Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.5.2018

Salo IoT Campuksella kehitetään toimintaa ja luodaan verkostoja

Turun ammattikorkeakoulun Bisnesakatemian tiimiyrittäjien tavoitteena on kasvattaa osaamistaan yhteistyöprojekteissa yritysten kanssa. Vuodenvaihteessa Bisnesakatemia siirtyi Salon IoT Campukselle, jossa toimii noin 50 yritystä, jotka muodostavat kiinnostavan asiakaspohjan.

Meneillään on kysynnän ja tarjonnan kartoittaminen näiden yhteistyöprojektien konkretisoimiseksi. Bisnesakatemiassa toimivilla valmentajilla on kokemusta bisnesjohtamisesta ja asiakasrajapinnassa toimimisesta. Heidän osaamisensa onkin avainasemassa kyselyä suunniteltaessa.

BisnesAkatemian keskiössä on opiskelijan oppiminen ja toiminta.

- Salon uudella Campuksella henkilökunta onkin hyvin aktiivisesti kehittänyt toimintaa ja luonut verkostoja sekä kampuksella että sen ympärillä toimivissa yrityksissä ja yhteisöissä. Uusi toimintaympäristö ja myös uuden koulutuksen suunnittelu väistämättä edellyttää henkilökunnalta aktiivista otetta, toteaa koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jaana Kallio-Gerlander.

Salon kampuksen opettajatiimi mm. Kai Schleutker, Maria Havia, Markku Rajala, Timo Luukka ja Taru Kakko ovat kaikki vahvan liiketoimintataustan omaavia asiantuntijoita. Tämä onkin tasoittanut tietä opiskelijoiden ja yritysten välillä.

Toimivan yhteisön luominen edellyttää kaikilta kehittämisotetta sekä aktiivista viestintää, myös arkipäivän kohtaamisissa.  

- Salon toiminta on hyvä esimerkki kaikkien sidosryhmien aktiivisuuden tärkeydestä. Vain niin saadaan aikaan asioita. Toki pääpaino on jatkossakin opiskelijakeskeisellä toiminnalla, tiivistää Kallio-Gerlander.

Toukokuussa tehtävän selvityksen kautta löydetään yhteistyömahdollisuuksia opiskelijoiden ja yritysten välillä

Yhdeksi pullonkaulaksi tässä ja aiemmissakin tilanteissa on osoittautunut se, että opiskelijoille yritysten liiketoiminnan haasteet eivät välttämättä ole kovin konkreettisia. Vaikka monilla opiskelijoilla on nykyisin kokemusta myynnin ja asiakaspalvelun työtehtävistä, busineksen ja markkinoinnin näkökulma saattaa toistaiseksi olla vieras.

Toisaalta myös useimmissa pk-yrityksissä on paljon tehtävää ja tarpeellista työtä, jota ei välttämättä yrityksessä tiedosteta. Lisäksi yrityksissä ei yleensä ole kovin tarkkaa kuvaa niistä mahdollisuuksista, joita opiskelevien tiimiyrittäjien kanssa tehtävä yhteistyö voi tuottaa.

Salo IoT Campus Host Riina Lahtisen vetämässä IoT Campus tutuksi –treenissä nämä edellä kuvatut haasteet nousivatkin esiin.

- Monilla kakkos- ja ykkösvuoden tiimiyrittäjillä on kova halu tehdä yritysten toimeksiantoja. Usein esteenä on se, ettei yritysten toimintaa ymmärretä riittävästi, jolloin omat mahdollisuudet tarjota palveluja jäävät epäselviksi. Myös moni yritys on kiinnostunut yhteistyöstä Bisnesakatemian tiimiyrittäjien kanssa, mutta näiden potentiaalia ei tunneta, kertoo lehtori Kai Schleutker.

Nyt tätä ”kohtaamiskuilua” puretaan auttamalla IoT Campuksen yrityksiä löytämään niille lisäarvoa tuottavia toimintoja ja ns. tekemättömiä töitä. Purku suoritetaan fasilitoivan ja konkreettisen kyselyn kautta.

- Kysely auttaa yrityksiä tunnistamaan aiemmin tiedostamattomia mahdollisuuksia ja ratkaisuja asiakasrajapinnassa. Opiskelijoiden tiimiryityksille se taas tarjoaa hands-on-tietoa yhteistyömahdollisuuksien hahmottamiseen ja liidien löytämiseen, Schleutker toteaa.

Kysely toteutetaan toukokuun aikana, joten tulevaisuudessa yhteistyötä tullaan varmasti tekemään runsaasti!

Lisätietoja:
BisnesAkatemia
BisnesAkatemia oppimisympäristönä, lue artikkeli Talk-verkkolehdestä

Valokuva: Martti Komulainen