Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.9.2018

Trumpin muuri pääsi myös Vino-galleriaan

Turun konserttitalolla vietettiin kaikille avoimia kauden avajaisia torstaina 6. ja perjantaina 7.9. Samalla julkistettiin Vino-gallerian syyskauden uusi teos, Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian opiskelijan Niina Villanuevan Wall-X.

Teksti ja kuva: Anniina Virtanen

Turun konserttitalon ala-aulasta ylälämpiöön johtavan luiskan seinämä saa aina puoleksi vuodeksi uuden taideteoksen. Tänä vuonna 24 metriselle seinälle syntyi Niina Villanuevan Wall-X teos. Villanueva on Taideakatemian toisen vuoden kuvataiteen opiskelija.

­– Oli hieno tilaisuus tulla kesän aikana tekemään elämäni isointa teosta, Villanueva fiilistelee avajaisillassa, vaikka seinän massiivisuus hieman jännittikin.

Nuori taiteilija käytti teokseen aikaa kuukaudenpäivät. Villanuevan työskentelytyyliin kuuluu suunnittelemattomuus, ja hän lähtikin melko kylmiltään toteuttamaan teosta seinään nopean paperiluonnoksen pohjalta. 

– Monesti semmoiset asiat, jotka ovat tehty nopeasti, ovat rentoja ja kivoja. Sen vuoksi pitkä aika tehdä teosta voi olla huonokin asia. Tuntuu, että tämä vosi olla vielä parempi, jos olisin tehnyt teoksen vain kahdessa viikossa, hän tuumaa.

Taiteilija herättelee kysymyksiä teoksellaan

Wall-X -teos herättää katsojaa kysymään, kenellä on oikeus vapauteen ja vapaaseen liikkuvuuteen. Teoksen pohjana on käytetty Trumpin rakentamaa muuria Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla.

– Olen itse asunut viisi vuotta Meksikossa. Olen nähnyt, kuinka ihmiset joutuvat hylkäämään perheensä ja lähtemään Yhdysvaltoihin töihin.

Muuri on Villanuevan mukaan kuitenkin ennemminkin metafora kaikelle sille, mitä Euroopassakin tapahtuu, ei niinkään ottaa kantaa Yhdysvaltojen ja Meksikon väleille.

Villanueva ottaa yleensäkin taiteessaan esille yhteiskunnallisia ja kulttuurellisia asioita.

– Toisinaan mietin, voiko taiteella tai maalaamisella vaikuttaa, että pitäisikö ennemmin olla aktivistina. Mutta koska vaikuttaminen taiteen avulla on meille mahdollista ja voimme kouluttautua taiteilijoiksi, olemme hyvin etuoikeutettuja. On tärkeää myös puhua asioista, joilla on merkitystä, Villanueva selventää.

Seinällä niin valokuvaa kuin maaliakin

Teos on toteutettu sekatekniikalla sekoittaen eri medioita valokuvasta maalamisen kautta kollaasityöskentelyyn. Villanueva itse kuvailee, että teoksessa on käytetty kaikkia tekniikoita, mitä kuvataiteilija vaan voi kuvitella käyttävänsä.

– En halua työskennellä siten, että kaikki on ennalta suunniteltua tai olisin kiinni materiaaleissa, liikkeen kuuluu olla vapaata, hän kuvailee.

Teoksessa on käytetty valokuvaprinttiä, siinä on öljyväreillä kankaalle maalattuja kohtia sekä paperia, jota on maalattu ja liimattu. Esimerkiksi kuvat Trumpin rakentamasta muurista ovat screenshotteja. 

– Se on vähän sellainen läjä kaikkea, Villanueva naurahtaa.

Teoksen oliot ovat universaaleja, eikä niillä ole selkeää seksuaalisuutta, kansalaisuutta tai muita määrittäviä tekijöitä.

Teos on esillä Turun konserttitalon Vino-galleriassa jouluun saakka.