Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.11.2018

#MeTurku lasten osallisuutta edistämässä

Lapsen oikeuksien päivänä tiistaina 20.11. järjestettiin Kupittaan Urheiluhallissa #MeTurku-hyvinvointitapahtuma peruskoulun seiskaluokkalaisille. Turun ammattikorkeakoulun sosionomi- ja terveydenhoitajaopiskelijat olivat mukana järjestämässä osallistujille ohjelmaa.

Tapahtuman tavoitteena oli lisätä nuorten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta oman hyvinvointinsa edistäjinä. Paikalle odotettiin sekä aamu- että iltapäivään noin 500 koululaista. Tapahtuman järjestivät Turun kaupunki, Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöt ry, Turun ja Kaarinan seurakunnat, Suomen uusperheiden liitto ry ja Turvary ry. Tapahtuman suojelijana oli Suomen Unicef.

Päivän aikana käsiteltiin toiminnallisin, havainnollisin ja elämyksellisin tavoin nuorten hyvinvointia. Toimintapisteiden aiheina olivat mm. terveelliset elintavat, mielenterveys ja sosiaaliset suhteet. Tarjolla oli myös runsaasti tietoa vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksista. Koululaiset kiersivät toimintapisteillä keräten leimoja tapahtumapassiinsa.

Ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelijoiden pisteillä pohdittiin nuorten osallisuutta ja mahdollisuutta osallistua arjen päätöksentekoon sekä kerättiin nuorilta toiveita vanhemmilleen. Toimintapisteiden suunnittelun ja niistä päivän aikana vastaamisen lisäksi opiskelijat kohtasivat tapahtumassa mukana olevia ennalta ehkäisevän lastensuojelun toimijoita ja keräsivät heistä tietoa.

– Pyrimme tarjoamaan opiskelijoille monipuolisia oppimisympäristöjä. Tällaisessa tapahtumassa opiskelijat saavat kokemusta isojen tapahtumien järjestämisestä, ja heillä on myös mahdollisuus lisätä tietojaan tapahtuman teemasta. Täällä opiskelijat saivat näkökulmia lasten hyvinvoinnin eri ulottuvuuksiin sekä tietoa lasten hyvinvointia tukevista toimijoista ja heidän palveluistaan. Työskentely tapahtumassa on integroitu opintojaksoon, jonka teemana on mm. ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö, kertoo lehtori Niina Vuoristo

Toiminnallisia opinnäytetöitään tapahtumassa toteuttivat kolmannen vuoden terveydenhoitajaopiskelijat. Opinnäytteiden aiheina olivat nuori ja uni, nikotiinin terveyshaitat, nuoren turvataidot ja sosiaalinen media.

Maiju Alhon ja Iida Naarantien toimintapisteellä tärkeää tietoa sosiaalisessa mediassa toimimisesta saatiin pikkuruisessa teltassa julkisuuden henkilöiden videotervehdyksistä. Sometaitoja harjoiteltiin hashtag-kilpailussa. Opiskelijat olivat aloittaneet opinnäytetyöprosessin viimeistään syyslukukaudella ja suunnitelleet toteutuksen tapahtumaan. Raportti tapahtumasta valmistuu vielä ennen vuodenvaihdetta.

– Terveydenhoitajaopiskelijat olivat nyt ensimmäistä kertaa mukana. Työskentelytapa tarjoaa opiskelijoille hyvän oppimismahdollisuuden kun viestit täytyy sovittaa juuri kohderyhmälle soveltuviksi. Toivottavasti voimme toteuttaa tällaista tulevaisuudessakin, opinnäytetöitä ohjannut lehtori Maika Kummel sanoo.