Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.9.2018

Kuvataiteen opiskelija Harri Puro voitti Art of Basware -taidekilpailun

Kolmannen vuoden opiskelija Harri Puro kaappasi taidekilpailun voiton itselleen. Vuosittaisen kansainvälisen Art of Basware -taidekilpailun teemana oli tänä vuonna Every action counts – jokainen teko lasketaan.

Teksti ja kuva: Anniina Virtanen

29- vuotias Harri Puro pääsi nipin napin osallistumaan Art of Basware -taidekilpailuun. Kilpailuun sai osallistua kaikki alle 30-vuotiaat taiteilijat. Puron mukaan Turun AMK:n Taideakatemian kuvataiteen linjalta muutama muukin osallistui kilpailuun.

– En ole aiemmin juurikaan osallistunut taidekilpailuihin. Voitto tuli yllätyksenä, vaikka en sitä mitenkään täysin mahdottomana ajatuksena pitänytkään, Puro toteaa.

Kilpailuun sai lähettää yhdestä kolmeen kuvaa, joista tuomaristo valitsi parhaimmat näyttelyyn. Puron kolmesta kilpailuteoksesta näyttelyyn pääsi kaksi 120 x 150 cm teosta, joista Nothing special julistettiin voittajaksi.

Puron kolme maalausta valikoitui kilpailutöiksi, koska ne tuntuivat hänestä vahvoilta teoksilta ja niissä oli tietynlaista sarjallisuutta. Puro koki, että ne kuvastavat hyvin hänen tämänhetkistä tekemistä.

– Olisin itse veikannut näistä kahdesta voittotyöksi toista esillä ollutta, Blank Generationia.

– Onhan se mukavaa saada tunnustusta omista teoksistaan. Olen tehnyt kuvataidetta pitkään ja välillä tulee ajatelleeksi, että onko tässä oikeasti mitään järkeä. Voitto oli kyllä iloinen pilkahdus siinä mielessä. Eikä raha ainakaan hankaloita elämää, Puro hymyilee.

Art of Basware -kilpailun voittajalle myönnettiin 5 000 euron palkinto. Harri Puro toivoo joskus elättävänsä itsensä taiteella.

– Sekin on jo paljon toivottu. Ja sitähän lähes kaikki tässä koulutuksessa olevat toivovat.

Koulusta maailmalle

Harri Puro kokee, että taiteen arvostus on edelleen matalalla.

– Kyllähän porukka sitä halpataidetta hakee Ikeasta. Ihmisille riittää, että on kivannäköistä, ei haluta panostaa enää, että saataisiin uniikkia taidetta, hän harmittelee.

Teosmyyntiä Puro kuitenkin saa ihan mukavasti tuttujen kautta ja Instagramin välityksellä. Omat kotisivut ovat vielä työn alla. Puro on myös aktiivinen näyttelyiden saralla.

– Tässä kymmenen vuoden aikana ei ole sellaista vuotta, ettenkö näyttelyä olisi pitänyt. Koulun aikana ryhmänäyttelyjen pitäminen on kasvanut, enkä ole pitänyt yksityisnäyttelyä vähään aikaan.

Turun AMK:n Taideakatemian kuvataiteen koulutus on tuntunut nuoresta taiteilijasta hyödylliseltä. Koulutuksen kautta on saa paljon tarpeellista tietoa ja kontakteja. Joitain parannuskehotuksia kuitenkin olisi.

– Olisi hyvä käydä tarkemmin läpi esimerkiksi veroilmoituksen täyttämistä tai vastaavaa, mikä koskee meitä, mitä sitten valmistuttuamme joudumme pohtimaan, Puro toivoo.

Tulevaisuudessa Harri Puro haaveilee muuttavansa ulkomaille joksikin aikaa. Joissain maissa taidepiiritkin voivat olla vahvemmat kuin Suomessa.

harri_puro_teokset.jpg
Blank Generation ja voittajateos Nothing special, molemmat sekatekniikka kankaalle, 120 x 150 cm.