä lähisairaalaan on, että pitääkö lähteä niin kauas, mutta sitten he ovat tyytyväisiä. Joku totesi, että pieni on kaunista: ihan kuin yksityissairaalaan tulisi, he jatkavat.

Sairaanhoitajapäivät kutsuvat

Konseptia on esitetty aikaisemmin erilaisissa instansseissa ja ympäristökuntien sairaaloista on käyty Uudessakaupungissa tutustumassa toimintaan.

Keväällä Huuskonen ja Suikkanen esittelevät sairaanhoitajapäivillä konseptia. Esittely laajenee valtakunnalliselle tasolle.

– Olemme otettuja pääsystä sairaanhoitajapäiville. Näin voimme tuoda sairaanhoitajien näkökulmaa ja osaamista esille. Toiminnassa tarvitaan kuitenkin monialaista osaamista. Suunnittelemassa mukana ovat olleet yhteistyössä lääkärit, leikkaus-, päiväkirurgiset kuin poliklinikan hoitajatkin.

Mette Huuskonen opiskelee sosiaali- ja terveysalan ylempää AMK-tutkintoa tarkoituksena valmistua nyt keväällä 2018 ja Anna Suikkanen on suorittanut jo keväällä 2017 ylemmän AMK-tutkinnon.