Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.11.2018

Turun ammattikorkeakoulussa halutaan painottaa aiempaa osaamista tulevaisuuden opiskelijavalinnoissa

Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalinnat uudistuvat vuoteen 2020 mennessä. Uudet valintatavat on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2020 yhteishauissa, mutta osaa uusista menetelmistä testataan jo syksyn 2019 yhteishaussa.

Opiskelijavalintauudistuksen myötä AMK-opintoihin valitaan opiskelijat kolmen eri väylän kautta: todistusvalinnan, digitaalisen valintakokeen ja muun osaamisperustaisen valintatavan.

Muu osaamisperustainen valintatapa tarkoittaisi Turun AMK:ssa mallia, jossa opiskelijavalinta tehdään aiemmin suoritettujen korkeakouluopintojen perusteella. Suunnitelman mukaan korkeakouluopinnot on voitu suorittaa missä tahansa suomalaisessa korkeakoulussa. Turun ammattikorkeakoulu tulee lisäksi tuomaan tarjolle ilmaiset yli 70 op:n laajuiset avoimen AMK:n opinnot.

Opiskelijavalinnassa pisteitä saisi opintojen määrästä ja opintojakson arvosanoista. Tämän hetkisen suunnitelman mukaan aiemmin suoritetuista opinnoista huomioidaan maksimissaan 30 op, joka vastaa noin puolen vuoden opintoja.

–  Aiemmin suoritetut korkeakouluopinnot tuovat kaikille tasapuolisen mahdollisuuden osoittaa motivaatiotaan ja menestystään korkeakouluopinnoissa, toteaa rehtori Vesa Taatila.

Suurin osa opiskelijoita todistusvalinnalla

Pääpaino opiskelijavalinnoissa tulee olemaan todistusvalinnassa. Suurin osa opiskelijoista valitaan tämän valintatavan mukaisesti. Todistusvalintaa on käytetty Turun AMK:ssa jo kaikilla muilla aloilla, paitsi kulttuurialalla. Todistusvalinta ei jatkossakaan ole käytössä kulttuurialalla.

Tähän mennessä todistusvalinnassa on huomioitu vain ylioppilastutkintotodistus. Jatkossa, kevään 2020 yhteishausta alkaen, todistusvalinnassa voi tulla valituksi myös ammatillisen perustutkinnon suorittanut. Ylioppilastutkinnolla ja ammatillisella perustutkinnolla hakevat ovat eri kiintiöissä.

Turun AMK tulee noudattamaan valtakunnallisia pisteytysmalleja viimeistään kevään 2020 yhteishausta alkaen.

Digitaalinen valintakoe

Toisena valintatapana opiskelijavalintauudistuksessa kehitetään ammattikorkeakoulujen yhteistä digitaalista valintakoetta. Digitaalisessa valintakokeessa on kaikille yhteinen osuus ja alakohtaiset osiot. Se tulee korvaamaan nykyiset alakohtaiset valtakunnalliset valintakokeet.

Digitaalinen valintakoe on tarkoitus ottaa valtakunnallisesti käyttöön jo syksyn 2019 yhteishaussa. Hakijat tulevat suorittamaan valintakokeen omalla tietokoneellaan korkeakoulun tiloihin. Ammattikorkeakoulujen yhteisen suunnitelman mukaan kevään 2020 valintakokeet pidetään neljänä päivänä, joista kunakin on kolme vaihtoehtoista koetilaisuutta. Turun AMK:ssa on selvitetty digitaalisen valintakokeen järjestämiseen tarvittavat auditoriotilat ja lisävaatimukset langattomalle tietoverkolle.

Kulttuurialalla valintakokeet säilynevät nykyisenkaltaisina.

Turun AMK panostaa osaamisperustaisiin valintatapoihin

Opiskelijavalintauudistuksen myötä on tarkoitus ottaa käyttöön myös muita osaamisperusteisia valintatapoja. Muut osaamisperustaiset valintatavat sekä digitaalinen valintakoe toimivat väylänä niille, jotka eivät tulleet valituksi todistusvalinnassa tai joilla ei ole todistusvalintaan soveltuvaa tutkintoa. Turun AMK:ssa tavoitteena on panostaa digitaalisen valintakokeen sijaan osaamisperustaisiin valintatapoihin. Tarkoituksena on pilotoida mallia jo syksyn 2019 yhteishaussa.

– Samaan tapaan kuin menestys ylioppilastutkintokokeessa, myös aiemmin suoritetut korkeakouluopinnot kertovat opiskelutaidoista ja ennakoivat hyvää opintomenestystä. Tässä valintavassa otetaan huomioon minkä tahansa koulutusalan kotimaiset korkeakouluopinnot 30 opintopisteeseen saakka, toteaa palvelupäällikkö Ismo Kantola.