Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.12.2018

Katsastustoiminnassa tullut esille lain ja ohjeiden vastaista toimintaa

Iltalehti nosti aiemmin tänä vuonna esille mahdollisia epäselvyyksiä Turun ammattikorkeakoulun katsastustoiminnassa. Asiaa selvitettiin keväällä sekä sisäisesti että Trafin toimesta. Kun tilanteesta ei saatu varmuutta, siirtyi tutkintavastuu poliisille, joka edelleen jatkaa tutkintaa.


 

Nyt AMK:n sisällä on tullut esille, että autojen maahantulokatsastuksia on suoritettu sekä lakien että AMK:n omien ohjeitten vastaisesti. Virheellinen toiminta on pääosin tapahtunut vuosien 2010–17 välisenä aikana. 

– Olemme syvästi pahoillamme tapahtuneesta. Omavalvonnassamme on tässä kohtaa ollut puutteita ja pyydämme tätä nöyrästi anteeksi kaikilta, joita asia koskee. Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin, ettei vastaavaa pääse jatkossa tapahtumaan toiminnassamme. Haluamme myös kiittää Iltalehteä asian ottamisesta esille, toteaa rehtori Vesa Taatila.

– Odotamme poliisitutkinnan ja mahdollisen oikeusprosessin tulosta asiassa ennen kuin päätämme, mihin toimenpiteisiin ammattikorkeakoulun osalta ryhdymme, Taatila lisää. 

Maahantuontikatsastuksessa katsastaja tarkastaa ajoneuvosta valmistenumeron ajoneuvon yksilöimiseksi sekä tarkistaa ajoneuvosta rekisteriin merkittävien tietojen oikeellisuuden.  Samalla hän toteaa pakollisten varusteiden olemassaolon sekä tarkastaa ajoneuvon vaatimustenmukaisuuden täyttymisen. Lisäksi tarvittaessa suoritetaan teknisen kunnon tarkastaminen, mikäli ajoneuvon käyttöönottoajankohta vaatii sen ja muualla suoritetusta tarkastuksesta ei ole mukana direktiivien vaatimukset täyttävää katsastustodistusta.

Olemme luopuneet omasta katsastustoiminnasta – katsastuskoulutus jatkuu

Turun AMK on kesällä lakkauttanut oman katsastustoimintansa ja jatkaa katsastuskoulutusta yhteistyössä kumppaniyrityksen kanssa. 

– Toiminnan edellytyksiä tarkasteltiin sen jälkeen, kun media nosti esille mahdollisia epäselvyyksiä toiminnassa. Sisäisen tarkastuksen ja auditoinnin jälkeen tulimme siihen johtopäätökseen, että koska katsastuspalvelu ei ole ydintoimintaamme ja sen tuomat tuotot olivat pienet verrattuna toiminnan aiheuttamiin kuluihin ja hallinnollisiin velvoitteisiin, on järkevämpää jatkaa yhteistyömallilla, sanoo rehtori Vesa Taatila. 

– Katsastuskoulutus jatkuu edelleen, ja sitä kehitetään paremmin katsastusalan yrityksien tulevaisuuden haasteisiin vastaavaksi yhdessä alan toimijoiden kanssa. Opiskelijoiden ammattiharjoittelu toteutetaan yhteistyökumppanin tiloissa alan ammattilaisten ohjaamana. Yrityskumppanin kanssa tehtävän yhteistyön kautta voimme tukea alueellista katsastustoimintaa ja kouluttaa heille osaavaa työvoimaa, kertoo koulutusjohtaja Juha Kontio. 

Päätökseen vaikutti osaltaan myös ajoneuvo- ja kuljetustekniikan koulutuksen siirtyminen uusiin tiloihin Kupittaan kampukselle. Uusiin tiloihin suunniteltu opetuskorjaamo tukee ammattikorkeakoulun tavoitteita tuottaa osaavia autoalan ammattilaisia, jotka pystyvät vastaamaan entistä monimutkaisemman ajoneuvotekniikan haasteisiin. Ajoneuvo- ja kuljetustekniikan opetuksen painopistettä siirretään jälkimarkkinointipalveluiden kokonaisvaltaisen toimintoketjun osaamiseen.