Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.3.2014

Itämerellä on pyöriäisiä!

Vedenalaisäänien tarkkailu toi selkoa uhanalaisen pyöriäisen esiintymiseen

Turun AMK on mukana kansainvälisessä hankkeessa, jossa selvitetään Itämeren uhanalaisen valaslajin, pyöriäisen, esiintymistä.  Pyöriäiskannan koosta ja alueellisesta esiintymisestä otetaan selkoa tallentamalla pyöriäisen kaikuluotausääniä. Havainnot osoittavat että vankin kanta on Tanskan vesillä. Suomen alueelta havaintoja on tehty lounaiselta avomerialueelta.

EU LIFE+ rahoitteisessa SAMBAH–hankkeessa (Static Acoustic Monitoring of the Baltic Sea Harbour Porpoise) on toukokuun 2011 ja huhtikuun 2013 välisenä aikana kerätty mittava aineisto pyöriäisen esiintymisestä.  Tarkempia arvioita pyöriäiskannan koosta tarvitaan uhanalaisen pyöriäisen suojelutoimien suunnittelussa.

Kaikuluotausäänien tarkkailu antaa tarkempaa tietoa esiintymisestä

SAMBAH-hankkeen käyttämä tarkkailumenetelmä on tallentaa pyöriäisen liikkumiseen, saalistukseen ja kommunikointiin käyttämiä kaikuluotausääniä. Äänitarkkailun toivotaan antavan tarkempaa tietoa pyöriäisten esiintymisestä vesi- tai ilmakulkuneuvoista käsin tapahtuvan tarkkailuun verrattuna. Äänet tallentuvat merenpohjaan ankkuroituihin akustisiin ilmaisimiin.

Myöhemmin tänä vuonna analyysivaiheessa tiheysaineistoa käytetään paikkatietomallinnukseen, jonka avulla tuotetaan yksityiskohtaisemmat levinneisyyskartat ajallisesta vaihtelusta ja pyöriäisen esiintymisestä suhteessa erilaisiin ympäristötekijöihin, kuten veden suolapitoisuuteen. Näiden karttojen perusteella voidaan tunnistaa pyöriäisen tärkeimpiä elinalueita ja alueita, joissa konfliktiriski ihmistoiminnan kanssa on suurin.

Suomesta hankkeen toteutukseen ja rahoitukseen osallistuvat Turun ammattikorkeakoulu, ympäristöministeriö, Särkänniemen delfinaario ja WWF Suomi. Lisäksi mukana on ulkomaisia kumppaneita seitsemästä maasta.