Sivu päivitetty 28.6.2018

Ruisrock on myös RuisH2Ock

Turun AMK:n opiskelijat herättelevät festarikansaa: Mitä jos värikkäät korallit peittyvät kokonaan muovikasseihin? Merieliöille muoviroskassa uiminen on jo arkipäivää ja nyt sitä voi kokeilla kuka vain VR-lasit päässä Ruisrockissa.

Tänä vuonna Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat haluavat muistuttaa Ruisrock-kävijöitä siitä, ettei kirkas uimavesi tai puhdas juomavesi ole itsestäänselvyys. Se on asia, jonka eteen on tehtävä työtä.

Opiskelijat tarjoavat festarikansalle unohtumattoman sukelluselämyksen: RuisH2Ock-pisteellä pääsee kokeilemaan sukellusta roskien keskellä VR-lasien avulla. Mikäli rohkeus riittää, voi merieliöiden tavoin kokeilla itse, miltä tuntuu lillua likavedessä, sillä pisteellä pääsee polskimaan ammeeseen täynnä roskaista vettä.

Valtamerten jätepyörteet ovat jo kaikille tuttu asia, mutta…

Tyynellämerellä tai Atlantilla pyörivä valtavan kokoinen jätepyörre saattaa tuntua kaukaiselta vitsaukselta, joka ei uhkaa kauniita lomakuvia kristallinkirkkaasta vedestä. Myös Välimerellä on oma pyörteensä, eikä roskalta ole säästynyt Itämerikään: Itämeren roskista jopa 90 prosenttia on muovia. Ongelma on täyttä totta.

Roskalautat ja roskaiset rannat ovat todellinen uhka eläimille. Kun muovi hajoaa, siitä irtoaa mikromuovia, joka päätyy monien merieliöiden, kuten lintujen ja selkärangattomien, ravinnoksi. Muovien haitalliset aineet kertyvät niitä syöviin eliöihin – ja mereneläviä syömällä mikromuovi päätyy lopulta ihmiseen.

Meriroskis Seabin mukana Ruisrockissa

Merten roskaongelmien ratkaisu vaatii innovaatioita, joista yksi on esillä Ruisrockissa:

Turun vierasvenesatamassa roskia kahmiva, tiettävästi ainoa jokiympäristöön sijoitettu meriroskis Seabin siirtyy festivaalin ajaksi Ruisrockin VIP-laiturin kupeeseen. Wärtsilän Turun kaupungille lahjoittaman Seabinin toimintaa voi seurata näytöltä Turun AMK:n RuisH2Ock-pisteellä.

Suomessa olemme saaneet nauttia puhtaasta vedestä tavalla, joka on maailmalla harvinaista, sillä puhtaasta juomavedestä on jatkuvasti pulaa ympäri maapalloa. Suomalainen Solar Water Solutions valmistaa laitteita, joiden avulla juomakelpoista vettä saa esimerkiksi meri- tai järvivedestä. RuisH2Ock-pisteellä voi ihmetellä, miten vedenpuhdistuslaite käytännössä toimii. Pisteellä työskentelevät opiskelijat tunnistaa mustista Pure Wasten paidoista, joiden valmistus on säästänyt huomattavan määrän vettä.

Meriaiheinen taideteos ja valveutuneita opiskelijoita

AMK:n pisteellä on esillä myös Taideakatemian opiskelijan Alina MacDonaldin taideteos, joka on tutkielma merestä, sen tummista sävyistä ja aaltojen muodoista ja rytmistä. Alinan teoksessa näkyy meri puhtaana, luonnollisessa tilassa. Hän on valinnut materiaaliksi saven, sillä se on yhteydessä sekä mereen että maahan.

Pidetään siis huolta vesistämme ja kerätään roskat!

Niin tekevät tänäkin vuonna Turun AMK:n opiskelijat ja Pidä Saaristo Siistinä ry yhdessä Ruisrockin kanssa. Kansanpuiston alue tulee jälleen olemaan jopa puhtaammassa kunnossa kuin ennen festareita.

Lisätietoja:


Lehtori Piia Nurmi, puh. +358 40 355 0931
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi